Rubriek: Franse keuken en recepten

Recept: Glimmende worteltjes

Ik vind het altijd leuk om door kookboeken te bladeren, en helemaal als het gaat om recepten uit de eervorige eeuw. Het idee alleen al dat de mensen toen gewoon precies hetzelfde aten als wij nu, alleen dan waarschijnlijk op hout gekookt… geweldig. Tussen de april-recepten uit La cuisine de tous les mois van Philéas

Lees verder...

Recept: Spinaziesalade met tofu

Ooit heb ik in zo’n enorme Franse hypermarché gevraagd naar ‘viande artificielle’. De manager van de vleesafdeling wist zijn gezicht in de plooi te houden, maar ‘nepvlees’… nee, daar had hij nog nooit van gehoord. Maar ik wilde gewoon Quorn-stukjes of vegaburgers ofzo. Of een simpel blokje tofu. Intussen weet ik dat dat allemaal wel verkrijgbaar is in Frankrijk,

Lees verder...

Recept: Gratin Dauphinois

Gisteren maakte ik een gratin dauphinois voor mijn gasten. Heel Frans natuurlijk, en lekker makkelijk omdat je deze aardappelschotel een uur van te voren in de oven kunt zetten – intussen ga jij natuurlijk aan het apéro (de borrel). De Dauphiné is een oude provincie in Frankrijk, in de streek waar nu de departementen de Isère, de Drôme

Lees verder...

Recept: Hollandse saus op z’n Frans

In de Franse keuken is de klassieke sauce hollandaise nog altijd populair. Maar wat is dat, Hollandse saus op z’n Frans? Ik sloeg het er het veelgebruikte kookboek op na dat de vorige (hoogbejaarde) eigenaresse van mijn huis voor me achterliet. Dat boek heet Les Menus Détaillés de la Ménagère: 180 menus simples et bourgeois. Mijn voorgangster, Huguette, kreeg

Lees verder...

Recept: Gefrituurde peterselie

Voilà het recept voor Persil frit uit een oud kookboek dat ik in mijn schuur vond. Geschreven door Philéas Gilbert, een autoriteit in de Franse culinaire wereld aan het eind van de 19e eeuw, begin 20e eeuw. Deze 3e editie van La Cuisine de Tous les Mois is van 1925.  Effeuiller le persil, c’est-à-dire ne laisser

Lees verder...

Recept van de week: Moules frites uit de Charente-Maritime

Vandaag laat ik jullie kennismaken met mijn favoriete recept: mosselen met frites. Zoals ze deze in de Charente-Maritime maken, kan nergens lekkerder! Dit recept is eenvoudig te maken en vooral heerlijk om te eten: Ingredienten: 1 kg mosselen pp (de duurdere smaken zeker beter! Ben je in Frankrijk: moules de boulot) witte wijn prei frites

Lees verder...

Recept van de week: Rillettes uit de Loire

Rillettes, een streekgerecht uit het Loiregebied. Het voordeel van dit gerecht is, dat het heel lang van tevoren gemaakt kan worden en als paté opgediend kan worden. Ik heb het zelf eerlijk gezegd nog nooit gegeten, maar het klinkt lekker. Dus wie naar aanleiding van dit recept zin heeft om het te maken, doen! Wij zijn

Lees verder...

Waterzoï: Een streekgerecht uit Nord-Pas de Calais

Waterzoï, een vissoep, is een typische regionale specialiteit uit Nord-Pas de Calais. Het wordt ook wel de bouillabaisse van het Noorden genoemd. Wij verklappen je hier het recept. Ingrediënten (voor 6 personen): · 1 kleine tarbot en 1 grote tong in filets · 400 gr gesneden zeeduivel · 1,2 liter mosselen · 1 grof gehakte

Lees verder...

Recept uit de Midi-Pyrenees: cassoulet

Vandaag bij Frankrijk.blog.nl: het originele streekgerecht uit de regio Midi-Pyrenees! Ingrediënten -500 g witte bonen -1 ganzebout (ingemaakt in vet) -250 g varkensgebraad -250 g lamshalsstuk -500 g worst van Toulouse -2 uien -1 wortel -3 tomaten -3 tenen knoflook -2 kruidentuiltjes -12 el paneermeel -zout en peper  Voorbereiding -schil de wortel en snij hem

Lees verder...

Streekgerecht uit de Lorraine: Paté Lorrain

Deze vleespastei uit Lotharingen is een voortreffelijk warm voorgerecht! Ook heerlijk als hoofdgerecht met een frisse salade. De hoeveelheden dienen dan wel aangepast te worden. Ingrediënten voor 8 personen: • 350 gram bladerdeeg • 1 pond varkensschouder of -halsstuk • 4 sjalotjes • 20 g peterselie • 10 g zout, 1 g peper

Lees verder...

Recept van de week: quiche lorraine

Alvast vooruitlopend op de blog over de regio Lorraine, het recept van de week uit deze regio. Een van de bekendste gerechten van Frankrijk is toch wel de quiche lorraine. Ideaal voor bij de lunch, het diner of tussendoor. Ingredienten:  1 rol bladerdeeg voor bakvorm van 24 diameter: 200 gr spek 200 gr gemalen gruyere

Lees verder...

Extra Limousin recept: clafoutis

De zeer bekende kersentaart uit de Limousin kan in deze week van de Limousin-blog niet overgeslagen worden. De ‘echte’ clafoutis komt van oorsprong uit de Franse streken Limousin en Auvergne en wordt daar altijd gemaakt met kersen, maar in de rest van Frankrijk wordt ook wel ander fruit gebruikt. Een clafoutis is geen echte taart en

Lees verder...

Recept van de week: Tournedos van Limousin-rund gevuld met paddestoelen in morielje-saus

Het bekendste streekproduct van de Limousin, de koe, is het heerlijkste vlees dat er is. Daarom vandaag een overheerlijk recept van Tournedos van Limousin-rund gevuld met paddestoelen in morielje-saus. Dit demonstratierecept is bereid door Vincent Helberg op de Fair-Culinair ’99, zo staat op Receptenweb.nl. Het recept is voor ervaren kookliefhebbers maar is na een paar

Lees verder...

Crème Catalane: een recept uit de Languedoc-Roussillon

Wie denkt dat dit nagerecht alleen in Spanje besteld kan worden, zal verrast zijn. Veel Catalaanse gerechten worden zowel in Spanje als in het Catalaanse deel in Frankrijk bereid. Crème Catalane is een romig dessert met een extra accent van citrusvruchten, dat even gecaramelliseerd wordt voordat het opgediend wordt. Crème catalane (Catalaanse crème) Recept voor

Lees verder...