Recept van de week: Rillettes uit de Loire

Rillettes, een streekgerecht uit het Loiregebied. Het voordeel van dit gerecht is, dat het heel lang van tevoren gemaakt kan worden en als paté opgediend kan worden. Ik heb het zelf eerlijk gezegd nog nooit gegeten, maar het klinkt lekker. Dus wie naar aanleiding van dit recept zin heeft om het te maken, doen! Wij zijn benieuwd!Ingrediënten
500 gram vers vet spek, 500 gram varkenslappen, 2 teentjes knoflook, peper en zout, 1 blaadje laurier, tijm naar smaak.

Bereidingswijze
Snijd het spek in blokjes en laat het in een braadpan boven zeer zacht vuur uitsmelten, maar niet bakken. Schep de kaantjes eruit met een schuimspaan. Snijd het vlees in blokjes en snipper de knoflook. Voeg het vlees, de knoflook, een weinig zout en peper en de kruiden bij het vet. Doe er voorzichtig enkele lepels water bij om te voorkomen dat het vet te heet wordt en laat het geheel boven laag vuur in een gesloten pan vier uur sudderen. Neem het vlees uit de pan en trek het met een vork in rafeltjes. Verdeel het vles met de achtergehouden kaantjes over tien kleine glazen potjes. Giet er dan het vloeibare vet op. Zorg dat het vlees onder staat. Sluit de potjes met een velletje doorzichtige folie en bind dit met een touwtje stevig vast. Laat de potjes op een koele, donkere plaats een paar dagen staan. U kunt ze zo nog enkele weken laten staan of direct opdienen met stokbrood en wat zilveruitjes en augurken.

Vergeet je glas Rosé d’Anjou niet! Bon appetit!

Met dank aan: smulweb.nl

Lees ook:Recept van de week – Boeuf Bourguignon
Lees ook:Recept van de week: stoofpotje lamsvlees uit Aquitaine
Lees ook:Corsicaanse streekgerechten (deel 1)
Lees ook:Recept uit de Midi-Pyrenees: cassoulet
Lees ook:Recept uit de regio Centre Val-de-Loire: kip de la loire

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recept van de week: Rillettes uit de Loire

  1. Gerard van der Leeuw

    Ja, rilettes ijn lekker.maar machtig. In Frankrijk heeft iedere slager ;n eigen recept. In Nederland hier en daar in blijkjes te krijgen. Anders op naar Antwerpen
    Dan: de naam betekend ‘uit elkaar trekken; (riller), het vlees in draadjes uiteen trekken. Ik ou het niet op het vuur maken, maar in de oven (gasstand 1), dat is een veel regelmatiger vuur en op het gas gaat het vaak te snel, met desastreue gevolgen. Mocht u nog ergens een olieprimus hebben: gebruik die dan en et de vlam o laag mogelijk (Ook te gebruiken bij draadjesvlees e.d.): u ult het merken, het gaat vel bete!

    Maar succes.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>