Recept: Gratin Dauphinois

Bintje, Charlotte of Mona Lisa

Bintje, Charlotte of Mona Lisa

Gisteren maakte ik een gratin dauphinois voor mijn gasten. Heel Frans natuurlijk, en lekker makkelijk omdat je deze aardappelschotel een uur van te voren in de oven kunt zetten – intussen ga jij natuurlijk aan het apéro (de borrel).

De Dauphiné is een oude provincie in Frankrijk, in de streek waar nu de departementen de Isère, de Drôme en de Hautes-Alpes liggen. Nou, en daar komt dus de klassieker gratin dauphinois vandaan: aardappels met crème fraîche uit de oven, simpel gezegd. Als je er geraspte kaas bij of overheen wilt doen, dan mag dat natuurlijk. Alleen heet je ovenschotel dan opeens gratin savoyard, uit de Savoie. Zelf vervang ik meestal één of twee gewone aardappels door zoete bataten, daar wordt alles – inderdaad – lekker zoet en rozig van.

Maar de echte gratin uit de Dauphiné maak je zo:

- Zet de oven alvast aan op 180 graden. Schil een kilo aardappels, Bintje of Charlotte of Mona Lisa – niet te vastkokend in elk geval – en snijd de aardappels in dunne plakjes van 3 mm.

- Doe in een kom 150 ml crème fraîche en 150 ml melk. Plus een beetje zout, (versgeraspte) nootmuskaat en zwarte peper naar smaak. Meng de aardappels er doorheen totdat alle plakjes ‘gedrenkt’ zijn.

- Snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf de bodem en de zijkanten van een (4-persoons) ovenschaal ermee in. Vet de ovenschaal in met wat boter of olie. Doe het mengsel in de ovenschaal en schuif hem in de warme oven. Lekker laten staan zo, minstens een uur. Wel af en toe even kijken, en de schotel afdekken met folie als de bovenkant te snel bruin wordt.

Dat is alles! Eet smakelijk!

Lees ook:Recept van de week: tartiflette
Lees ook:Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas
Lees ook:Recept Franse pizza met ansjovis: Pissaladière
Lees ook:Corsicaanse streekgerechten (deel 1)
Lees ook:Streekgerecht uit de Lorraine: Paté Lorrain

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>