Rubriek: Franse keuken en recepten

Win kookboek Waarom Franse vrouwen niet dik worden!

Met haar bestseller Waarom Franse vrouwen niet dik worden heeft Mireille Guiliano definitief de vraag beantwoord hoe je van eten kunt genieten en toch slank kunt blijven. Nu, in haar allereerste kookboek, heeft ze voor haar miljoenen lezers de recepten bijeengebracht die de hoeksteen van haar filosofie vormen: eenvoudig te bereiden maaltijden met verse ingrediënten van

Lees verder...

Pied de cochon

Nadat hij ‘De buik van Parijs’ heeft bezocht, gaat de Nederlandse schrijver/filmmaker en Frankrijkliefhebber Andy Arnts zelf achter het fornuis om een Parijse ‘Pied de cochon’ te bereiden… Het recept van deze Franse specialiteit vind je op: www.andyarnts.nl

Lees verder...

Franse cuisine krijgt concurrentie van Japanse

De Franse cuisine krijgt stevige concurrentie van de Japanse. Althans, als het om het aantal restaurants met drie Michelinsterren gaat. Bij de lancering van de Japanse Michelingids 2011 in Tokyo werd bekendgemaakt dat het land 26 driesterrenrestaurants telt, evenveel als Frankrijk. De Japanse hoofdstad kreeg er bovendien drie sterrenrestaurants bij en heeft er nu 14. Ter

Lees verder...

Franse maaltijd is cultureel erfgoed

Dat het eten in Frankrijk (bijna) altijd erg lekker is, dat wisten we al. Maar nu is het ook erkend als cultureel erfgoed! De traditionele gastronomische Franse maaltijd is door Unesco namelijk officieel uitgeroepen tot immaterieel cultureel werelderfgoed. Dat gebeurde op een bijeenkomst van de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Lees verder...

Galeries Lafayette viert Kerst met chocola

Galeries Lafayette in Parijs bereidt zich voor op de Kerst en hoe kun je dat beter doen, dan zorgen voor lekkernijen? Op dinsdag 30 november staat het beroemde warenhuis geheel in het teken van… chocola! Verschillende bekende Franse banketbakkers, zoals François Pralus, Arnaud Larher en La Maison du Chocolat, hebben die dag een stand in het warenhuis waar

Lees verder...

Franse meesterkok opent restaurant in Noordwijk

Jarenlang zwaaide hij de scepter in de keuken van Hotel de l’Europe in Amsterdam, maar afgelopen maandagavond opende de Franse meesterkok Jean Jacques Menanteau zijn eigen restaurant en hotel: Villa de Duinen in Noordwijk aan Zee.  In de villa wordt gekookt vanuit de Franse keuken met een knipoog naar de rest van de wereld. ”Mijn gasten komen hier niet gewoon

Lees verder...

Franse recepten in Allerhande

De Allerhande, het tijdschrift van Albert Heijn, staat deze maand in het teken van Frankrijk. En dat betekent veel recepten van overheerlijke Franse gerechten, zoals coq au vin, kip à la normande en poire belle Hélène (mijn persoonlijke favoriet vanwege de naam). 

Lees verder...

Frans restaurant Reflet bestaat 125 jaar

Het Franse à la carte restaurant Reflet, van NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam, bestaat deze maand 125 jaar. En dat wordt gevierd: gasten kunnen in de feestmaand oktober een vijf gangenmenu eten, inclusief bijpassende wijnen (en water, koffie of thee) voor de speciale prijs van € 125,-.

Lees verder...

Nederlanders drinken steeds minder Franse wijn

Nederlanders drinken steeds minder Franse wijn. Vorig jaar daalde het aandeel Franse wijn in de Nederlandse wijninvoer voor het zesde jaar op rij. Frankrijk is nog wel de grootste wijnleverancier, maar Duitsland is hard op weg om het land van deze koppositie te stoten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar werd

Lees verder...

Een stukje Parijs in Maastricht

Brasserie FLO Maastricht, waarin de Franse keuken centraal staat, bestaat deze maand één jaar. FLO Maastricht is onderdeel van de Franse Groupe FLO met restaurants door heel Frankrijk (o.a. in Parijs, Nice en Marseille), maar ook daarbuiten. In Nederland zijn er FLO brasseries in Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Laatstgenoemde is sinds de opening vorig jaar

Lees verder...

Recept: Dodine de canard

Wie door de Gers rijdt, een van de departementen in Zuidwest-Frankrijk, ziet ze overal: weilanden vol met krioelende witte eenden. Néé, niet alleen voor de omstreden foie gras, maar ook gewoon voor een eendenbout op zijn tijd. Magrit de canard, confit de canard of… dodine de canard. Ziehier het recept. Ik vond dit recept in het Margriet’s

Lees verder...

Recept: Koffie-cognac uit Frankrijk

Een typisch weekendrecept dit keer: koffie-cognac uit Frankrijk. Zo maak je deze feestelijke koffie (voor ná het kaasplateau en in plaats van het dessert): – Koffie zetten en 1/8 l. slagroom stijfkloppen – De hete koffie in 4 kopjes schenken – Aan elk kopje 1 schepje suiker, 1 glaasje cognac en 1 theelepel Cointreau toevoegen

Lees verder...

Recept: Acacia-beignets

Ik ging gisterochtend even koffiedrinken bij vrienden. Jean-François deed olie in een koekenpan, zag ik in mijn ooghoek. Maar Françoise nam me mee naar de tuin, en ik vergat het weer. Totdat hij terugkwam met iets Bijzonder Lekkers: warme beignets van versgeplukte acacia-bloesems. En toen vond ik op de site van Hoemoetdatdan dit filmpje: acacia-beignets uit Zuid-Frankrijk.

Lees verder...

Recept: Lekker knoffige aïoli

Je denkt misschien dat het een typisch Spaanse uitvinding is, de knoflookmayonaise die aïoli of allioli of ayoli genoemd wordt. Dat is een beetje waar. Aïoli is een typische Catalaanse saus. Maar Catalonië, dat beperkt zich niet tot de gelijknamige Spaanse provincie. Ook aan de Franse kant van de Pyreneeën, in de regio Languedoc-Rousillon, heette het land

Lees verder...