Recept: Hollandse saus op z’n Frans

lekker over asperges en andere groenten

Sauce hollandaise: lekker over asperges en andere groenten

In de Franse keuken is de klassieke sauce hollandaise nog altijd populair. Maar wat is dat, Hollandse saus op z’n Frans? Ik sloeg het er het veelgebruikte kookboek op na dat de vorige (hoogbejaarde) eigenaresse van mijn huis voor me achterliet.

Dat boek heet Les Menus Détaillés de la Ménagère: 180 menus simples et bourgeois. Mijn voorgangster, Huguette, kreeg het cadeau voor Kerst 1950, staat voorin. Grote kans dat zij haar sauce hollandaise op deze manier maakte:

- Doe in een kleine steelpan 2 eidooiers, een beetje zeezout, witte peper, een beetje boter en een halve koffielepel citroensap.

- Zet die pan in een grotere pan met koud water, au-bain-marie, op laag vuur. Klop de eidooiers totdat ze bijna stijf zijn en je de ‘slagen’ van de klopper blijft zien.

- Voorkom dat het water van de au-bain-marie te heet wordt (haal de pan van het vuur op het moment dat je je vinger niet meer in het water kunt houden).

- Als de eidooiers crème-achtig geworden zijn, haal dan de steelpan uit het water en voeg al roerend de boter toe aan de saus (150 gram, in kleine stukjes). Zodra de boter wordt opgenomen door de saus, zet je de steelpan weer terug in het au-bain-marie-water (niet te warm!).

Dat is alles! Hollandse saus bestaat dus eigenlijk alleen uit eigeel en boter. En het klinkt véél simpeler dan ik dacht. Maar eerlijk gezegd heb ik dit recept zelf nog niet uitgeprobeerd. Jullie wel? Laat ons eens meegenieten van je ervaringen? Klik hieronder op ‘Plaats een reactie’.

Lees ook:Recepten van streekgerechten uit de Bourgogne
Lees ook:Kerstkoken met Franse sausjes
Lees ook:Crème Catalane: een recept uit de Languedoc-Roussillon
Lees ook:Recept van de week: cotes de veau normandie (kalfsvlees uit Normandie)
Lees ook:Recepten uit Bretagne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>