Rubriek: Franse keuken en recepten

Recept uit Ile de France: pommes parisiennes!

Het is opvallend dat de regio Ile de France met de hoofdstad Parijs zoveel bezienswaardigheden heeft, maar geen enkel echt typisch kenmerkend en bekend streekgerecht kent. Daarom vandaag: de pommes parisiennes! Het leuke van dit o zo bekende aardappeltje is dat na flink zoeken op internet, ik nog niet weet of deze echt uit Parijs

Lees verder...

Streekgerecht: Sole Dieppoise (Haute-Normandie)

Hieronder lees je het recept van een typisch gerecht uit Haute-Normandie: Sole Dieppoise. Zoals de naam al zegt: Tong bereid volgens de tradities in Dieppe. Ingrediënten (6 personen): • 16 mosselen • 450 ml droge witte wijn • 50 g boter • 1 teentje knoflook, geperst • 2 sjalotjes, fijngehakt • 1 stengel bleekselderij, in

Lees verder...

Kerstkoken met Franse sausjes

Tijdens de feestdagen doen veel mensen weer hun uiterste best om een heerlijk menu op tafel te zetten. De finishing touch daarbij is vaak de saus. En laten de Fransen nu net specialist zijn in de meest heerlijke sauzen! Hieronder noemen we er een paar. Met recept uiteraard. Beurre blanc saus Lekker bij gegrilde vis.

Lees verder...

Recept van de week: kaasfondue uit Franche-Comte

Nu u op de hoogte bent van de regio Franche-Comte en weet welke heerlijke streekproducten er in de regio te verkrijgen zijn, blog ik nu over een recept uit deze regio met de twee bekendste streekproducten uit Franche-Comte: wijn en kaas. Daarom het beste recept van Franse kaasfondue: op zijn Franche-comtoise! Ingrediënten Knoflook boter 250

Lees verder...

Het Franse kerstmenu in recepten

Je hebt niet veel fantasie nodig om in Frankrijk een kerstdiner samen te stellen. Daarin zijn de Fransen heel traditioneel: champagne, oesters, foie gras, een goed stuk vlees (bij voorkeur kalkoen natuurlijk), een mooi kaasplateau en ‘bûche de Noël’ toe. Daarom vandaag bij Frankrijk.blog.nl het ultieme Franse kerstdiner én bijbehorende recepten! Voorgerecht: oesters met champagne

Lees verder...

Corsicaanse streekgerechten (deel 2)

Hieronder lees je het derde en vierde streekgerecht van de regio Corsica: Fiadone en Corsicaanse Stufato. De recepten van Canistrelli en Corsicaanse bonensoep vertelden we je eerder deze week. Fiadone Fiadone is een hartige taart met de typische Corsica Brocciu kaas. Brocciu is in de grote supermarkten tegenwoordig vacuüm verpakt te koop. Het is daardoor

Lees verder...

Corsicaanse streekgerechten (deel 1)

Zoals elke week geven we je ook nu weer een recept van een streekgerecht. Deze week van de regio Corsica. En dat eiland heeft er nogal wat! Daarom deze week maar liefst vier recepten, waarvan hieronder de eerste twee: Canistrelli en Corsicaanse bonensoep. Canistrelli Ingrediënten: • 1 pond meel • 200 gram kristalsuiker • 100

Lees verder...

Recept van de week: andouilles uit de Champagne-Ardennen

Als vervolg op de regioblog over de Champagne-Ardennen van eergisteren en de streekproductenblog van gisteren, nu een heerlijk recept uit de streek: andouilles of andouillettes. Dit is een franse ovenschotel die door elke kok op een andere manier gemaakt wordt. Het onderstaande recept spreekt mij zelf echter het meeste aan (ik ben iets minder fan

Lees verder...

Tarte Tatin: Recept en geschiedenis

Eerder deze week hadden we het al over de regio Centre Val-de-Loire. Een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong kent in deze regio is de tarte tatin, eigenlijk gewoon een omgedraaide appeltaart, maar dan anders. De taart werd in 1889 per ongeluk bedacht door twee zussen, Stéphanie en Caroline Tatin van Hotel de la Gare in

Lees verder...

Recept uit de regio Centre Val-de-Loire: kip de la loire

Vandaag een recept uit de regio Centre Val-de-Loire, of om precies te zijn uit het departement Loiret: een heerlijk kipgerecht met een beetje wildsmaak. Ingrediënten *500 gr. kipfilet in reepjes *1 sjalot *1/2 dl rode wijn *4 el olijfolie * 1tl thijm *400 gr. krielaardappelen (panklaar) * 1/2 bol knoflook *250 gr. champignons *1 kippebouillontablet *1dl

Lees verder...

Recepten uit Bretagne

Kouign amann: bretonse boterkoek Ingredienten: 25 gram gist 250 gram suiker 500 gram tarwebloem 250 gram gezouten boter 1 eidooier Los de gist op in 2 deciliter lauwwarm water met een snufje suiker, voeg de bloem toe en kneed er een glad deeg van. Laat het 60 minuten staan. Rol het deeg op het werkvlak

Lees verder...

Recepten van streekgerechten uit de Bourgogne

Vandaag verklap ik je 2 heerlijke recepten van streekgerechten uit de Bourgogne.Het eerste is mijn eigen (tot nu toe geheime!) recept van de bekende coq au vin (haantje-in-wijn). In principe kost het niet veel werk, als je alles in de pan hebt gegooid is het alleen nog een kwestie van stoven. En geloof me: zo

Lees verder...

Recept van de week: cotes de veau normandie (kalfsvlees uit Normandie)

Normandie is de streek van Camembert, room en Calvados, zoals te lezen is in de blog over de streekgerechten uit Basse-Normandie. Vandaag dus een typisch Normandisch gerecht met Calvados en room. Ingrediënten 150 gram boter6 st. kalfskotellet3 dl. creme fraiche (creme d'Isigny)6 eetl. calvados1 kg appels geschild en in schijvenzoutzwarte pepersuiker

Lees verder...

Recepten van streekgerechten uit de Auvergne

Eerder deze week vertelden we je alles wat je moet weten over de Auvergne. Daarin werden ook een aantal streekgerechten genoemd zoals aligot, potée Auvergnate, pounti en truffade. Hieronder lees je de recepten. Bon appétit! Aligot Ingrediënten voor 4 personen:• 1 kg bintjes • 500 gram geraspte Cantal kaas• 3 soeplepels crème fraîche • 75

Lees verder...

Recept van de week: stoofpotje lamsvlees uit Aquitaine

“Etuveé d’agneau”  ofwel : stoofpotje lamsvlees. (Specialiteit van het departement Lot et Garonne)   Ingredienten: Lamsschouder (reken op ongeveer 100 / 150 gram per persoon) Herbes de Provençe Quatre Epices 6 tenen knoflook Een handje jeneverbessen Versgemalen peper en zout Gemalen komijn Verse koriander 2 uien 1 grote paprika 150 gram sperzieboontjes 100 gram doperwtjes

Lees verder...