Crème Catalane: een recept uit de Languedoc-Roussillon

Wie denkt dat dit nagerecht alleen in Spanje besteld kan worden, zal verrast zijn. Veel Catalaanse gerechten worden zowel in Spanje als in het Catalaanse deel in Frankrijk bereid. Crème Catalane is een romig dessert met een extra accent van citrusvruchten, dat even gecaramelliseerd wordt voordat het opgediend wordt.

Crème catalane (Catalaanse crème)
Recept voor 8-10 personen

Ingrediënten:
• 5 dl melk
• 5 dl slagroom
• geraspte schil van 3 sinaasappels
• geraspte schil van 3 citroenen
• 1 kaneelstokje
• 15 eidooiers
• 180 g suiker
• 3 el amandelmelk
• 150 g suiker

Bereiding:
• Verwarm de melk met de room, de sinaasappel- en citroenrasp en het kaneelstokje in een pan. Het mengsel mag niet koken.
• Neem de pan van het vuur. Klop met een garde de eidooiers met de suiker en de amandelmelk tot een romig mengsel.
• Roer het warme roommengsel voorzichtig door het eimengsel.
• Verhit de romige massa au bain-marie. Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt.
• Zet de pan in een kom koud water om af te koelen, maar blijf roeren.
• Vul de schaaltjes met de koude crème. Verwarm de grill voor.
• Bestrooi de crème met suiker en zet de schaaltjes onder de grill voor een mooi bruin korstje.

Wijnsuggestie: AOC Muscat de Rivesaltes

Bron: Frans Verkeersbureau

Lees ook:Recept: Franse soesjes met speculaas
Lees ook:Klassieker: Franse uiensoep
Lees ook:Recept van de week: creme brulee
Lees ook:Het Franse kerstmenu in recepten
Lees ook:Zomerweer: Tijd voor het Franse ijsje yoghurt-citroen rozemarijn (recept)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>