Rubriek: Achtergrondinformatie

Meer weetjes over de Fransen

We blogden er al eerder over de Fransen en hun eigenaardigheden. Vandaag lees je hier opnieuw wat interessante weetjes over dit volkje met zijn eigen gebruiken en voorkeuren. Als echte Francofiel weet je het merendeel waarschijnlijk al lang, maar soms moeten we natuurlijk ook wat informatiefs schrijven voor de beginnende aankomend-aspirant Francofielen. Bij deze: Le

Lees verder...

Typisch Frans? (deel 3)

Hieronder lees je derde en voorlopig laatste deel van de serie over Franse ontdekkingen. Zonder de Fransen hadden we geen: Klomp Als jij dacht dat de klomp typisch Nederlands is, heb je het mis. Dit schoeisel stamt uit het Frankrijk van de 14e eeuw. Overigens worden klompen ook buiten Europa gedragen, onder andere in Japan,

Lees verder...

ABC van de Franse gastronomie

Amuse Een amuse is een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. Het woord amuse letterlijk vermaak

Lees verder...

Bekende streekproducten uit de regio Franche-Comte

De eerste AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) ter wereld komt uit de Franche-Comté. Deze werd toegekend aan de wijnen van Arbois op 15 mei 1936. Maar de Franche-Comté heeft niet alleen heerljke wijnen maar ook voortreffelijke gerechten. Typische specialiteiten van de Franche-Comté zijn de traditionele gerookte worsten van Morteau en Montbéliard, de kirsch uit Mouthier, Absinth,

Lees verder...

Regionaal: Franche – Comté

Een regio in het oosten van Frankrijk die tussen de Vogezen en de Jura ligt ingeklemd, dat is de groene Franche Comté. Dit gebergte is de ziel en de zuurstofvoorziening van een gebied dat lange tijd blootstond aan de invasies vanuit het oosten en zuiden. De inwoners van de Franche-Comté zijn daarom ook nu nog

Lees verder...

Uitgelicht: de croissant

Een croissant is een broodje van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halve maan wordt gerold. De croissant is het traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk. De croissant komt echter oorspronkelijk uit Oostenrijk. Volgens de overlevering groeven de Ottomanen, tijdens de belegering van Wenen in 1683 (volgens andere bronnen tijdens een eerder

Lees verder...

Wintertips voor Parijs

Ook in de winter is er voldoende te doen in de hoofdstad van Frankrijk. Hieronder een aantal suggesties. Leef mee met de drama’s in de opera De Opéra Garnier is gebouwd tussen 1862 en 1875. De enorme bruiloftstaart (door sommigen zo genoemd) is een ontwerp van Charles Garnier. Het gebouw is een mix van diverse stijlen

Lees verder...

Wie was Madame Tussaud?

Marie Tussaud (Straatsburg, 7 december 1761 – Londen, 16 april 1850) was een Franse wassenbeeldenartiest. Marie werd geboren in Straatsburg als Marie Grosholtz (soms ook gespeld als Grossholtz of Grossholz). Haar vader Joseph overleed in de Zevenjarige Oorlog voordat ze werd geboren, en ze verhuisde met haar moeder naar Bern. Haar moeder werkte voor de

Lees verder...

Franse geschiedenis: Consulaat, keizerrijk en de restauratie (deel 8)

Op 9 november 1799 volgde een staatsgreep waarna de grondwet van het jaar VIII doorgevoerd werd en het consulaat ingericht werd, waar generaal Napoleon Bonaparte de sterke man was. Een uitgebreide biografie over Napoleon kon je eerder al lezen op deze blog. Nadat Napoleon door de Engelsen verbannen werd naar het eiland St. Helena in de Atlantische

Lees verder...

De Franse keuken

De Franse keuken is wereldberoemd, zowel wat betreft kwaliteit als veelzijdigheid. Omdat de Fransman grote waarde hecht aan zeer afwisselende gerechten en hiervoor één à twee uur uittrekt, is het eten een van de belangrijkste aspecten van het dagelijkse leven en de kookkunst een deel van de Franse cultuur. De Fransen hebben ook specifieke eetgewoonten

Lees verder...

Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Weinig historische figuren hebben zo’n impact op de wereld-geschiedenis gehad als Napoleon Bonaparte. Hij was in de eerste plaats een geniale militair, die met zijn legers Europa een ander aanzien gaf. Op 2 december 1804 kroonde de 35-jarige Napoleon Bonaparte zichzelf in aanwezigheid van de paus in Parijs tot keizer. Dat was niet slecht voor

Lees verder...

Typisch Frans? (deel 2)

Als vervolg op ons bericht van vorige week over Franse uitvindingen, volgt hieronder het tweede deel. Zaken waarbij je misschien niet meteen aan Frankrijk denkt, maar die toch echt in dit land zijn ontstaan of uitgevonden. Brommobiel Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid. Tegenwoordig doorgaans vierwielig. De brommobiel is rond 1980

Lees verder...

Uitgelicht: de kathedraal van Chartres

De stad Chartres ligt in het île-de-France en zijn kathedraal is wereldberoemd. In dit gebied rondom Parijs ligt de oorsprong van de Europese gotiek. De grote kathedraal van Chartres is het best bewaarde voorbeeld van de romaanse en gotische architectuur. Hoogstwaarschijnlijk hebben tijdens de ruim dertig jaar durende bouw van de kathedraal zeker negen bouwmeesters

Lees verder...

Streekproducten van Corsica

Naar aanleiding van onze blog van gisteren over de regio Corsica, schotelen we je vandaag een aantal bekende streekproducten voor van dit prachtige eiland.  La liqueur de myrte Om deze likeur te maken gebruikt men zowel de bessen van de mirte, die smaken naar jeneverbessen, als de bladeren van de mirte,die ruiken naar rozemarijn. Men laat ze

Lees verder...

Regionaal: Corsica (Collectivité Territoriale de Corse)

Vandaag bespreken we in onze serie over de Franse regio’s het als eigenzinnig bekend staande eiland Corsica, ook wel het Île de Beauté (eiland van de schoonheid) genoemd. Algemeen Corsica is het grootste eiland van Frankrijk en na Sicilië, Sardinië en Cyprus het vierde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het ligt op zes uur

Lees verder...