Regionaal: Franche – Comté

Een regio in het oosten van Frankrijk die tussen de Vogezen en de Jura ligt ingeklemd, dat is de groene Franche Comté. Dit gebergte is de ziel en de zuurstofvoorziening van een gebied dat lange tijd blootstond aan de invasies vanuit het oosten en zuiden. De inwoners van de Franche-Comté zijn daarom ook nu nog graag onder elkaar. Reizend in deze regio zult u al snel de bijzonderheden en eenheid begrijpen van deze geïsoleerde streek, gelegen tussen Zwitserland en de Bourgogne, en tussen Lotharingen en de Alpen.

Eenheid
De gebieden waaruit de regio bestaat, zochten steun en hulp bij elkaar voor het behoud van eenheid. De inwoners ‘zijn’ de Franche-Comté, door hun aard, karakter en duidelijke, maar redelijke meningen, Of u nou in bewoonde gebieden bent of bergbewoners tegenkomt, bewoners uit de wijnstreek ontmoet of mensen die op de vlakte van de Saône of de hoogvlakten van de Haute-Saône wonen: eenheid vindt u overal. Lange tijd wantrouwden de inwoners van de Franche-Comté hun buren en leefden ze liever zelfvoorzienend. Nu profiteren ze van de geografische ligging van de regio die het kruispunt is tussen Noord- en Zuid-, Oost- en West-Frankrijk. Maar de economische ontwikkeling werd heel verstandig beheerst en zo wisten ze hun manier van leven en het milieu te bewaren. De inwoners zijn niet alleen erg gehecht aan hun grond en streek, maar ook aan de ruimte en het leven in een beschermde natuur. Op het platteland ziet u die gehechtheid terug in de beroepen en talrijke ambachten. De mensen uit de Franche-Comté houden van hun bossen, weiden en wijngaarden, en weren de industrie zo veel mogelijk.

Landschap
Het landschap varieert van glooiende akkers tot aan een spectaculair berglandschap. Deze kom je dan ook vooral tegen in het Parc naturel régional du Haute-Jura. Als je een liefhebber bent van ongerepte natuur dan ben je hier aan het goede adres : meren, rivieren, watervallen, bronnen en stroomversnellingen. Dit beschermde natuurgebied ligt globaal tussen de vallei van de rivier de Ain en de Zwitserse grens. Julius Ceasar noemde de Haute Jura de “ beboste berg”, 47% van het departement Jura bestaat uit bossen met eiken, beuken, sparren en dennen.

De hoogste top ligt op 1718 en dat is de Crêt de la Neige. In dit gedeelte van France Comté is het voor bergliefhebbers genieten. Een prima gebied om te wandelen of te mountainbiken. Je moet wel over wat conditie beschikken maar dan is het de inspanning waard. In de winter kun je hier prima skiën en langlaufen. In de zomer kun je een heerlijke vakantie doorbrengen in de omgeving van de meren. Deze liggen voornamelijk in het zuid-oostelijk deel van de regio. Lac de Chalain en Lac de Vouglans zijn wellicht de grootste maar er zijn er nog een veel meer: Lac de l’Abbaye, Lac de Clairvaux, Lac de Saint-Point, Lacs de Maclu, Lac de la Motte, Lac de Narlay, Lac des Rousses, Lac de Vouglans, Lac de Bonlieu.

Wijn
Als je een wijnliefhebber bent dan moet je eens naar het wonderschone stadje Arbois gaan. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan en het wordt omgeven door wijngaarden. De druiven worden verwerkt tot een heel speciale wijn. De vin jaune wordt gemaakt van de alleen hier voorkomende savignan-druif (niet te verwarren met sauvignon). De besten hebben de appellation Château Chalon en worden minimaal 6 jaar en 3 maanden gerijpt op houten vaten.

Departementen
Meer naar het noorden ligt het departement Doubs. Het is ook bergachtig door de uitlopers van de Jura. De rivier die haar naam aan het departement heeft gegeven kringelt diep uitgeslepen door de dalen en langs schilderachtige dorpjes. De rivier passeert ook Besançon. De stad moet u zeker met een bezoek vereren al was het maar om de gezellige markt te bezoeken. Maar er is meer in deze stad te beleven. Bezoek eens de kathedraal waar een uniek astronomisch uurwerk staat. Je kunt ook heerlijk slenteren door de smalle straatjes van de oude stadswijk Battant of de citadel bezoeken vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving en de stad.

Ten oosten van Besançon ligt de Gouffre de Poudrey. Het is een grot met de grootste ondergrondse zaal van Frankrijk. De omtrek is ruim 600 meter. Een bezoek wordt extra aantrekkelijk gemaakt met een prachtige lichtshow. Overigens is dit maar 1 van de ruim 4000 grotten die er in deze streek liggen. Genoeg plekken dus om eens een kijkje onder de grond te nemen.

Voor de sportievelingen is de Transjurassienne de ultieme uitdaging. Dit is een 76km lang traject waarbij het massief van de Jura wordt gevolgd tussen Lamoura en Mouthe. In de winter wordt het traject volbracht op de langlauf ski. Het dorpje Mouthe is het “koudste dorp” van Frankrijk, het kan er wel 30 graden onder nul worden!

Het noordelijke deel van Franche-Comté wordt gevormd door het departement Haute-Saône. Hier tref je de glooiende akkers en uitgestrekte bossen die uitnodigen tot forse wandelingen. Riviertjes doorkruisen het landschap en de forel springt bij wijze van spreken zo in je hand. Hier ligt ook het dorpje Pesmes dat tot een van de 140 mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Het ligt prachtig boven het dal van de rivier Ognon. Een wandeling over de wallen van het kasteel biedt een mooi panorama op de omgeving.

In het plaatsje Ronchamp ligt een moderne kapel van de architect Le Corbuiser die bekend staat als een van de mooiste staaltjes van moderne architectuur. De vorm van de kapel heeft vele industriële ontwerpers geïnspireerd. Op de grens met Lorraine ligt een uitgebreid gebied met bossen en meren. Dit Plateau des Milles Étangs is bij uitstek geschikt om te verkennen op de mountainbike of een stevige wandeling die je kennis laat maken met de natuur.

In het oosten ligt nog het stadje Belfort. Het is het kleinste departement van Frankrijk en dat heeft het te danken aan heldhaftig optreden van de bevolking in de Frans-Duitse oorlog van 1870/71. Men hield 100 dagen stand tot de Fransen zich in Versailles overgaven aan de Duitsers. Als beloning werd de stad met haar directe omgeving zelfstandigheid verstrekt en zo ontstond Territoire-de-Belfort. Het is trouwens een bezienswaardige omgeving. Vanaf de citadel van de stad heb je een magnifiek uitzicht op de omgeving.

Bron: wikipedia.nl, weginfrankrijk.nl en frankrijkvakantieland.nl

Lees ook:Kerst vieren in de Franche-Comte
Lees ook:Bekende streekproducten uit de regio Franche-Comte
Lees ook:Regionaal: Champagne – Ardennen
Lees ook:Regionaal: Basse-Normandie
Lees ook:Recept van de week: kaasfondue uit Franche-Comte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>