Franse geschiedenis: Consulaat, keizerrijk en de restauratie (deel 8)

Op 9 november 1799 volgde een staatsgreep waarna de grondwet van het jaar VIII doorgevoerd werd en het consulaat ingericht werd, waar generaal Napoleon Bonaparte de sterke man was.

Een uitgebreide biografie over Napoleon kon je eerder al lezen op deze blog.

Nadat Napoleon door de Engelsen verbannen werd naar het eiland St. Helena in de Atlantische Oceaan, werd de monarchie van de Bourbons opnieuw geïnstalleerd en kreeg Frankrijk een nieuwe koning, Lodewijk XVIII, die tot 1824 zou regeren.

Het gecentraliseerd bestuur en de wetgeving van de republiek en van het keizerrijk bleven behouden, maar de adel en de geestelijkheid herwonnen hun politiek overwicht ten nadele van de burgerij. De buitenlandse politiek, in het spoor van de Heilige Alliantie, wekte verzet.

De inzet van een nieuwe koloniale expansie door de verovering van Algiers (1830) kon daaraan niets verhelpen. De autoritaire machtsgreep van Karel X (1824-1830) beantwoordden de liberalen onmiddellijk met de Juli-revolutie van 1830.

Bron: Landenweb Frankrijk

Lees ook:Franse geschiedenis: De juli-monarchie en de tweede republiek
Lees ook:De Franse Revolutie
Lees ook:Napoleon Bonaparte (1769-1821)
Lees ook:Franse geschiedenis: De derde republiek (Deel 10)
Lees ook:Frankrijk komt EU tegemoet over uitzetbeleid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>