De Franse keuken

De Franse keuken is wereldberoemd, zowel wat betreft kwaliteit als veelzijdigheid. Omdat de Fransman grote waarde hecht aan zeer afwisselende gerechten en hiervoor één à twee uur uittrekt, is het eten een van de belangrijkste aspecten van het dagelijkse leven en de kookkunst een deel van de Franse cultuur. De Fransen hebben ook specifieke eetgewoonten op een dag.

Omdat de Franse haute cuisine dankzij de inventiviteit van alle bevolkingsgroepen tot zo’n grote ontwikkeling is gekomen, is de Franse keuken zo gevarieerd. Verse groenten, sla en stokbrood zijn vaste bijgerechten. Een ander kenmerk is dat er veel met kruiden wordt gewerkt; beroemd zijn de Franse sauzen.

Naast de ‘haute cuisine’ bestaat de provinciale kookkunst, de cuisine regionale, waarbij het accent vooral ligt op eenvoud, versheid en voedzaamheid.

De zogenaamde nouvelle cuisine, een ontwikkeling in de Franse kookkunst van latere datum, wint steeds meer aan populariteit. Kenmerkend zijn vooral versheid van ingrediënten en de korte bereidingstijd; de gerechten zijn niet machtig en zwaar.

Ondanks de tijd die men aan het eten kwijt is, moet de bezoeker zich schikken naar de Franse eetgewoonten. Door de Franse kookkunst, het meest essentiële onderdeel van het Franse ‘savoir vivre’, leert men dit land pas goed kennen. In de praktijk is het zelfs zo dat weinig aantrekkelijke restaurants een voortreffelijke spijskaart te bieden hebben; het is raadzaam, zelfs gebruikelijk, met de waard of waardin overleg te plegen over de bestelling.

Goedkoper dan eten à la carte is in veel gevallen een menu of dagschotel. Er is meestal een keuze tussen verschillende menu’s. Het prijsverschil wordt groter naarmate er meer gangen zijn. Het bedieningsgeld is meestal al in het menu inbegrepen, maar 5 à 10 procent extra geven bij grote tevredenheid en in restaurants wordt gewaardeerd.

Naast de met ’restaurant’ aangeduide etablissementen, zijn er de Rôtisserie, Bistro en Brasserie. Langs autosnelwegen vindt men wegrestaurants en Routiers, zeer eenvoudige eetgelegenheden waar zich met name vrachtwagenchauffeurs ophouden. Voor goedkope, kleine maaltijden zijn er de cafetaria. Op straat treft men wel kraampjes waar pommes frites, hot dogs, Mergues (worstjes), Crèpes en sandwiches verkocht worden. Tip: Fransen hebben zelf een voorkeurslijst met beste restaurants.

De cafés zijn in ieder land weer anders. Staande aan de nooit ontbrekende bar nuttigt de Fransman vooral wijn en koffie; geserveerd worden verder alle mogelijke alcoholische en non-alcoholische dranken en belegd stokbrood (‘sandwich’) en veredelde tosti’s (‘croque monsieur’). Frankrijk en vooral Parijs is bekend om de vele cafés met terrassen. Gebak is in cafés zelden of nooit verkrijgbaar; hiervoor moet men bij de Pâtisserie zijn.

Lees ook:Fransen eten bijna meeste burgers in Europa
Lees ook:ABC van de Franse gastronomie
Lees ook:Win schort Haute Cuisine!
Lees ook:Haute Cuisine: koken in het Elysée
Lees ook:Haute Cuisine verschijnt op DVD

1 Reacties // Reageer

One thought on “De Franse keuken

  1. klaas

    geil

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>