Rubriek: Achtergrondinformatie

De Franse Revolutie

Hieronder kun je alweer het 7de deel lezen van de Franse geschiedenis, over één van de belangrijkste hoofdstukken uit de geschiedenis van dit land: de Revolutie in 1789. Omdat de zwakke regering weinig aan de verslechterende situatie deed, steeg de onrust onder de bevolking die zichzelf op 17 juni 1789 uitriep tot Nationale Vergadering. De

Lees verder...

Uitgelicht: Michel Houellebecq

Een bekende en omstreden hedendaagse Franse auteur is Michel Houellebecq. Zijn bekendste boek is Les particules élémentaires (Elementaire deeltjes) uit 1998. Michel werde geboren in Réunion op 26 februari 1958. Zijn vader was berggids en zijn moeder anesthesiste. Ze interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder

Lees verder...

De feestdagen in Frankrijk

Elk land en elk volk heeft zijn eigen gebruiken met de feestdagen. In Frankrijk komen die op veel punten overeen met de Nederlandse gewoonten, maar er zijn ook een aantal verrassende verschillen. Hoe beleeft en viert men de feestdagen in Frankrijk? Interessant om te weten! Noël (Kerstmis) Kerstmis en de periode daar omheen vormt voor

Lees verder...

Uitgelicht: Versailles, het paleis van de zonnekoning

Het Kasteel van Versailles is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum ( “Musée National du Château et des Trianons de Versailles”) in het Franse departement Yvelines.    In 1624 werd bij het gehucht Versailles, ongeveer 20 km ten zuiden van Parijs, een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken.

Lees verder...

Uitgelicht: champagne

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendste, maar ook rosé is volwaardige champagne. Mousserende wijn die niet in deze regio gemaakt wordt, mag niet de naam champagne hebben en wordt nog al eens méthode traditionnelle genoemd. De benaming méthode champenoise mag niet meer

Lees verder...

Typisch Frans? (deel 1)

Stokbrood, wijn, chauvinisme; een aantal typisch franse dingen. Maar zo zijn er nog veel meer zaken die aan de Fransen toe te schrijven zijn, alleen wellicht minder bekend. Ik ging op onderzoek uit… Als je het internet moet geloven, mogen we de Fransen bedanken (of niet) voor de volgende uitvindingen: Tecktonik Een kleding- en dansstijl

Lees verder...

Bekende streekproducten uit de regio Champagne-Ardennes

Champagne is uiteraard het gastronomische handelsmerk van deze regio, hierover lees je 7 december meer. Naast de champagne worden in de regio ook enkele niet-mousserende witte wijnen geproduceerd, de Coteaux Champenois. In het Pays d’Othe (www.tourisme-paysdothe.fr) wordt met de appelen uit de zeldzaam geworden boomgaarden een droge, mousserende appelcider. Een echte streekspecialiteit zijn de ‘andouillettes’

Lees verder...

Sociale gebruiken in Frankrijk

Er zijn zo van die kleine dingen in het dagelijks leven die Fransen doen zonder erbij na te denken, maar die een buitenlander moet leren, om niet op te vallen en een figuur te slaan. De Fransen vinden het belangrijk correct te zijn en het valt hun onmiddellijk op als iemand dat niet is. Etiquette

Lees verder...

Regionaal: Champagne – Ardennen

 In het noorden van Frankrijk ligt de regio Champagne-Ardennes. De Champagne is ten oosten van Ile-de-France gelegen en strekt zich uit tot aan de Meuse (Maas). Het is een gevarieerde streek qua landschap. In het noordelijkste deel liggen de Ardennen. Een ruim bebost gebied en ook redelijk dun bevolkt. De Ardennen is een heuvelachtig departement

Lees verder...

Uitgelicht: Madame de Pompadour

Jeanne-Antoinette Poisson (Parijs, 29 december 1721 – Versailles, 15 april 1764), sinds 1745 markiezin de Pompadour, was een van de beroemdste maîtresses van koning Lodewijk XV van Frankrijk. Ze werd geboren als Jeanne-Antoinne Poisson en er wordt gezegd dat ze de buitenechtelijke dochter was van Charles François Paul Le Normant de Tournehem, een rijke belastingpachter,

Lees verder...

Geschiedenis van Frankrijk: Absolute Monarchie

Dit is het zesde deel uit de serie over de geschiedenis van Frankrijk. Vandaag behandelen we de periode vanaf Kardinaal Richelieu (1622) tot aan de Franse Revolutie in 1789. De periode van Maria de Médici en de eerste jaren van Lodewijk XIII waren niet de sterkste periode uit de Franse geschiedenis. Dat veranderde snel door

Lees verder...

Streekproducten uit de regio Centre Val-de-Loire

Ook de regio Centre Val-de-Loire heeft een aantal bekende streekproducten. Zo kun je daar (ik weet de Nederlandse vertaling niet) paté a l’oeu krijgen: paté met een ei erin. Dit product is enorm geliefd in de regio en kan zowel warm als koud gegeten worden. Ook erg bekend is… marsepein! Het staat daar zelfs op

Lees verder...

Frankrijk in de 15e en 16e eeuw

Hieronder lees je het deel 5 over de geschiedenis van Frankrijk: Frankrijk in de 15e en 16e eeuw. Nadat Karel VI in 1392 gek werd verklaard, was de macht overgenomen door een regentenraad. Dat ging niet zonder problemen en met name Jan zonder Vrees van Bourgondië en Lodewijk van Orléans maakten elkaar het leven erg

Lees verder...

Regionaal: Bretagne

Het 250 km lange en 100–150 km brede schiereiland is één van de dunst bevolkte gebieden met afgelegen heidevelden, moerassen en bossen in het binnenland en een 1000 km lange afwisselende kustlijn met klippen, rotsen en baaien waarin zich eilandjes bevinden. Vissersdorpjes en druk bezochte badplaatsen aan de steile rotsachtige kust in het noorden en

Lees verder...

De geschiedenis van Frankrijk deel 4: Jeanne d’Arc

Toen in 1429 Jeanne d' Arc verscheen begonnen de successen voor de Fransen. Jeanne d' Arc (1412-1431) was een eenvoudig boerenmeisje dat een heilige werd en heldin van Frankrijk. Ze kreeg de bijnaam "De maagd van Orléans". Jeanne werd geboren tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Engeland bezette met hulp van bondgenoten, de

Lees verder...