Typisch Frans? (deel 2)

Als vervolg op ons bericht van vorige week over Franse uitvindingen, volgt hieronder het tweede deel. Zaken waarbij je misschien niet meteen aan Frankrijk denkt, maar die toch echt in dit land zijn ontstaan of uitgevonden.

Brommobiel
Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid. Tegenwoordig doorgaans vierwielig. De brommobiel is rond 1980 ontstaan in Frankrijk, maar deed in Nederland pas zijn intrede in 1995.

Bladerdeeg
Het verhaal doet de ronde dat bladerdeeg is ontstaan in Frankrijk. Een bakkersknecht had gebak voor zijn moeders verjaardag beloofd. Toen hij naar huis ging dacht hij er pas weer aan. Hoe redde hij zich eruit? In de bakkerij lag nog een stuk deeg, daar deed hij een flinke klont boter door. Hij rolde en vouwde het geheel enkele keren en deed er een vervolgens een vulling tussen: voilà, gebak!

Klassiek ballet
Klassiek ballet stamt uit de tijd van Lodewijk XIV, die veel feesten gaf en een liefhebber was van dans. Hij danste zelf ook mee in de voorstellingen die aan het hof werden gehouden. Zijn beroemdste rol is die van de Zonnekoning, zo werd hij dan ook genoemd. In zijn tijd werd de eerste dansacademie opgericht: l’Academie Royale de Danse, waarbij de eerste officiële ballettechnieken werden vastgelegd. Het Franse hof heeft klassiek ballet naar de verschillende hoven in Europa gebracht.

Hobo
Dit muziekinstrument is in de 17e eeuw in Frankrijk uitgevonden. De naam hobo is afgeleid van het franse ‘haut bois’ dat hoog hout betekent.

Impressionisme
Een kunststroming die in Frankrijk is ontstaan tussen 1860 en 1870. Claude Monet geldt als de vader van het impressionisme. De stroming werd ook naar een van zijn doeken genoemd: Impressie van een zonsopgang uit 1872.

Jumelage
De jumelage is een permanente verbintenis tussen twee of meer Europese steden of gemeenten, bekrachtigd door een officiële overeenkomst. Het doel is het uitwisselen van kennis en ervaring en kan bestaan tussen verenigingen, scholen, besturen en alle lagen van de bevolking. Het idee is ontstaan in Frankrijk, na de tweede wereldoorlog.

Parkour
Parkour is een sportdicipline dat afstamt van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. Het was een methode van Georges Hébert om zijn rekruten zo te trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Een van Héberts rekruten was de Franse turner Raymond Belle. Deze legde zich ook na de oorlog toe op het zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek verplaatsen. De sport is ook aangeslagen buiten Frankrijk en er is zelfs een game op gebaseerd: Free running. Je rent zo snel mogelijk door een stad. Hindernissen en obstakels ga je niet uit de weg, maar je jumpt erover heen zonder de grond te raken.

Volgende week kun je deel 3 lezen over Franse uitvindingen.

Lees ook:Frans nationaal ballet danst in Nederland
Lees ook:Uitgelicht: de croissant
Lees ook:Frankrijk sportland
Lees ook:Rock the Ballet in Parijs
Lees ook:Streekproducten uit de regio Ile de France (Parijs)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>