ABC van de Franse gastronomie

Amuse
Een amuse is een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. Het woord amuse letterlijk vermaak (voor de mond).

Bestelling plaatsen
Bedienend personeel spreekt u aan met Monsieur, Madame of Mademoiselle; zeg nooit ‘garçon’.

Bier
Goede, geliefde biersoorten zijn de bières uit de Elzas (Pêcheur, Kronenbourg, Kanterbräu of Mutzig) en Lotharingen (Champigneulles, Vézélise). Er is bier in flessen (canette) en bier uit het vat (bière pression). Een klein glas van de tap is een demi, een halve liter een véritable, een liter een formidable, maar dit is niet voor iedere regio gelijk.

Bistro
Wanneer Fransen uit eten gaan bezoeken ze over het algemeen een bistro. Een bistro serveert een voordelige traditionele maaltijd, bestaande uit een voorgerecht (entrée of hors d’oevre), een zacht gekookt gerecht (plats mijotés) en vlees van de gril of vis (grillades). Het nagerecht bestaat uit kaas en een dessert.

Boulangerie
De Franse bakker waar je dagelijks versgebakken brood kunt kopen.

Brasserie
Brasserieën vinden hun oorsprong in de Elzas. Deze brasserieën waren verbonden aan plaatselijke brouwerijen. Brasserie betekend dan ook brouwerij. Op de kaart staan eenvoudige vis- en gegrilde vleesgerechten naast specialiteiten uit de Elzas. De openingstijden zijn ongeveer gelijk aan die van cafés.

Brood
Frankrijk staat bekend om zijn brood en vooral om de pain, de baguette en de croissant. Ook veel gegeten zijn de pain-au-chocolats, pain de campagne en de beignets.

Buitenlands eten
De laatste jaren zijn de Franse eetgewoonten sterk verander. Naast vele Chinese restaurants is er ook een stijgende interesse in de keukens uit de voormalige koloniën. Tevens zijn er volop Noord Afrikaanse en Vietnamese restaurants te vinden. TexMex en hamburgerketens zijn erg populair bij de jeugd.

Cafés
Cafés zijn te vinden in iedere plaats in Frankrijk, op het kleinste gehucht na. De openingstijden zijn over het algemeen van ‘s ochtends vroeg tot een uur of acht ‘s avonds. Cafés serveren de hele dag drankjes, eenvoudige maaltijden, tussendoortjes als salades, sandwiches en uitsmijters. In kleine dorpen komt vrijwel de gehele bevolking in de loop van de dag één of meerdere keren binnen. In grote steden zijn cafés vaak gericht op een specifieke klantenkring zoals werknemers, kunstenaars of studenten.

Charcuterie
De Franse slagerij, vaak ook te vinden in een supermarkt.

Déjeuner
Het déjeuner (lunch) wordt, tussen 12 en 14.30 uur, in het café gebruikt; de lunch bestaat in de regel uit een sandwich, salade of steak.

Diner
Het diner of eventueel souper (later op de avond) omvat ook verschillende gangen, maar het voorgerecht blijft meestal tot een soep beperkt. Zeker na de lunch, maar ook vaak na het diner, neemt men koffie. Er wordt altijd in overvloed knapperig stokbrood bij het eten geserveerd, gesneden van een baguette of flûte.

Ferme-Auberges
Op het platteland kunt u de formule ‘Ferme-Auberge’ tegenkomen. Dit is een eenvoudige ‘boerderij-herberg’ waar kunt eten en overnachten. De goedkope maaltijden bestaan vaak uit verse producten van de boerderij.

Franse keuken
De Franse keuken kent de volgende stijlen:
- haute cuisine, de traditionele manier van koken;
- nouvelle cuisine, vetarme manier van koken;
- cuisine bourgeoise, zoals de Fransen thuis koken;
- cuisine des Provinces, koken met uitstekende ingrediënten voor de bereiding van
traditionele landelijke maaltijden;
- cuisine moderne, het gebruikmaking van de natuurlijke smaak van de ingrediënten.

Patisserie
Dit is een bakker waar uitsluitend gebak en andere zoete lekkernijen verkocht worden. Men moet officieel als patissier aangemerkt zijn, om het predicaat patisserie te gebruiken. Vaak in combinatie met een boulangerie

Petit déjeuner
Het zeer eenvoudige ‘petit déjeuner’ (ontbijt) met koffie, thee of warme chocolade en een croissant of brioche (luchtig broodje) wordt vaak in een café genuttigd.

Poissonnerie
De Franse “visboer”, waar je de heerlijkste verse vis kunt verkrijgen. Tegengesteld aan Nederland vind je in Frankrijk een visboer in een winkel, je ziet zelden of nooit een viskraam.

Regionale keuken en producten
In elk departement treft u plaatselijke specialiteiten op de menukaart aan. Iedere regio is trots op zijn eigen keuken. De bekendste gerechten komen echter uit vier streken:
- cassoulet uit de Elzas (een stevige witte bonen schotel met tomaten worst en eend);
- fondue uit de Alpen;
- bouillabaisse uit de Provence (een stevige vissoep uit Marseille);

Restaurants
De restaurants in Frankrijk variëren van eenvoudige eethuisjes tot de keukens van befaamde chefs. De prijzen van restaurants uit dezelfde klasse liggen in heel Frankrijk ongeveer gelijk. In veel hotels vindt u verfijnde restaurants welke ook toegankelijk zijn voor
niet-gasten.

Rotisserie
Vaak vind je in Frankrijk een rotisserie, hier kun je gebraden vlees kopen (vooral kip).

Water
Het kraanwater in Frankrijk is drinkbaar, maar waarschijnlijk vindt u bronwater lekkerder. In openbare ruimtes ziet u soms een bordje ‘eau potable’ (drinkwater). Drink nooit het water als er ‘eau non potable’ bij staat. Bronwater wordt aan tafel veel gedronken; er is zonder (eau minérale) en met koolzuur (eau gazeuse). Bekende merken zijn Perrier, Vichy en Vittel.

Wijn
Bij het eten hoort bijna vanzelfsprekend Franse wijn, waarvan enkele soorten wereldberoemd zijn. Over het algemeen is de open landwijn aan te raden: een glas (‘un verre’), een kwart liter (‘un quart’) of een karaf (‘un carafe’). Een Fransman drinkt de wijn puur of met water verdund. Laat u zicht bij een fles, een hele (‘entière’) of halve (‘demi bouteille’) door de ober adviseren.

Lees ook:De Franse keuken
Lees ook:Een stukje Parijs in Maastricht
Lees ook:Win schort Haute Cuisine!
Lees ook:Streekproducten van Nord – Pas de Calais
Lees ook:Franse eetgewoonten

Geen reacties // Reageer