De eerste AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) ter wereld komt uit de Franche-Comté. Deze werd toegekend aan de wijnen van Arbois op 15 mei 1936. Maar de Franche-Comté heeft niet alleen heerljke wijnen maar ook voortreffelijke gerechten. Typische specialiteiten van de Franche-Comté zijn de traditionele gerookte worsten van Morteau en Montbéliard, de kirsch uit Mouthier, Absinth, ham uit Luxeuil. De AOC kazen, zoals de Comté, Mont d’Or, Morbier, Bleu de Gex en natuurlijk de tongstrelende jurawijnen. Voor de echte fijnproever is de Franche-Comté een aanrader!
Op het kaasplateau
vindt u de Seigneur, Comté, de Morbier, de Mont-d’Or…
De wijnkaart
De talrijke wijngaarden van de Franche-Comté weten de wijnliefhebber voor zich te winnen, met de heerlijke strowijn en Macvin.
De gastronomische wegen
Er is tijd voor nodig. Om een kaas, een wijn, een alcoholische drank, een worst te maken… Voor de beroemde Vin Jaune moet u minstens zes jaar en een paar maanden rekenen…
Gezouten Levensmiddelen
Het is niet mogelijk om van vleeswaren in de Franche-Comté te spreken, zonder de enorme boerderijen met grote schoorstenen in de Haut-Doubs te noemen…
Sterke drank
U mag vooral de « goutte » (gentiaanbrandewijn) niet missen, maar ook het absint en de kirsch zijn het proeven waard…
De desserts
Flensjes gevuld met morellen uit Fougerolles, waar de traditionele « kersen op gentiaanbrandewijn » en andere lekkernijen vandaan komen….
Lees ook:Kerst vieren in de Franche-Comte
Lees ook:Recept van de week: kaasfondue uit Franche-Comte
Lees ook:Wie wordt Miss France?
Lees ook:Regionaal: Franche – Comté
Lees ook:Streekproducten uit de regio Poitou-Charentes