Recept: Lekker knoffige aïoli

Foto: stock.xchng/Thera

Foto: stock.xchng/Thera

Je denkt misschien dat het een typisch Spaanse uitvinding is, de knoflookmayonaise die aïoli of allioli of ayoli genoemd wordt.

Dat is een beetje waar. Aïoli is een typische Catalaanse saus. Maar Catalonië, dat beperkt zich niet tot de gelijknamige Spaanse provincie. Ook aan de Franse kant van de Pyreneeën, in de regio Languedoc-Rousillon, heette het land van oudsher La Catalogne. Men sprak (en spreekt) er Occitaans, een taal die aan het Catalaans verwant is.

Even een lesje Catalaans dan maar. Knoflook = all (spreek uit: aj). En = i. Olie = oli  (echt waar!).

All i oli. Knoflook en olie. Plus een eierdooier. Meer is het in feite niet, deze overheerlijke knoflook-mayo die het heel goed doet bij gebakken aardappels, vis, gamba’s… noem maar op. Zo maak je hem:

- neem zes tenen knoflook en stamp ze fijn in een vijzel (of met de knoflookpers, maar dan krijg je een iets grovere saus)

- maak nu eerst ‘gewone’ mayonaise, mayonnaise in het Frans (alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn):

- splits een ei en doe de dooier in een kom (het eiwit wordt niet gebruikt)

- voeg wat zout toe en klop de dooier glad met de mixer

- giet al kloppend druppel voor druppel de olie erbij en laat goed opnemen. Gaandeweg kun je in een straaltje gaan gieten. Blijf olie toevoegen tot de mayonaise de gewenste dikte heeft*. Proef of er nog zout bij moet

- voeg als laatste de knoflookprut erbij

* Wees niet bang dat de mayonaise gaat schiften. Dat gebeurt als je in het begin te snel te veel olie toevoegt. Geeft niks. Begin opnieuw met nieuw eigeel in een kom, klop drupsgewijs (!) eerst het geschifte mengsel erdoor en ga vervolgens verder met de olie. Soms helpt ook een lepeltje zuur (azijn of citroensap) erdoor.

Bon appétit !

Foto: Thera

Foto: stock.xchng/Thera

Lees ook:Recept uit de regio Centre Val-de-Loire: kip de la loire
Lees ook:Kerstkoken met Franse sausjes
Lees ook:Corsicaanse streekgerechten (deel 2)
Lees ook:Recept uit de Midi-Pyrenees: cassoulet
Lees ook:Corsicaanse streekgerechten (deel 1)

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recept: Lekker knoffige aïoli

  1. daan Akkerman

    Hallo,

    Je vergeet het belangrijkste namelijk de citroensap verder is alles okay hoor, smullen maar groeten, daan.

      /   Reply  / 
    1. Antonio

      Alweer zo’n Francofiel die even zal uitleggen hoe het in elkaar zit.
      Dat eidooiertje hoort er toch echt niet in beste Daan, althans niet in Cataluña en wij beginnen met de knoflook. Het is wel even wat meer werk maar het loont de moeite.

      Groetjes,
      Antonio

        /   Reply  / 
  2. Sjarai

    Haal me de woorden niet uit de mond anthonio… En altijd weer een fransman die claimed iets te hebben uitgevonden….

    En toch écht zonder dat eidooiertje volgende keer…

    Gr sjarai

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>