Recept: Dodine de canard

Heerlijk: gebraden eendenpoten (Foto: Flickr/ExperienceLA)

Heerlijk: gebraden eendenpoten (Foto: Flickr/ExperienceLA)

Wie door de Gers rijdt, een van de departementen in Zuidwest-Frankrijk, ziet ze overal: weilanden vol met krioelende witte eenden. Néé, niet alleen voor de omstreden foie gras, maar ook gewoon voor een eendenbout op zijn tijd. Magrit de canard, confit de canard of… dodine de canard. Ziehier het recept.

Ik vond dit recept in het Margriet’s Kookboek uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het ziet er heel simpel uit, maar eerlijk gezegd heb ik het zelf nog niet uitgeprobeerd. (Jij wel? Laat ons meegenieten via het reactieformulier onderaan dit bericht!).

Maar goed, zó maak je een echte Franse Dodine de canard:

- Doe een ontlede eend in een stenen of glazen schaal met zout, peper, 2 uien, 0,5 deciliter cognac, 6 deciliter rode wijn (Bordeaux), en wat takjes peterselie, thijm en laurierblad. Laat dit een paar uur staan.

- Verhit olijfolie en varkens- of ganzenvet in een vuurvaste schaal of gietijzeren pan op het fornuis. Bak de stukken eend bruin in ongeveer 20 minuten.

- Voeg er dan het vocht, de kruiden, de uien en de champignons bij en laat 1,5 uur smoren op laag vuur.

- Geef er macaroni of rijst bij, schrijft Margriet’s kookboek. Volgens mij is bijvoorbeeld couscous ook heel lekker.

Bon appétit !

Lees ook:Recept van de week – Boeuf Bourguignon
Lees ook:Recept van de week: Franse ovenschotel uit de Elzas
Lees ook:Recept uit de regio Centre Val-de-Loire: kip de la loire
Lees ook:Recept uit Ile de France: pommes parisiennes!
Lees ook:Recept uit de Midi-Pyrenees: cassoulet

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept: Dodine de canard

  1. jeanne van der erve

    wat zou u denken van een magret de canard?

      /   Reply  / 
  2. Han Cools

    Welke kruiden bijvoegen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>