Boek: C’est la vie

Er zijn veel Nederlanders die in Frankrijk wonen. En sinds je via internet gemakkelijk je eigen boek kunt uitgeven, zijn er steeds meer Nederlanders-die-in-Frankrijk-wonen die hun emigrantenbelevenissen publiceren. Zo ook Betty Heideman in haar bundel C’est la vie.

Het is best een leuk boek geworden. Heideman schrijft veelvuldig over haar honden. Ze heeft er aan het begin van het boek zeven, later zelfs vijftien. En dan ook nog katten. Die beesten gaan weleens achter een hert aan. Of achter elkaar. En ze ontsnappen soms. Als hondenliefhebber weet ik hoezeer je dan in de stress kunt zitten. Dat beschrijft Heideman allemaal uitgebreid, in vrij clichématig taalgebruik (ze krijgt een boel grijze haren en hartverzakkingen in dit boek).

Verder zijn er natuurlijk dingen waar je als Hollandse aan moet wennen in de Morvan. Er ligt weleens sneeuw. De waterleiding bevriest soms. En het aanvragen van een rijbewijs kan lang duren. Heideman en haar partner worden uitgenodigd bij de burgemeester thuis (die gekleed gaat in “sportieve vrijetijdsbroek en het enige overhemd dat hij heeft”). En net als in Nederland gaat de auto af en toe stuk, zijn er weleens computerproblemen en komt er geregeld bezoek.

In feite is dit boek een selectie van stukjes uit Heidemans weblog over haar dagelijks leven. En het is best aardig om mee te lezen, maar waarschijnlijk een stuk spannender als je Heideman persoonlijk kent, inclusief haar roedel. Want helaas is het niet zo boeiend om over andermans leven te lezen als het erg lijkt op je eigen dagelijkse gedoe – in Nederland of in Frankrijk of waar dan ook.

Maar goed, een deel van de opbrengst van het boek is bestemd voor de door Heideman opgerichte Animal Medical Care Foundation. En dat is sympathiek. Dus kijk op www.bettyheideman.com voor het bestellen van het boek, of een van Heidemans bundels over haar viervoeters.

Lees ook:Boek: De Fransozen en de Bataven
Lees ook:Het geheime leven van Carla Bruni
Lees ook:Nieuw boek met Franse uitdrukkingen en spreekwoorden
Lees ook:Boek: wonen naast God
Lees ook:Mes amis, mes amours

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>