Boek: De Fransozen en de Bataven

“Fransen zijn zeer gevoelig bij de eerste ontmoeting. Timide, afwachtend, formeel, zeker niet joviaal, stug, de kat uit de boom kijkend, een beetje wantrouwend, niet innemend, afstotend en ontmoedigend. Nederlanders vinden dat arrogrant, wat het niet is.”

Zomaar een paar zinnen uit het boek De Fransozen en de Bataven: handboek voor een succesvolle omgang, geschreven door Lambert Reine. Een heel leuk boek, en nog nuttig ook. Het staat barstensvol anekdotes, tips en uitleg over hoe je op een vriendelijke manier kunt omgaan met Fransen. En dus gaat het over het leven op kantoor, over onderhandelen, over uitnodigingen voor feesten en partijen, over het debat, over geld, over het bouwen van een huis in Frankrijk… en natuurlijk ook over wijn en eten.

Lambert Reine weet waar hij het over heeft, want hij doet al tientallen jaren zaken met Franse bedrijven. Ook hielp hij Nederlanders bij het bouwproject van hun huis in Frankrijk, bijvoorbeeld. Hij schroomt niet om smakelijk te vertellen over die praktijkervaringen (waarbij die ene verkeersboete, die na een vriendelijke brief van hem werd kwijtgescholden aan ‘Madame Reine’, toch wel de kroon spant). Ook leuk zijn de lijstjes met Franse woorden en uitdrukkingen die hij overal in het boek rondstrooit.

Iedereen die weleens in Frankrijk komt, weet dat er cultuurverschillen zijn tussen Nederlanders en Fransen. Het gaat niet altijd ‘vanzelf’. Maar na het lezen van dit boek weet je zeker dat het kán, en krijg je ontzettend veel zin om al die handige dingetjes uit te proberen in de praktijk. Frankrijk, here we come!

Het boek is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, en voor 15 euro te bestellen via [email protected].

Lees ook:Boek: C’est la vie
Lees ook:Win boek Ratjetoe van Marion Everink!
Lees ook:Boek: wonen naast God
Lees ook:Kritiek hebben op Frankrijk – mag dat??
Lees ook:Belasting tweede huis Frankrijk geschrapt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>