Boek: wonen naast God

Het Frankrijkste  boek van Nederland, Wonen naast God, is een leuk en amusant boek over verschillen tussen Nederlanders en Fransen.

“WONEN NAAST GOD” geeft een even plezierig als leerzaam inkijkje in het leven op het Franse platteland. De schrijver kijkt verwonderd en geamuseerd om zich heen en doet daar kort en bondig verslag van – met humor, met spot, met zelfspot èn met een relativerend gevoel voor het verschil tussen Franse en Nederlandse opvattingen over en benadering van mensen, dieren, dingen en situaties. Daarmee bezorgt hij de lezer altijd wel een glimlach, vaak een grinnik en soms een schaterlach, zo staat te lezen op de website van de schrijver, Dick Dijs.

Lees bijvoorbeeld onderstaande anekdote en je weet wat ik bedoel!

We zijn in de niet alleen lelijke, maar ook aftandse eend van buurman Jojo op weg naar een wijnboerderij. Bij het binnenrijden van een dorp mindert de eend onverwacht vaart en haalt nog net, pruttel-pruttel-de-pruttel, het kerkplein. Bij het uitstappen gaat Jojo spontaan en luidruchtig in negatief gebed. Ik verwacht dat hij een kijkje onder de motorkap gaat nemen, maar hij loopt richting bistrot en zegt: “Allez Diecke, we nemen eerst een glas.” Dat worden er dus twee, per persoon uiteraard. “Eens kijken wat-ie nu doet”, zegt Jojo, als we weer bij zijn eend zijn aangeland. Hij stapt in, draait de sleutel om en zonder enige vorm van protest slaat de motor aan. Na dertig meter slaat Jojo tevreden op het stuur en zegt: “Diecke, hij wist dat we dorst hadden.”

Lees ook:Wat de Fransen vinden van…
Lees ook:Boek: C’est la vie
Lees ook:‘Lelijke Eend’ bestaat 65 jaar
Lees ook:Boek: De Fransozen en de Bataven
Lees ook:Filmfestival Cannes opent met The Great Gatsby

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Boek: wonen naast God

  1. Hans

    Dick stuurt sinds kort een 2 wekelijkse nieuwsbrief rond met nieuwe anekdotes. Je kunt je daar voor aanmelden via zijn mail. Op mijn website zijn ze ook te lezen, http://www.hansenvacance.nl/?cat=26

      /   Reply  / 
  2. Michelle Auteur

    Oh, dat is leuk, dat wist ik nog niet. Goede tip!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>