Goudzoeken tijdens Driekoningen in Frankrijk

Le 6 janvier L’Epiphanie:

Vandaag is het Driekoningen, ook in Frankrijk. In tegenstelling tot in Nederland gaan de kinderen niet zingend langs de deuren om snoepgoed op te halen. Wel wordt er een traditionele koek gegeten, de galette des rois, waarin een minuscuul klein beeldje ter grootte van een noot wordt meegebakken. Wie het beeldje in zijn of haar stuk koek treft mag zich roi, ‘koning’, of reine, ‘koningin’, noemen en krijgt een kroontje opgezet.

Dit jaar wordt Driekoningen in Normandie wel erg speciaal. Een jonge Normandische bakker veroorzaakt waarschijnlijk een heuse goudjacht. Julien Vitrebert uit Frenouvile, onder de rook van Caen, heeft volgens France 3 Normandië aangekondigd dat hij in twee van zijn Driekoningen-taartjes een klompje goud ter waarde van 400 euro zal stoppen, zo schrijft Peter van het Hurktoilet.

Het Driekoningentaartje oftewel de galette des rois is een traditie in Frankrijk. Men verdeelt dan een ronde vergulde taart (één puntje van deze galette des rois blijft over voor een onverwachte arme gast). Het idee om daar een verrassing in te stoppen is niet nieuw.Van oudsher zat er in de taart een fève (een tuinboon) verborgen. Tegenwoordig zit er meestal een klein poppetje van aardewerk in. Maar een stukje goud van nog geen vier gram past ook prima en is een leuke reclamestunt, bedacht Vitrebert. Hoe dan ook: wie het stuk met de fève treft, wordt geacht een nieuwe taart kopen. Maar goed, als je net een klompje goud van 400 euro hebt gevonden, mag dat geen probleem zijn!

Lees ook:De beste luxe Franse taarten voor Driekoningen
Lees ook:De feestdagen in Frankrijk
Lees ook:Extra Limousin recept: clafoutis
Lees ook:Het is vandaag 31 mei 2015 moederdag in Frankrijk
Lees ook:Fotoreportage winter in Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>