De feestdagen in Frankrijk

Elk land en elk volk heeft zijn eigen gebruiken met de feestdagen. In Frankrijk komen die op veel punten overeen met de Nederlandse gewoonten, maar er zijn ook een aantal verrassende verschillen. Hoe beleeft en viert men de feestdagen in Frankrijk? Interessant om te weten!

Noël (Kerstmis)
Kerstmis en de periode daar omheen vormt voor de Fransen het hoogtepunt van de kerkelijke feestdagen. De viering van Kerstmis wordt in Frankrijk dan ook groots aangepakt, meestal in besloten familiekring. De kerstboom wordt in Frankrijk opgetuigd met speeltjes en snoepgoed voor de kinderen. De Kerstman vervult in Frankrijk de rol van Sinterklaas en kleine kinderen zetten kort voor Kerst dan ook hun schoen.

Op 24 december gaan veel Fransen naar de kerk, waarna ze met de familie aan tafel schuiven voor een uitgebreide traditionele maaltijd (repas). Zo’n familiebijeenkomst heet de Réveillon.

In de nacht van 24 op 25 december komt voor de kinderen le Père Noël, de Kerstman langs, die de cadeautjes voor alle familieleden onder de kerstboom met kerststalletje klaarlegt. Ook het uit de middeleeuwen daterende gebruik van dode of levende kerststallen of mirakelspelen leeft nog overal. Op 25 december is er vaak weer een repas. Veel Fransen eten oesters, ganzenlever (foie gras), kalkoen en als dessert een bûche de Noël, een soort ijstaart met chocolade in de vorm van een boomstronk. Op 26 december is het kerstfeest in Frankrijk afgelopen, in tegenstelling tot in Nederland.

La Saint-Sylvestre (Oud en Nieuw) en le Jour de l’An (Nieuwjaarsdag)
Oud en Nieuw wordt in Frankrijk, net als in Nederland, in familie- en vriendenkring gevierd. Er wordt een uitgebreid meergangendiner genuttigd, en er worden spelletjes gedaan of televisie gekeken. Om 24.00 uur wordt geproost en elkaar een gelukkig nieuwjaar toegewenst met veel zoenen (‘une bonne année!’) en toetertjes, confetti en feestmutsen. Er wordt veel gedanst en een geliefde versnapering is oesters. De supermarkten liggen in de laatste weken van het jaar vol met deze schaaldieren. De Fransen steken nauwelijks vuurwerk af in vergelijking met de Nederlanders.

Nieuwjaarsdag is een nationale vrije dag in Frankrijk. Het is een gebruik dat er dan kleine cadeautjes en giften gegeven worden aan personeel en familie. Dit gebruik bestond al in de tijd van de Romeinen. Ook het sturen van nieuwjaarskaarten wordt vrij algemeen gedaan, vooral aan vrienden die men al een poosje niet heeft gezien.

L’Epiphanie (Driekoningen) en Le Chandeleur (Maria Lichtmis)
Een populair gebruik op Driekoningen is het bakken van een speciale taart (Galette des rois) waarin een porseleinen figuurtje (fève) verborgen zit en waarop een kartonnen kroon wordt gezet. Degenen die in het eigen deel van het baksel de fève terugvindt wordt gekroond en mag een (koning)in uit het gezelschap kiezen. Op Le Chandeleur (Maria Lichtmis, 40 dagen na Kerst) worden na 8 uur ‘s avonds wel crêpes (flensjes) gegeten. Wanneer de kok een crêpe kan keren met een munt in de andere hand zou dat het gezin in het komende jaar welvaart brengen.

 

Wil je dit jaar de feestdagen wel eens in Frankrijk doorbrengen? Dat kan! In Frankrijk is van alles te beleven. Tijdens deze feestdagen zijn verschillende steden op en top versierd. Leuke ideeën vind je op de site van het Frans Verkeersbureau.

Bronnen: Frankrijk als Vakantieland, Landeninformatie, Wonen en Leven in Frankrijk

Lees ook:Kerst in Disneyland Paris (1)
Lees ook:Kerst in Disneyland Paris
Lees ook:Franse steden in Kerstsferen
Lees ook:Kerst in Parijs
Lees ook:Sinterklaas in Frankrijk

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “De feestdagen in Frankrijk

 1. hans

  wat een saaie site

    /   Reply  / 
 2. Bas van Stapelberg

  Waarom Hans?

    /   Reply  / 
 3. ik

  ik vind dit ongepast ONGEMAKKELIJK UHUH dus nice shit man i love that yaaaa jouhoeee
  kippenkontjes

    /   Reply  / 
 4. Skip guint

  Ik vind het allemaal mooie reacties van jullie

    /   Reply  / 
 5. Gido

  Vet kicke!!, gaaf man

    /   Reply  / 
 6. Gido

  ‘Ik moet echt nodig poepen’

    /   Reply  / 
 7. sukkel

  hdhdhdhdhdhdhdhhdhdhd

    /   Reply  / 
 8. SSGSS Vegeta

  I thank you for this blog. it really helped me with me essay

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>