Regionaal: Bretagne

BretagneHet 250 km lange en 100–150 km brede schiereiland is één van de dunst bevolkte gebieden met afgelegen heidevelden, moerassen en bossen in het binnenland en een 1000 km lange afwisselende kustlijn met klippen, rotsen en baaien waarin zich eilandjes bevinden. Vissersdorpjes en druk bezochte badplaatsen aan de steile rotsachtige kust in het noorden en uitgestrekte zandstranden aan de zuidkust zijn bijzonder aantrekkelijk voor een strandvakantie.

Bretagne (Bretons: Breizh, Gallo: Bertaèyn) is onderverdeeld in de volgende Departementen: Departement d' Ille-et-Vilaine, Departement des Cotes-d'Armor, Departement du Finistere, Departement du Morbihan. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique Guichard Jean - Phare du Four Bretagne(destijds Loire-Inférieur) ertoe, en velen blijven dit departement als deel van Bretagne beschouwen. Tot aan de Franse Revolutie was Bretagne een zelfstandige Franse provincie.

Rennes is de hoofdstad van de regio Bretagne. Andere belangrijke steden zijn Brest, Vannes, Quimper en Saint-Malo.

Geschiedenis van Bretagne

Tijdens de 6e eeuw staken grote aantallen Britten (Keltische stam) uit Wales en Cornwall het Kanaal over om zich te vestigen in Armorica, dat ze ‘Klein Brittannië’ of ‘Bretagne’ noemden. Het was een vredige invasie die 200 jaar duurde. Onder de nieuwkomers waren vele christelijke monniken, die een Keltische variant van het christendom invoerden. Op eilandjes buiten de kust werden geïsoleerde hermitages of kluizenaarshutten gebouwd en de kloosters werden geleid door abten die ook rondtrekkende bisschoppen waren. 

Britonia6hcentury.pngVan de 6e tot de 10e eeuw verdedigde het schiereiland, dat nu Britannia heette, zich met succes tegen de pogingen van de Frankische koningen die Gallië beheersten, om de streek in handen te krijgen. Vele keren vielen de Merovingers Bretagne binnen, maar hun invloed was van korte duur en de Bretoenen bleven onafhankelijk. Krijgshaftige lokale leiders of onderkoningen zorgden voor het bestuur. De machtige Karolingische dynastie kon alleen een bufferzone instellen, de zogenaamde mark, die liep van de Baie du Mont Saint-Michel tot aan de monding van de Loire. Vanaf ongeveer 770 stond die ‘mark’onder de controle van Roland, een ‘neef’ van Karel de Grote. In de 9e eeuw vestigden de Bretoenen een onafhankelijk koninkrijk, waarvan de grenzen tot Angers in het oosten, Laval in het zuiden en Cherbourg in het noordwesten liepen

Vanaf de 10e tot de 14e eeuw werd Bretagne langzaam een feodale staat. Er bleef enige onafhankelijkheid van de Franse en de Engelse koningen, die beiden een oogje op Bretagne hadden. Van 1341 tot 1364 werd Bretagne geteisterd door de strijd van twee families die het hertogdom opeisten. Dit conflict ging deel uitmaken van de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) tussen Frankrijk en Engeland. De Fransen steunden Karel van Blois en zijn vrouw Jeanne de Penthièvre, de Engelsen Jan van Montfort en zijn vrouw Jeanne de Flamme. Deze oorlog, waarbij beide vrouwen nauw waren betrokken, leidde tot opzichzelfstaande incidenten als de Slag van Dertig (1351). De oorlog eindigde met de zege van de Montfonts: Karel van Blois werd gedood bij de Slag bij Auray (1364) en Bertrand du Guesclin werd gevangen genomen. Frans II van Montfort (1458-1488), de incompetente en ontaarde hertog van Bretagne, stond machteloos tegenover de toenemende koninklijke macht in Frankrijk, waar Lodewijk XI de laatste grote vazallen in 1477 afzette. Bretagne was het enige grote leengoed dat nog moest worden onderworpen. Gedwongen tot oorlog werd Frans II in 1488 verslagen. Vanaf dat moment hoorde Bretagne officieel bij Frankrijk. 

Landschap van de vier departementen:

Côtes-d'Armor

De hoofdstad van dit in het noordwesten gelegen is Saint-Brieux. De kust is hier kenmerkend voor Bretagne, grillige granietrotsen, spectaculaire kapen en diepe inhammen (ria’s). Het binnenland is heuvelachtig met veel smalle en holle wegen, omringd door hagen.
Opvallend is de uitgestrekte trechtervormige riviermonding (estuarium) van de Rance; bij vloed dringt de zee tot ver in het binnenland door, bij eb komt er een blauwgrijze slikvlakte vrij.
Het kustdeel tussen de hoofdstad Saint-Brieuc en Morlaix heet Côte de Granit-Rose; in het avondlicht lijken de roestbruine rotsen van kleur te veranderen in een roze tint, maar ook bruingrijs, rood, purper, en blauw door het zonlicht op kwarts en veldspaat.
Welcome

Finistère

De hoofdstad van dit departement is Quimper. Finistère, aan drie kanten omgeven door zee, bezit een van de mooiste landschappen van Frankrijk. Dat komt vooral door de woeste en grillige kust- en rotsformaties; de kust zit hier vol met fjord-achtige inhammen of ‘abers’. De aber Wrac’h is de grootste en dringt 32 km ver het land in. Het Parc Naturel Régional d'Armorique is 90.000 ha groot en biedt bos, kust, heide en zelfs 'bergen' tot ca. 390 meter.
In het binnenland (Argoat) vormen de Monts d’Arrée en de Montagnes Noires de ‘ruggengraat’ van Bretagne. Het gebied Cornouaille omvat twee schiereilanden: Cap Sizun en het schiereiland van Penmarc’h. Pointe Saint-Mathieu is niet alleen het uiterste puntje van Bretagne, maar ook de uiterste westpunt van het Europese vasteland. 

De zeven eilanden en tien rotsen die samen de Ouessant-archipel vormen, liggen ongeveer 20 km buiten het vasteland. In 1989 werd deze archipel met zijn adembenemende landschap door de UNESCO uitgeroepen tot wereldbiosfeerreservaat.

Îlle-et-Vilaine

De hoofdstad van dit departement, en tevens de hoofdstad van Bretagne, is Rennes. Het zacht glooiende landschap en vooral de mooie baaien in het noorden van dit departement maken het tot een geliefd vakantiegebied. De baai van de Mont-Saint-Michel is een van de hoogtepunten evenals het in de 2e wereldoorlog verwoestte Saint-Malo, dat helemaal werd herbouwd. Verder talloze kastelen en kerken met veel kunstschatten.

Morbihan

Morbihan betekent in het Bretons "kleine zee" (mor bihan). Een groot deel van dit departement wordt ingenomen door de uitgestrekte, landschappelijk saaie Landes de Lanvaux. Het is een agrarische streek, maar bij Landes de Lanvaux ligt een beboste heuvelrug met heide. De Golfe du Morbihan (12.000 ha; 21 km lang, 15 km breed) is een binnenzee met honderden eilandjes en een waar paradijs voor vogels. Het Île aux Moines is het grootste eiland van de Golfe du Morbihan en heeft een subtropisch klimaat.
Bij Carnac, Loqmariaquer en Erdeven liggen de meeste megalithische monumenten. Quiberon is een schiereiland met de Côte Sauvage, de ‘woeste kust’. Belle-Îlle is een mooi eiland met eveneens een ruige kustlijn en bovendien zestig stranden. Op het Île de Groix is het enige bolle strand van Europa te vinden en blauwe amfibool (typisch voor het eiland), groene epidoot en rode granaatsteen zijn enkele van de ca. 60 zeldzame mineralen die de rotsen en stranden van Groix duizend-en-één kleuren geven.

Bezienswaardigheden in Bretagne

In Bretagne zijn enorm veel bezienswaardigheden. Ik verwijs je daarvoor graag naar deze site. Specifiek wil ik noemen:

PhotographDe Bretonse badplaatsen – Nouvelle Vague
Ontdek langs de Bretonse kustlijn: Dinard, Saint-Cast-le-Guildo. Erquy, Binic, Saint-Quay-Portrieux, Perros-Guirec, Trébeurden, Carantec, Roscoff, Plougonvelin-Pointe Sain-Mathieu, Fouesnant Les Glénan, La Forêt Fouesnant-Port La Forêt, Névez, Carnac, Arzon-Port Crouesty-Port Navalo en Pénestin. De Bretonse badplaatsen Nouvelle Vague bieden u een keur van adembenemende landschappen: rotsachtige kusten geteisterd door wind en golven, uitgestrekte zandstranden, kleine kreken, klippen, roze graniet, grote jacht-havens, kleine vissershavens, grote en kleine eilanden. Website: www.stations-bretagne.com

Lees ook:Regionaal: Basse-Normandie
Lees ook:Le Mont Saint-Michel is weer een eiland
Lees ook:Bretagne: groen en duurzaam
Lees ook:Regionaal: Aquitaine (Aquitanië)
Lees ook:Foto’s van de heftige storm in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>