Typisch Frans? (deel 1)

Stokbrood, wijn, chauvinisme; een aantal typisch franse dingen. Maar zo zijn er nog veel meer zaken die aan de Fransen toe te schrijven zijn, alleen wellicht minder bekend. Ik ging op onderzoek uit… Als je het internet moet geloven, mogen we de Fransen bedanken (of niet) voor de volgende uitvindingen:

Tecktonik
Een kleding- en dansstijl die zich voornamelijk richt tot de muziekstijl Electro, maar ook tot Jump en Hardstyle. Tecktonik is dus niet de naam van de muziekstijl, maar een geregistreerde merknaam. Het bedrijf levert producten waaronder kleding, cd’s en energydrinks. De aanhangers van deze muziekstroming uiten zich vaak door felgekleurden jacks en strakke spijkerbroeken te dragen, vergezeld van een hip en futuristisch kapsel waarin soms ook gothic-invloeden zijn te zien.

Huisnummers
De gewoonte om huizen te voorzien van een nummer is ontstaan in Frankrijk Het gebruik ervan werd omstreeks 1800 voorgeschreven door de napoleontische regering. In Parijs was reeds een vroege poging ondernomen in 1512 en wel voor de 68 huizen van de Pont Notre-Dame. Pas in 1768 werd de huisnummering er volledig ingevoerd.

Rococo
Deze laatste fase van de barokstijl is ontstaan in Frankrijk in het begin van de 17e eeuw en kenmerkt zich door een overdaad aan weelderigheid. De naam is een samentrekking van het Franse woord rocaille, een asymmetrisch schelpmotief dat men in de 18e eeuw aantreft in met name de interieurkunst, en het Italiaanse barocco, dat barok betekent. Kenmerkend voor het rococo is de genoemde asymmetrie, de nadruk op elegantie en het lieflijke en luchtige karakter. Het kleurgebruik typeert zich door de zachte tinten, met veel gebruik van pastel.

Prix de Rome (Prijs van Rome)
Als je de naam hoort, zou je het niet zeggen, maar de Prix de Rome is een bedenksel van de Fransen. Zij stelden deze prestigieuze aanmoedigingsprijs in 1663 in voor jonge kunstenaars en architecten, oorspronkelijk bestaande uit een studiereis naar Rome. Later werd de prijs ook overgenomen door andere landen.

Tennis
Deze sport stamt uit het Frankrijk van de middeleeuwen, al werd het toen nog niet zo gespeeld als tegenwoordig. Men speelde het met een beklede bal en sloeg met de hand. Vandaar de naam Jeu de Paume, wat ‘spel met de handpalm’ betekent. Later kwam de handschoen en daarna het slaghout. In 1500 veranderde het slaghout in een racket.

Ontbijt
Het eerste ontbijt stamt uit Frankrijk, het bestond uit met melk aangemaakte soep.

Kubisme
Kunststroming ontstaan in Frankrijk rond 1908. De naam was aanvankelijk een spotnaam naar aanleiding van een schilderij van Braque (‘bizarre cubiques’). Samen met Picasso introduceerde hij een nieuwe manier van vormgeven in het schilderen. De afbeeldingen die op hun schilderijen te zien zijn, lijken uiteen te vallen in geometrische, kubus-achtige vormen. Zij waren hierbij sterk beïnvloed door Paul Cézanne (19e eeuw), die uitging van de gedachte dat elke natuurvorm ter herleiden is tot geometrische vormen als een bol, kegel en cilinder.

Volgende week volgt deel 2 in deze serie over Franse uitvindingen.

Lees ook:Typisch Frans? (deel 2)
Lees ook:Typisch Frans? (deel 3)
Lees ook:De geschiedenis van Frankrijk deel 1: Het ontstaan
Lees ook:Zaterdag 23 augustus Franse chansons in centrum Utrecht
Lees ook:De Mont Saint Michel – deel 4: bezoek de stad!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>