Regionaal: Champagne – Ardennen

 In het noorden van Frankrijk ligt de regio Champagne-Ardennes. De Champagne is ten oosten van Ile-de-France gelegen en strekt zich uit tot aan de Meuse (Maas). Het is een gevarieerde streek qua landschap. In het noordelijkste deel liggen de Ardennen. Een ruim bebost gebied en ook redelijk dun bevolkt.

De Ardennen is een heuvelachtig departement met een machtige natuur. De uitgestrekte bossen worden afgewisseld met kronkelende riviertjes en interessante rotsformaties. Het is een gebied bij uitstek om eens een aantal dagen de drukte van de dagelijkse beslommeringen te ontvluchten en het ligt maar op een paar uur rijden van de Nederlandse grens.

De Ardennen betekent in het keltisch : “breed bos”. Wij concluderen dat de Kelten het goed hadden gezien want het is een en al bos wat je hier ziet. De Maas stroomt er op haar eigen eigenwijze manier dwars doorheen en dat kan in de natte maanden van het jaar tot behoorlijk wat overlast in de vorm van overstromingen zorgen.

Charleville-Meziers de hoofstad van dit departement en de omgeving is een prima uitvalsbasis. De stad beschikt over een prachtig plein dat vooral in de zomer het middelpunt van de stad is. Niet ver van Charleville liggen nog 2 historische plaatsen: Sedan waar de grootste vesting van Europa ligt . Een complex van forten en tunnels van maar liefts 35.000m2!

Ook Rocroix is heel bijzonder. Het is de enige vesting in Frankrijk die gebouwd is in een 5 puntige stervorm. Deze is nog in prima staat te zien en een wandeling over de stadsmuren is bijna een must. Je kunt ook een route volgen die deze vestingswerken passeert. Niet alleen met de auto maar ook met fiets is dit mogelijk.

Meer naar het zuiden wordt het landschap groen en heuvelachtig. Ook tref je hier immense velden aan met graan, koolzaad (prachtig geel in het voorjaar) en vooral ook suikerbieten. De rivier de Marne geeft haar naam aan dit deel van de regio. Bij Châlons-sur-Marne kun je de eerste druivenstruiken zien waar de licht tintelende wijn van wordt gemaakt waar de streek haar patent op heeft … Champagne. Overigens tref je in dit gebied ook veel herinneringen aan over WO I die hier in alle hevigheid heeft gewoed..

De Route-Touristique-du-Champagne brengt je langs de eindeloze graanvelden en slingert dwars door de wijngaarden tussen Epernay – Reims – Chalons-sur-Marne. Bij kenners van de Champagne ook wel de “gouden driehoek genoemd”. In Reims liggen diverse bekende huizen die Champagne fabriceren en die je ook kunt bezoeken. In Epernay wordt de champagne ondermeer in onderaardse kelders opgeslagen. Deze caves zijn in de kalkrotsen uitgehakt en hebben een totale lengte van ca 100km!

Reims is een prachtige stad en beschikt ook over een mooie grote kathedraal waar de koningen van Frankrijk allemaal zijn gekroond. Iets zuidelijker ligt echter de stad Troyes. Het is een middeleeuwse stad waar in het oude centrum nog veel bewaard is van de vakwerkhuizen die hier kenmerkend zijn. Het beschermde stadsdeel is ca 53 ha waarvan ongeveer 2ha voetgangersgebied. Er zijn ook een aantal kerken met fabelachtig mooie gebrandschilderde ramen. Hier zaten namelijk de vaklui die meesters waren op het gebied van gebrandschilderde ramen. Neem eens de tijd om een kerk binnen te lopen. Ook in de omgeving zijn prachtige voorbeelden te vinden zoals in de kathedraal van Chalon-sur-Marne. In het departement Aube is ongeveer 9000m2 gebrandschilderd raam aanwezig (waarvan 1500m2 in Troyes).

In de omgeving ligt ook het Lac de la Fôret d’Orient. Met ruim 70.000 ha een uitgestrekt gebied met stuwmeren en bossen is het een licht glooiend landschap waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er zijn 3 grote meren met elk een eigen bestemming:

  • Lac d’Orient, watersport zoals zeilen,surfen,zwemmen vissen en zelfs duiken. Mooie aangelegde zandstranden.
  • Lac du Temple, met ruigere oevers, vooral voor natuurliefhebbers maar je kunt er ook zeilen,roeien, zwemmen en vooral vissen.
  • Lac Amance Port Dienville, hier worden vooral gemotoriseerde wateractiviteiten toegestaan zoals waterskiën en jetski.

Iets noordelijker ligt nog het Lac du Cher-Chantecoq. Het is een van de grootste stuwmeren van Frankrijk waarvoor 3 dorpen onder water werden gezet. De belangrijkste gebouwen van deze dorpen werden herbouwd aan de oever bij Sainte-Marie-du-Lac. Het meer heeft in de loop der tijd een andere belangrijke functie kregen. De wateroppervlakte van ruim 4800 ha is een toevluchtsoord geworden voor ruim 270 vogelsoorten die zich aan de oevers, met een lengte van ca 75 km, tegoed doen aan het ruimschoots aanwezige voedsel.

In de herfst speelt er zich een waar spektakelstuk af als er tussen de 40 en 45.000 grijze kraanvogels verblijven tijdens de trektocht. Mede vanwege deze vogel is het gebied tot natuurreservaat uitgeroepen.

In het zuidelijkste deel van de regio ligt ook het plateau van Langres. Hier ontspringt niet alleen de Maas maar ook de bronnen van de Seine, Marne en Aube.

Wat het weer betreft zal het in de Ardennen veel overeenkomen met het Nederlandse weer. Hoewel wij op onze doortochten toch wel vaak regen hebben gehad maar dat kan toeval zijn. Zuidelijker zal het weer over het algemeen iets warmer en zonniger zijn dan bij ons

Met dank aan: frankrijk.vakantieland.nl; wikipedia

Lees ook:Regionaal: Midi – Pyrenees
Lees ook:Regionaal: Franche – Comté
Lees ook:Regionaal: Picardie
Lees ook:Regionaal: Ile de France
Lees ook:Regionaal: Basse-Normandie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>