Geschiedenis van Frankrijk: Absolute Monarchie

Dit is het zesde deel uit de serie over de geschiedenis van Frankrijk. Vandaag behandelen we de periode vanaf Kardinaal Richelieu (1622) tot aan de Franse Revolutie in 1789.

De periode van Maria de Médici en de eerste jaren van Lodewijk XIII waren niet de sterkste periode uit de Franse geschiedenis. Dat veranderde snel door het krachtdadige optreden van kardinaal-minister Richelieu, die de hugenoten in 1628 als politieke macht uitschakelde. Ook de adel en de parlementen verloren veel van hun invloed en na 1614 kwamen de Staten-Generaal zelfs niet meer bij elkaar. In de Dertigjarige Oorlog koos Richelieu voor de protestantse mogendheden om de Habsburgers te vernederen.

Daardoor kon zijn opvolger Mazarin bij de Vrede van Westfalen in 1648 een groot deel van de Elzas opeisen. Nadat het verzet van de adel en de parlementen definitief neergeslagen was stond niets een absolute monarchie nog in de weg en werd de strijd met de Spaanse Habsburgers met kracht doorgevoerd. Het Spaanse huwelijk van Lodewijk XIV (de Zonnekoning) bracht zelfs de Spaanse troon binnen bereik. Onder Lodewijk XIV was Frankrijk de machtigste staat in Europa en industrie, handel en de overzeese kolonisatie werden krachtig bevorderd o.a door een krachtige zeemacht te organiseren.

In 1685 werd het Edict van Nantes herroepen waarna de protestantse hugenoten massaal emigreerden en de economie, en in het bijzonder de industrie, een zware slag werd toegebracht.
De Devolutie-oorlog (1665-1669) en de Hollandse Oorlog (1672-1678) verschaften Lodewijk, ten koste van Spanje, Franche-Comté en veel grenssteden in de Zuidelijke Nederlanden. Ook werd in vredestijd de rest van de Elzas en Luxemburg bezet. De andere Europese machten werden georganiseerd door de Hollandse stadhouder Willem III, die sinds 1688 ook koning van Engeland was. In de negenjarige Oorlog (1688-169) en de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) werden verdere plannen tot uitbreiding van Frankrijk tegengehouden en kon het evenwicht in Europa gehandhaafd blijven.

Lichtzinnig beleid van Filips van Orléans en Lodewijk XV volgde en Frankrijk raakte zelfs gedeeltelijk bankroet. Vanaf 1743 regeerde Lodewijk XV persoonlijk, maar liet zich leiden door dubieuze figuren als Madame de Pompadour. Zowel de Oostenrijkse Successieoorlog, die van 1740 tot 1748 duurde en de Zevenjarige Oorlog van 1756 tot 1763 werden geen succes en mede als gevolg daarvan ging de suprematie ter zee en in de koloniale wereld verloren, en werd overgenomen op Engeland.

Zo ging de Franse invloed in Canada, Louisiana en Voor-Indië verloren. In Europa wist men nog wel Lotharingen en Corsica binnen te halen. Onder de zwakke Lodewijk XVI werden financiële hervormingen doorgevoerd maar de staatsschulden liepen desondanks fors op. Voor het eerst sinds 1614 werd door deze netelige situatie de Staten-Generaal weer bijeengeroepen.

Bron: Landenweb Frankrijk

Lees ook:Franse geschiedenis: De juli-monarchie en de tweede republiek
Lees ook:Napoleon Bonaparte (1769-1821)
Lees ook:Zou Frankrijk Wallonië willen hebben?
Lees ook:De geschiedenis van Frankrijk deel 3: De Middeleeuwen
Lees ook:Franse geschiedenis (deel 13): De Vijfde Republiek

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Geschiedenis van Frankrijk: Absolute Monarchie

  1. Aat Alessie

    Als touringcarchauffeur waarbij wij regelmatig buitenschoolse activitetien moeten rijden naar Ieper en Frankrijk heb ik met groot plezeir kennis genomen van uw achtergrondinformatie. Hoe kom ik via internet aan alle delen ?

    complimenten

    Aat Alessie

      /   Reply  / 
  2. Helene van Santen

    Beste Aat, dank voor je reactie! Op dit blog kun je onder de rubriek ‘Achtergrond’ alle delen nalezen. En je kunt de info vinden op deze website: http://www.landenweb.net/frankrijk
    Groet, Helene.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>