Christian Boltanski’s fascinatie voor leven en dood

Leven en dood, geluk en ongeluk, toen en nu, beweging en stilstand, zwart en wit. Het werk van de Franse kunstenaar Christian Boltanski staat voornamelijk in het teken van tegenstellingen. Op zaterdag 21 januari opent zijn installatie Chance in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Chance werd in 2011 gemaakt voor het Franse paviljoen van de Biënnale van Venetië, en is nu ‘op maat gemaakt’ voor het Nederlands Fotomuseum. De installatie bestaat uit een groot bouwwerk van steigers waarin enorme filmrollen draaien. Boltanski monteerde hierop zwart-wit gezichten van kinderen die door de installatie bewegen als in een oneindige loop. Twee elektronische tellers houden het aantal geboortes en sterftegevallen in de wereld bij.

Chance maakt onderdeel uit van het thema ZWART/WIT, dat t/m 2014 centraal staat in het Nederlands Fotomuseum. Het programma bestaat uit drie installaties en twee thematentoonstellingen. De opening van Chance is de aftrap voor dit thema in het Rotterdamse museum. De installatie van Christian Boltanski is vijf weken lang te zien, tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam en de veelbezochte beurzen Art/OBJECT Rotterdam.

Christian Boltanski werd in 1944 geboren in Parijs als zoon van een Joodse vader uit de Oekraïne en een Corsicaanse moeder. Boltanski’s werk staat in het teken van dood, herinnering en verlies. Deze obsessie met het zwart-wit gegeven van het leven is door zijn gehele oeuvre terug te zien. De Franse kunstenaar ontving een groot aantal prestigeuze prijzen, zoals de Gaulle-Adenauer Prize in 2009, de Praemium Imperiale Prize in 2006 en de Kunstpreis Aachen in 1994. Daarnaast is Boltanski vertegenwoordigd in de collecties van ‘s werelds meest toonaangevende musea zoals het Museum of Modern Art in New York, het Centre Pompidou in Parijs en de Tate Modern in Londen.

Meer info: www.nederlandsfotomuseum.nl

Foto’s: 54e Biennale de / Pavillon français. Christian Bolatnski, Chance. Fotograaf: Didier Plowy.

Lees ook:Vijf vragen aan… Christian Boltanski
Lees ook:Nederlands Fotomuseum staat in teken van Frankrijk
Lees ook:Het oude Parijs door de ogen van Eugène Atget
Lees ook:Expositie Absalon in Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Expositie Nederlandse fotografen in Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>