Expositie Nederlandse fotografen in Parijs

Maria Austria (1915-1975), Parijs, 1960, © Maria Austria Instituut, Amsterdam

Parijs was het, Parijs had het. Daar moest je zijn. De bruisende Franse hoofdstad heeft decennialang een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op schrijvers en schilders van over de hele wereld. Ook Nederlandse fotografen trokken naar Parijs en legden het romantische straatbeeld met zijn bewoners vast. Foto’s van onder anderen Henri Berssenbrugge, Emmy Andriesse, Ed van der Elsken en Johan van der Keuken brengen in Gare du Nord de stad tot leven. De expositie is momenteel te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Parijs heeft een lange geschiedenis met fotografie, het is de plek waar het is uitgevonden. Vanaf het moment dat Louis Daguerre het medium voor het eerst aan de wereld presenteerde in 1839, is Parijs behalve de stad van de moderne kunst ook het epicentrum van de fotografie. Nederlandse fotografen trokken in de jaren 20 en 30 naar de lichtstad om te studeren aan vakscholen of in de hoop het vak te mogen leren als assistent van grootheden als Man Ray en Berenice Abbott.

Emmy Andriesse (1914-1953), Juliette Gréco, Ca. 1948, © Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Leiden

In de jaren 50 hervindt Parijs zijn aantrekkingskracht; de stad heeft na de oorlog niets van zijn glans verloren en appelleert aan de wereldontdekkende generatie twintigers. De fotoboeken over Parijs van Nico Jesse, Ed van der Elsken en Johan van der Keuken, die in de jaren 1954-1963 verschijnen, zijn daarom meteen al erg populair. Ze laten een wereld zien waar de benepen Nederlander alleen maar van kan dromen; de wellicht meest gefotografeerde stad ter wereld biedt zicht op een intenser en avontuurlijker leven. Deze boeken dragen voor een groot deel bij aan het beeld van Parijs dat in het collectieve bewustzijn van de Nederlanders bestaat.

Gare du Nord laat werk zien van circa vijftig Nederlandse fotografen die behalve het anonieme straatleven, ook beroemdheden vastlegden zoals Orson Welles, Juliette Gréco, Christian Dior en de nog piepjonge Brigitte Bardot en Yves Saint Laurent. Daarnaast toont het museum twee korte experimentele films: Études des mouvements à Paris van Joris Ivens uit 1927 en De Hallen van Parijs, van Paul Schuitema uit 1939. Deze laatste film werd vorig jaar door Eye Filminstituut Nederland gedigitaliseerd en is nu voor het eerst voor een breed publiek beschikbaar.

De expositie Gare du Nord is nog t/m 17 januari 2012 te bezichtigen in Fotomuseum Den Haag. Meer info: www.fotomuseumdenhaag.nl

Lees ook:Het oude Parijs door de ogen van Eugène Atget
Lees ook:Legendes van Parijs komen tot leven
Lees ook:Nuit Blanche à Paris
Lees ook:Paris Photo en Mois de la Photo
Lees ook:Geweldige docu over Parijs in de jaren ’20: Les années folles à Paris

1 Reacties // Reageer

One thought on “Expositie Nederlandse fotografen in Parijs

  1. ReneS

    Helaas is het voorbij met dergelijke kunst en straatfotografie. Frankrijk heeft één van de meest strenge portretrechtwetgeving en privacymoraal van de wereld. Zelfs het maken van een foto is streng verboden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>