HhhH: Beste Franse debuutroman van 2010

Het boek werd bekroond met de Prix Goncourt du Premier Roman 2010, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt voor het beste debuut in Frankrijk: HhhH van Laurent Binet (1972), docent Frans aan de Universiteit van Seine-Saint-Denis. De historische roman gaat over nazikopstuk Reinhard Heydrich, ook wel ’de beul van Praag’ en ‘het blonde beest’ genoemd, die uitvinder en uitvoerder van de Shoah was en één van de wreedste nazi’s die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich.

In het boek staat de aanslag op Heydrich, die in zijn open Mercedes door een granaat werd getroffen in mei 1942, centraal. Laurent Binet vermengt fictie met werkelijkheid, maar maakt zijn lezer constant deelgenoot van alle research die hij voor het schrijven van het boek heeft gedaan en de keuzes die hij heeft gemaakt. Hierdoor ontstaat een unieke vorm: de schrijver vertelt hóe hij de roman geschreven heeft door het verhaal van de roman zelf heen. En het boek is niet alleen uniek en briljant, maar ook nog eens ontzettend spannend.

HhhH. Laurent Binet. Uitgeverij Meulenhoff. Aantal pagina’s: 352. Prijs: € 19,95. ISBN: 9789029086851.

Lees ook:Achter de schermen bij verkiezingscampagne Hollande (boekrecensie)
Lees ook:Interview met Laurent Binet
Lees ook:Het geheim van Chanel N°5 ontrafeld
Lees ook:Het Bordeaux Complot
Lees ook:Waarom worden Franse vrouwen niet dik?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>