Vechten tegen de Franse makelaarsbond

Ik heb een abonnement op de nieuwsbrief WereldExpat van de Nederlandse Wereldomroep. Soms staan daar opvallende artikelen in over Hollanders in Frankrijk. Zoals deze keer over Gregor Hakkenberg die ruzie kreeg met de Franse makelaarsbond FNAIM over ‘de Franse Funda’, een huizensite die hij had gelanceerd. En daarna ook met de Franse Justitie. Een bak ellende, kortom, die je niemand gunt.

Een huis kopen in Frankrijk gaat anders dan in Nederland. Een en hetzelfde huis kan in Frankrijk door meer makelaars worden aangeboden. De makelaar sluit een contract met de verkoper. Die heeft een bepaalde prijs in gedachten, en de makelaar ontvangt daar bovenop gewoonlijk 6% als hij erin slaagt het huis te verkopen. Gregor: “Als je uit Nederland komt, sta je daar niet bij stil. Je vertrouwt zo’n makelaar, je vertelt wat je budget is, je zegt dat je koste wat kost dat ene huis wilt hebben. En dan zijn er makelaars, maar ook Nederlandse tussenpersonen, die daar soms misbruik van maken.” Gregor betaalde op advies van zijn tussenpersoon de vraagprijs voor het huis dat hij graag wilde. Te veel dus, weet hij achteraf: “De verkoper van het huis viel bijna van zijn stoel.”

Nadat hij deze ervaring had verwerkt, besloot Gregor een speciale site in het leven te roepen voor Nederlandse huizenkopers in spe: een huis in Frankrijk kopen zonder makelaar. Tegelijkertijd bood hij Fransen de mogelijkheid om hun huis zo goed mogelijk te presenteren aan een internationale clientèle, tegen een minimale provisie op de gepubliceerde prijs. De site liep goed. Maar in 2005 diende de Franse vereniging van makelaars, de FNAIM, een aanklacht in tegen Gregor. Er werd proces-verbaal opgemaakt, en vervolgens bleef het stil. Pas in 2007 ging het openbaar ministerie over tot vervolging.

Benieuwd hoe het afloopt met Gregor? Lees het volledige artikel van Margreet Strijbosch op WereldExpat.

Lees ook:Huis in Frankrijk verkopen? Adverteer gratis.
Lees ook:Duurste appartement van Parijs verkocht
Lees ook:Jackpot: Fransman wint half miljoen euro met kraslot
Lees ook:Column: Mademoiselle allemande
Lees ook:Huizenprijzen in Frankrijk dalen nog steeds licht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>