2008 recordjaar Franse culturele sector

Voor Frankrijk was 2008 in cultureel opzicht een recordjaar. Boeken, films, exposities, theater, concerten – op alle gebied was de publieke belangstelling boven verwachting, zo schrijft de Volkskrant.

 Al zeker anderhalf jaar klagen de Fransen over hun teruglopende koopkracht. Zeker sinds de financiële crisis. Vandaar dat het nieuws van de culturele records met grote verbazing werd bekendgemaakt. ‘Dit kan maar één ding betekenen’, constateerde de verslaggever van het tv-Journaal: ‘Voor Fransen is cultuur net zoiets als eten en drinken. Het is het laatste waar op bezuinigd wordt.’

Les Ch’tis, Koons en de boeken van Stieg Larsson behoren tot de grote winnaars van 2008. Bienvenue chez les Ch’tis, de film van Dany Boon, is met meer dan twintig miljoen bezoekers de best bezochte Franse film aller tijden. Het bioscoopbezoek steeg, ook dankzij de laatste Asterixfilm, met 6,2 procent tot 188,8 miljoen.

De beelden van Jeff Koons bezorgden het paleis van Versailles een recordjaar. Maar ook het Louvre trok 200 duizend bezoekers méér dan in 2007; 8,5 miljoen. In het Centre Pompidou kwamen 2,75 miljoen bezoekers. Ook musea buiten Parijs maakten een groei bekend.

Ook de podiumkunsten hebben geen reden tot klagen. Bij de staatstheaters groeit de publieke belangstelling. De vereniging van operahuizen in Frankrijk meldt voor grote producties als Tosca en Siegfried een zaalbezetting van bijna 100 procent. Kleine kanttekening: kaarthouders kochten hun abonnement doorgaans voordat de crisis losbarstte.

Lees ook:Franse werkloosheid piekt
Lees ook:Recordjaar voor Louis Vuitton
Lees ook:Gratis naar het Louvre enzo
Lees ook:Frankrijk is het meest bezochte land ter wereld
Lees ook:Reclame verdwijnt van Franse publieke TV

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>