Franse schrijver ontvangt Nobelprijs voor de Literatuur

De Franse schrijver Jean-Marie Gustave Le Clézio is donderdag onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. De 68-jarige in Nice geboren schrijver is de eerste Fransman in bijna een kwarteeuw (Claude Simon in 1985) die met de hoogste literaire bekroning wordt geëerd. Zoals dat wel vaker gebeurt, is niet iedereen opgetogen over de keuze van de jury.

De Zweedse Academie motiveerde haar keuze voor outsider Le Clézio door zijn rol als "auteur van nieuwe breuken, poëtisch avontuur en de zinnelijke extase" te loven. Voor de niet weinigen die niet met het oeuvre van Le Clézio vertrouwd zijn: behoorlijk wat romans van hem zijn in het Nederlands vertaald. Over het algemeen wordt zijn werk als "vrij toegankelijk" beschouwd. Aldus het Belgische De Tijd.

Het NRC weidt een uitgebreid achtergrondartikel aan de persoon Le Clézio en zijn oeuvre met de titel "Iedereen heeft een denkbeeldige familie". Een stukje hieruit:

Le Clézio 's werk is grensoverschrijdend, niet te vangen in welke literaire traditie dan ook: hij is een eenling, een auteur zonder duidelijke literaire evenknie, een bewonderaar van Jules Verne, John Updike en Jorge Luis Borges, maar ook van le comte de Lautréamont en Jean-Paul Sartre. Le Clézio schrijft over jonge mensen en hun dromen, over steden en onbewoonde eilanden, over de zee en de woestijn. De schrijver, die zichzelf veel meer ziet als nomade dan als wereldreiziger, zoekt naar de samenhang tussen het intellect en het fysieke, naar een filosofisch evenwicht tussen natuur en cultuur. Zijn spirituele zoektocht voert langs oude mythen, vergeten sagen en vervlogen beschavingen. Hij trok, soms jarenlang, mee met indianenvolken of woestijnbewoners, wier cultuur hij bestudeerde en wier oerteksten hij vertaalde.

Foto: AFP via NRC

Lees ook:Uitgelicht: Michel Houellebecq
Lees ook:Frankrijk en Vaticaan bereiken akkoord over ambassadeur
Lees ook:Adieu Maurice Druon, voorvechter van het zuivere Frans
Lees ook:Verplicht betalen om de kerk in te mogen in Frankrijk
Lees ook:Martin Bril: keizer van de Franse stukjes

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Franse schrijver ontvangt Nobelprijs voor de Literatuur

  1. Michelle

    Jean-Marie Gustave Le Clézio zal de prijs, een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro (10 miljoen Zweedse kronen), op 10 december in Stockholm in ontvangst nemen, aldus Trouw vandaag.

    En op Elsevier is te lezen dat in 1994 Le Clézio door de lezers van het Franse literaire tijdschrift Lire werd gekozen als ‘grootste, levende Franse schrijver’. Een aantal van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald, waaronder De Afrikaan, Omwentelingen, In volle Zee en Gouden vis. Vorige week is zijn nieuwe roman verschenen, Ritournelle de la faim (vrij vertaald: refrein van de honger).

      /   Reply  / 
  2. Iris

    Bedankt voor de aanvulling collega! ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>