Uitgelicht: Michel Houellebecq

Een bekende en omstreden hedendaagse Franse auteur is Michel Houellebecq. Zijn bekendste boek is Les particules élémentaires (Elementaire deeltjes) uit 1998.

Michel werde geboren in Réunion op 26 februari 1958. Zijn vader was berggids en zijn moeder anesthesiste. Ze interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed (de naam van zijn grootmoeder nam hij later als pseudoniem over).
In 1980 behaalde hij zijn diploma landbouwingenieur. In dat zelfde jaar trouwde hij met de zuster van een van zijn vrienden. In 1981 werd zijn zoon Etienne geboren. Na een echtscheiding moest hij vanwege depressies meermaals behandeld worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontstond zijn interesse voor literatuur en in 1985 werd zijn eerste boek gepubliceerd: een biografie van Howard P. Lovecraft: Contre le monde, contre la vie.
Zijn eerste literaire werk, de novelle Extension du domaine de la lutte, verscheen in 1994.

Houellebecq is een omstreden schrijver die graag tegen heilige huisjes schopt. Zo werd hij naar aanleiding van een interview in het tijdschrift Lire, en zijn roman Platforme voor het gerecht gedaagd door verschillende moslimorganisaties in Frankrijk. Deze affaire, die veel gelijkenissen vertoont met de aanval op Salman Rushdie, eindigde voor de auteur in een vrijspraak. Omdat zijn anti-Islamitische werk net voor de aanslagen op de Twin Towers verscheen, beschouwen veel aanhangers hem als een visionair.

Sinds 1998 leeft Houellebecq in vrijwillige ballingschap, eerst in Ierland, later in Spanje.

Volgens Houellebecq zou de hedendaagse roman uiteenlopende aspecten van de menselijke ervaring moeten bevatten, van zuivere emoties tot filosofische reflecties en theoretische uiteenzettingen.

In zijn oeuvre beschrijft hij het bankroet van de libertijnse westerse maatschappij die de individuele vrijheid als ultieme maatstaf aanneemt en ontspoort in een koude, egoïstische samenleving waarin onder andere new age, vrije liefde, abortus, euthanasie en zelfmoord alomtegenwoordige en gebanaliseerde verschijnselen worden. Niet alleen diverse linkse groeperingen en feministen hebben zijn werk dan ook met verontwaardiging ontvangen, maar ook reisorganisaties namen aanstoot aan zijn werk.

Ondanks de kritiek van het merendeel van de gevestigde media, blijkt zijn werk echter uitermate populair in Frankrijk en daarbuiten. Les particules élémentaires is inmiddels in ongeveer 25 talen vertaald. Velen zien hierin een teken dat een steeds groter deel van de generatie die na mei ’69 is opgegroeid, Houellebecqs analyse van de huidige samenleving deelt.

Meer informatie en een bibliografie lees je op Wikipedia

Lees ook:Hiep hiep hoera, Catherine Deneuve 71 jaar!
Lees ook:Schrijver Bernard Clavel overleden
Lees ook:Martin Bril: keizer van de Franse stukjes
Lees ook:Acteur Bruno Cremer overleden
Lees ook:Franse schrijver ontvangt Nobelprijs voor de Literatuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>