Regionaal: Ile de France

Ile-de-France met de hoofdstad Parijs is het eigenlijke hart van Frankrijk. Nergens in Frankrijk vindt men zo een enorme verscheidenheid aan cultuur, geschiedenis en vertier als in deze stad. Ile-de-France is onderverdeeld in de volgende Departementen:

Essonne
Het departement Essonne bevindt zich ten zuiden van de regio Parijs. Het grenst in het noorden aan de regio Parijs, in het oosten aan de Seine-et-Marne, in het zuiden aan de Loiret, in het zuidoosten aan Eure-et-Loire en in het westen aan Yvelines.

Hauts-de-Seine
Door de groei van Parijs en omgeving werd de stad jaren geleden gesplitst in 4 departementen. Parijs vormt het historische centrum. De anderen zijn: Haut-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne.

Parijs (Paris)
De stad Parijs is werkelijk uniek. De Franse hoofdstad is door zijn ligging, schoonheid, kunst en cultuur en door zijn economische en politieke betekenis niet alleen voor Frankrijk en de Fransen zelf het middelpunt, maar bovendien wordt het vaak beschouwd als de mooiste stad ter wereld.

Seine-et-Marne
Het departement Seine-et-Marne heeft het bekende Fontainebleau als hoofdstad en dankt zijn naam aan de Seine en de Marne die, respectievelijk in het zuiden en in het noorden, de streek doorkruisen.

Seine-Saint-Denis
Door de groei van Parijs en omgeving werd de stad jaren geleden gesplitst in 4 departementen. Parijs vormt het historische centrum. De anderen zijn: Haut-de-Seine, Seine-Saint-Denis en Val-de-Marne.

Val d’Oise
Het departement Val d’Oise, met Pontoise als hoofdstad, ligt ten noorden van de regio Parijs. Het grenst in het noorden aan de Oise, in het oosten aan de Seine-et-Marne, in het zuiden aan Parijs, in het zuidoosten aan Yvelines en in het westen aan de Eure.

Val-de-Marne
Het departement Val-de-Marne is omgeven door de departementen Seine-et-Marne, Val-d’Oise, Seine-Saint-Denis en Essonne in het westen, Loiret en Yonne in het zuiden, Aube en Aisne en Oise in het noorden.

Yvelines
Het departement Yvelines, met Versailles als hoofdstad, ligt ten westen van de Franse hoofdstad Parijs.

De naam Paris-Ile-de-France suggereert dat het een eiland is maar dat is louter suggestie. De naam dook voor het eerst op in 1387, en verving het oudere “Pays de France” toen het woord pays meer natie dan gebied begon te betekenen. Het gebied rond Parijs, dat werd afgegrenst door Picardië, Normandië, de Orléanais en de Champagne, was het oorspronkelijke persoonlijke domein van de Franse Koning, in tegenstelling tot de gebieden die geregeerd werden door feodale heren. Tot aan de Franse revolutie was het ook een zelfstandige Franse provincie. Île-de-France betekent letterlijk Eiland van Frankrijk, waarmee het binnenlands schiereiland begrensd door de Oise, Seine, Ourcq en Marne bedoeld wordt.

De regio is een van de drukst bezochte toeristische centra ter wereld. Jaarlijks komen ruim 35 miljoen toeristen naar het gebied waarvan het merendeel hun weg zoekt naar de hoofdstad Parijs. Ook economisch gezien is deze regio het hart van Frankrijk waar ongeveer 12 miljoen mensen wonen en werken.

Als je Parijs bezoekt dan ontdek je elke keer als je er bent weer andere plekjes. De meeste toeristen bezoeken de wereldberoemde Arc de Triomphe, de Eifeltoren, het Louvre, de Sacré-Coeur en de Cathédrale Notre-Dame. Maar Parijs is zoveel meer dat het nauwelijks is te beschrijven.

Er zijn prachtige wandelingen door de stad te maken die je langs de meest verrassende plekjes brengen. Een goede plattegrond en een metrokaart zijn de ingrediënten om binnen een paar dagen de stad te doorkruisen en meer te zien dan de bekende toeristische trekkers. De metro is met het uitgebreide net een fantastisch en snel vervoersmiddel. Wij zijn diverse keren in Parijs geweest en maken dan volop gebruik van de metro. Als je er een paar dagen bent loont het de moeite om een metrokaart te kopen voor een aantal dagen. Je hoeft dan niet telkens nieuwe kaartjes aan te schaffen.

De meeste mensen willen Parijs zien vanaf de Eiffeltoren. Lees onze blog over de Tour Eiffel voor een uitgebreide toelichting op deze prachtige toren.

Een ander bijzondere en ook wel bizarre plek zijn de catacomben. Hier liggen ondergronds in gangen de skeletten en botten van duizenden mensen. Een gevolg van ooit het gebrek aan begraafplaatsen. De eindeloze gangen met botten en schedels maken een diepe indruk, men heeft zelfs patronen aangebracht in de opgestapelde muren van bot en schedel.

Als je eens lekker wilt slenteren in Parijs dan kun je goed terecht in Beaubourg en Le Marais. Deze wijken van de stad bevatten talloze leuke straatjes, winkels, cafés, maar ook bijvoorbeeld het Centre Pompidou. In de buurt ligt ook het centrum Les Halles: een gigantisch winkelcentrum op de plaats van de vroegere markthallen. Ook Ile-de-la-Cité nodigt uit tot een wandeling. Op dit eilandje in de Seine ligt onder meer de Notre-Dame, die in de loop der jaren prachtig is gerenoveerd.

In de buurt Le Marais merk je er niets meer van dat het vroeger een moeras (marais) is geweest. Er zijn een paar bijzondere plekjes zoals het machtig mooie Place des Vosges en het vlakbij gelegen Musée de Picasso. Na de dood van de schilder erfde de franse staat ongeveer een kwart van zijn kunstwerken als successierecht. Hiervoor werd dit speciale museum ingericht. De zijstraten van de Rue des Francs Bourgeois (aangelegd in 1333) nodigen uit tot een ontdekkingstocht naar een gezellige kroeg of eettent.

Montmartre is ook voor velen een verplicht nummer. De wijk rond de hoog op een heuvel liggende Sacré-Coeur is een gezellig stukje Parijs maar kan erg druk zijn. De kerk zelf is een prachtig gebouw en zeker het bezien waardig.

Maar Paris-Ile-de-France is meer dan alleen maar Parijs. Even buiten de stad ligt het wonderschone Fontainebleau, een vroeger koninklijk paleis dat in een gebied ligt met ca 25000 bos. Nog indrukwekkender is Versailles het extravagante verblijf van zonnekoning Lodewijk XIVe. Lees hiervoor onze blog over Versailles. Dit deel ten noorden van Parijs bevat ruim 70.000 ha bos en er zijn ongeveer 700km aan wandelroutes uitgezet. Of bezoek Chartres, met haar wereldberoemde kathedraal.

De departementen die rond de hoofdstad liggen worden vaak gemeden. Toch zijn er leuke plekjes waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen in de bossen of heuvels. In het noordwesten van de regio ligt Het Parc du Vexin Français . Het is een groot natuurpark waar men het groene toerisme wil bevorderen. Het wordt doorkruist door de rivieren de Oise, Seine en l’Epte. Bos en valleien wisselen zich af. Ook zijn er moerassen en talloze kleine dorpjes. In het natuurpark zijn diverse routes uitgezet waaronder een 27 km lange wandeltocht die je laat kennismaken met Gallo – Romeinse vestingen. En dat allemaal op enkele tientallen kilometers van het hart van Parijs.

Parc de la haute Vallée de Chevreuse is een gebied waarvan 40% met bos is bedekt. De rest bestaat uit valleien, heuvels en plateaus met kleine dorpjes en gehuchten. Het Parc du Gâtinais français bevat onder meer het bos bij Fontainebleau een prima gebied voor een stevige wandeling of fietstocht. Het vierde Parc Naturel van deze regio is Le futur Parc Oise – Pays de France en bevat onder meer de oude koninklijke jachtgebieden. Bos en wild (everzwijn) genoeg voor een spannend verblijf. Maar het is ook de streek van de champignons de Paris.

En tenslotte bevindt in deze regio zich Disneyland Paris! Maar daarover meer later deze week.

Tip: alle musea, hotels, bezienswaardigheden, nuttige informatie, etc kunt u vinden op http://iledefrance.frankrijkinfo.com/. Kijk verder voor meer informatie over deze regio op de site www.iledefrance.fr (in frans of engels)!

Met dank aan: www.frankrijkvakantieland.nl; www.frankrijk.nu; www.wikipedia.nl; www.weginfrankrijk.nl  

Lees ook:Regionaal: Basse-Normandie
Lees ook:Regionaal: Picardie
Lees ook:Regionaal: Champagne – Ardennen
Lees ook:Regionaal: Midi – Pyrenees
Lees ook:Metz. L’endroit préféré de… Rob van Dijck.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Regionaal: Ile de France

  1. Jan Kruitbos

    Jan Kruitbos
    Jasmijnlaan 291
    7101ZM Winterswijk
    telefoon 0543/842576
    mobiel 0622872201
    email [email protected]

    Geachte,

    In verband met onze voorgenomen korte vakantie naar Parijs verzoek ik u mij, per post, informatie toe te sturen over deze stad.
    Kunt u mij folders over openbaar vervoer, (winter) campings, een stadsplattegrond en overige relevante informatie toe sturen?

    Bij voorbaat mijn dank voor uw moeite,

    Met vriendelijke groet,
    Jan Kruitbos.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>