Pagina wordt geladen...

Regionaal: Midi – Pyrenees // Achtergrondinformatie

De Midi-Pyrénées, met als hoofdstad Toulouse, is een bijzonder rijke en gevarieerde streek. Veel verschillende natuurgebieden, die allemaal een ander, maar daarom niet minder indrukwekkend beeld op je netvlies achterlaten. Bossen, bergen en een rivierenlandschap, er is voor ieder wat wils.

In deze streek is het altijd feest en vele bezoekers gaan keer op keer terug om weer zo gastvrij en spontaan ontvangen te worden. Liefhebbers van cultuur, natuur en feest komen hier uitgebreid aan hun trekken in de prachtige stadjes en steden, op de mooie routes door de natuurgebieden en tijdens de vele feesten en festivals die elk jaar in de regio georganiseerd worden.

De natuur in dit gebied is zeer divers. Het noorden wordt gedomineerd door rivieren zoals de Lot, Dordogne, Tarn en Ayveron. In het departement Lot ligt bijvoorbeeld het dunbevolkte Parc naturel régional des Causses du Guercy. Een hele mond vol maar woest en puur. In Ayveron ligt het Parc naturel régional des Grand Causses en dit sluit aan op de Cevennes. En dan niet te vergeten de Tarn en de wereldberoemde Gorges du Tarn. Tenslotte vermelden we nog het Parc national des Pyrénées. Dit herbergt een machtig berglandschap dat zich uitstrekt langs de Spaanse grens. De hoogtes variëren hier van 1000 tot ca 3300 meter boven de zeespiegel.

Bezienswaardigheden

Ook dit deel van Frankrijk kent talloze historische plekken zoals bijvoorbeeld het kasteel van Montségur. Ooit was dit het centrum van de Katharen. Verder wordt het zuiden natuurlijk gekenmerkt door de Catelaanse en Baskische invloeden.

Het departement Gers heeft zijn glooiende landschappen en een agrarische karakter. De 3 musketiers kwamen hier vandaan. En dat zul je overal in de streek dan ook wel zien. Liefhebbers van Armagnac komen hier aan hun trekken want daar weten ze in de Gers (spreek uit Sjers) alles van.

Ook trekt deze streek veel pelgrims die op bezoek gaan in stadjes als Rocamadour en Lourdes; na deze steden en natuurlijk hun cathedralen bezocht te hebben, trekken zij weer door naar Santiago de Compostela, een belangrijk deel van de route naar dit pelgrimsoord ligt in de Midi-Pyrénées.

Mensen die erg bezig zijn met hun gezondheid en ook nog eens graag vertroeteld worden, kunnen terecht in een van de vele kuuroorden die deze streek rijk is. En ook voor de sportieve vakantieganger is in de Midi-Pyrénées veel te beleven; mountainbiken, raften, canyoning en hydrospeeding, en in de winter natuurlijk skiën en snowboarden. Hier verveel je je geen seconde!

In het verleden zijn er in dit gebied veel bastide-steden gebouwd, ommuurde vestigingen zonder kasteel maar met een versterkte kerk om de bewoners te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Een aantal van deze basitides zijn door de eeuwen heen niet veel veranderd en hier is dan ook de mogelijkheid om de steden in hun volle glorie te bekijken. De steden Montauban en Cordes zijn zeker een bezoekje waard voor degenen die zich willen verdiepen in de geschiedenis van de vestigingen.

Toulouse

Toulouse is natuurlijk een must voor een ieder die geïnteresseerd is in de vliegindustrie, hier werden een aantal van de meest indrukwekkende vliegmachines uit onze geschiedenis gebouwd. Waarvan de Airbus A380 nog het meest vers in het geheugen ligt, dit toestel, dat 555 passagiers kan vervoeren, werd in Toulouse gebouwd. Maar de stad heeft niet alleen de vliegtuigindustrie. Deze aantrekkelijke studentenstad heeft een schitterend oud centrum waar u alles te voet kunt doen, hier ziet u het ene mooie plaatje na het andere. De stad stikt van de terrasjes, kroegen en restaurants waar je heerlijk kunt eten en natuurlijk kunt genieten van de beste streekwijnen. Toulouse wordt ook wel ‘la Ville Rose’ genoemd vanwege de kleur steen die hier veel gebruikt is, bij zonsondergang krijgt het centrum van de stad een prachtige roze gloed.

Departementen

Ariège (9), een departement in het uiterste zuiden van Frankrijk aan de voet van de Pyreneëen. De hoofdstad Foix is een kleine plaats met een provinciaal karakter. De streek is dun bevolkt en agrarisch. Toch zijn er leuke en interessante plekjes te vinden zoals de prachtige ongerepte vallei van Bethmale. Aveyron (12), is een van de grootste departementen van Frankrijk. De hoofdstad is Rodez. Het landschap varieert maar is veelal van grote klasse en een ongekende natuurschoon. Rivieren zoals de Lot, Truyere, Dourbie, Jonte en Tarn spelen een belangrijke rol. Naast de prachtige en vaak ruige natuur bezit dit departement ook nog eens een aantal van de mooiste dorpen van Frankrijk (zoals Conques, Estaing, La Couvertoirade, Najac, Entraygues-sur-la Truyère, Sainte-Eulalie-de-Cernon). 

Haute – Garonne (31)

De op 3 na grootste stad van Frankrijk is de hoofdstad van dit departement. Toulouse is een levendige stad. Het departement ligt ten oosten van Gers. De landschappen zijn erg gevarieerd en lopen van vlak tot aan de Pic de Perdiguère van 3220 meter in de Pyrénées Centrales. Gers (32), zoals meerdere departementen is ook Gers vernoemd naar de rivier die er doorheen loopt. Het is een streek die vooral agrarisch is. Het landschap is glooiend en de hoogste toppen liggen rond de 200 meter. Hoofdstad Auch is bekend om zijn Kathedraal en om graaf d’Artagnan, de leider van de 3 musketiers. In het westen is het Armagnac wat de klok slaat.

 

 

Lot (46), de vallei van de gelijknamige rivivier is van grote schoonheid. Vooral het stuk tussen Saint-Cirque-Lapopie en Cahors. Deze laatste plaats is ook de hoofdstad en bezit een prachtige oude brug.
Haute – Pyrénées (65) , hoofdstad is Tarbes. De bekendste stad is ongewtijfeld het bedevaartsoord Lourdes. Het departement wordt gekenmerkt door de bergen van de Pyreneëen. Wielerfans zullen de cols als d’Aspin en Tourmalet bekend in de oren klinken.

 

 

 

Tarn (81), Hier is het klimaat over het algemeen mild. Hoofdstad Albi is wereldberoemd door de prachtige roodstenen Cathedraal van St-Cécile. Landschappelijk gezien varieert de natuur van laagvlakten tot aan gebergten. Niet onvermeld mag blijven het gebied van de Monts de Lacune waar 4000 jaar geleden vele menhirs werden geplaatst.

Tarn-et-Garonne (82), Aveyron, Tarn en Garonne ‘smelten’ samen in de omgeving van hoofdstad Montauban. Het gebied ten noorden van de Aveyron bevat de kalksteenplateaus van de Quercy. Volgens kenners een waar wandelparadijs. Ook zijn de gorges (rivierengten) van de Aveyron prachtig en soms zelfs adembenemend. Vooral in voor- of najaar is het hier genieten van de schoonheid van de natuur.

Met dank aan: frankrijkvakantieland.nl, gites.nl, en kijk voor meer info op: www.tourisme-midi-pyrenees.nl

Lees ook:Metz. L’endroit préféré de… Rob van Dijck.
Lees ook:Regionaal: Languedoc-Roussillon
Lees ook:Regionaal: Limousin
Lees ook:Regionaal: Auvergne
Lees ook:Regionaal: Champagne – Ardennen

// Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

E-mail: Website: