Regionaal: Picardie

Picardie is een afwisselende regio met een rijke historie. Een mooie streek die zelfs voor een weekend of zomaar een paar dagen tussendoor op een acceptabele rijafstand van de Nederlandse grens ligt.

Algemeen
De streek Picardie, ten noorden van was in voorgaande eeuwen erg geliefd bij de Franse adel. Het is dan ook geen wonder dat je in Picardie talloze kastelen, abdijen en versterkte kerken vindt. In het oosten is het landschap soms vlak dan weer heuvelachtig. Er zijn plateaus en valleien met riviertjes. Moeras kom je er ook tegen en er zijn genoeg gebieden waar water een belangrijke rol speelt.
De streek wordt onderverdeeld in de departementen Aisne (2), Oise (60) en Somme (80). De regiohoofdstad is Amiens.

Geschiedenis
In deze noordelijke provincie tussen de Marne en de Somme is Frankrijk ontstaan, want dit is de streek waar de Franken, de voorouders van de Fransen, ooit neerstreken.
In de jaren 1914-1918 speelde zich in deze regio, met name in het departement Somme, het grootste gewapende conflict af dat ooit is uitgevochten: de oorlog die men later de eerste wereldoorlog is gaan noemen. In dit deel van het westelijk front, waarvan het loopgravenstelsel van de Belgische kust tot aan de Zwitserse grens liep, zijn zware slagen geleverd, vooral door het Britse leger. De Slag aan de Somme, die op 1 juli 1916 plaatsvond, is daar het bekendste voorbeeld van. Op die ene dag alleen al vielen 60.000 slachtoffers.

Belangrijkste steden
Amiens
: Amiens ligt ongeveer 130 kilometer ten noorden van Parijs op de linkeroever van de Somme. Het is de oude hoofdstad van Picardie, nu hoofdstad van het departement Somme, bisschopszetel en universiteitsstad. De Cathédrale Notre-Dame, die in de Tweede Wereldoorlog ongedeerd bleef, terwijl de rest van de stad zwaar geteisterd werd, is de grootste van Frankrijk.
Beauvais: Vroeger was Beauvais een belangrijke bisschopszetel. De grootste kathedraal van Frankrijk, de Cathédrale St-Pierre, was voor deze plaats ontworpen. De bouw ervan is echter niet volledig uitgevoerd; alleen koor en transept zijn gebouwd en zijn indrukwekkend door hun fraaie ruimtelijke werking. Ook nu nog is zij met 68 meter de hoogste kathedraal van Frankrijk. Beauvais is ook in het bezit van twee bezienswaardige musea. Het Musée Départemental de l’Oise is een streekmuseum met een zeer diverse collectie. De Galerie Nationale de la Tapisserie is een museum gewijd aan de Franse wandtapijtindustrie.
Laon: Laon ligt ten noordoosten van Soissons, het Romeinse ‘Laudunum’. Laon is een bijzondere stad door zijn ligging op een tafelberg van 181 meter hoog. De stad strekt zich honderd meter boven de omgeving uit. Sinds 1989 is het bovenste deel van de stad verbonden met de benedenstad door een kabelspoor met een onbemande cabine. De van zeven torens voorziene kathedraal Notre-Dame uit het eind van de 12de en begin van de 13de eeuw is een van de belangrijkste vroeg-gotische kerken van Frankrijk.

Toeristische informatie
Department Aisne
heeft een afwisselend landschap van heuvels en bossen en de valleien van de rivieren de Somme en de Oise. In het zuiden van deze streek, in de buurt van de Marne, beginnen de wijngaarden met druiven voor de champagne. Aisne heeft 2000 kilometer aan wandel- en fietspaden.
Mooie steden zijn hoofdstad Laon, maar ook Saint-Quentin en Soissons.
Departement Oise is een bosrijk gebied met uitgestrekte akkers en de valleien van de rivieren de Oise en de Aisne. Het ligt op slechts 45 kilometer van Parijs. Vanuit Compiègne, de stad waar de Oise en de Aisne bij elkaar komen, zijn boottochten over de rivier te maken. In Compiègne staat ook het Musée Vivinel, dat een unieke verzameling Griekse vazen heeft, en werken van onder andere de Renaissanceschilders Albrecht Dürer (1471-1528) en Raphaël (1483-1520).
Departement Somme wordt gekenmerkt door de rivier de Somme. Bij het plaatsje Saint-Valery-sur-Somme trekt de zee zich bij eb terug tot wel 14 kilometer. Onder begeleiding van een gids zijn hier mooie wandelingen over het drooggevallen wad te maken. De wijk Saint-Leu in Amiens wordt met zijn huizen met gekleurde gevels ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De wijk wordt doorkruist door verschillende kanalen en is het uitgaanscentrum van de studenten. Het kleine dorp Naours trekt veel toeristen die de ondergrondse stad, de Cité Souterraine, komen bezoeken. De grotten zijn al meer dan 1500 jaar in gebruik als schuilplaats, voor het laatst door de Duitsers en de Engelsen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bezienswaardigheden
● Picardie is de bakermat van de Gotische kunst. De kathedralen van Amiens, Beauvais (de hoogste van Frankrijk), Senlis en Laon zijn daar mooie voorbeelden van.
● Omdat Picardie in voorgaande eeuwen zeer geliefd was bij de Franse adel, zijn er veel kastelen in deze streek te vinden. Kastelen als Pierrefonds, Compiègne en Chantilly zijn allen omringd door een glooiend landschap met dichte wouden en mooie tuinen.
● Als je van tuinen houdt is een bezoek aan Les Jardins de Valloires aan te raden. Het is een mooie abdijtuin die zo’n twintig jaar geleden is aangelegd door de beroemde tuinarchitect Gilles Clément. De tuin ligt ten noorden van de stad Abbeville, in de vallei van de rivier de Authie en niet ver van de baai van de rivier de Somme.
● De monding van de Somme kenmerkt zich door zandbanken. Bij het plaatsje Saint-Valery-sur-Somme, waar het verschil tussen eb en vloed zeer groot is, zijn onder begeleiding van een gids mooie wandelingen over het drooggevallen wad te maken – met een beetje geluk kom je ook zeehonden tegen.
● De sporen die de eerste wereldoorlog heeft aangericht, zijn in het nu zo lieflijke landschap van Picardie nog steeds terug te vinden. Er bevinden zich talloze begraafplaatsen, monumenten, parken en musea die de herinnering aan deze oorlog levend houden, waarvan Thiepval, Beaumont-Hamel en Albert nog maar enkele voorbeelden zijn. Niet te missen voor de in geschiedenis geïnteresseerde bezoeker.
● Attractiepark La Mer de Sable
● Meer bezienswaardigheden in Picardie vind je op de site
weginfrankrijk.nl

Tips
● Ieder jaar vindt in Amiens het kleurenspektakel plaats. Hierbij wordt de kathedraal van Amiens in verschillende kleuren belicht.
● Een lijst met de belangrijkste evenementen in Picardië vind je
hier.
● In 2009 bestaat
Parc Astérix 20 jaar: Dit wordt groots aangepakt met vele verrassingen zoals spectaculaire gasten, een heldenoptocht, dans, muziek, acrobaten, etc. En tijdens de speciale zomernachten heeft u extra lang de tijd om het park te ontdekken en kunt u feesten tot in de late uurtjes.
● Het huis van Jules Verne in Amiens (2, rue Charles Dubois)

Verblijfsinformatie
Campings
Hotels
Bed & Breakfast
Originele logeeradressen
Gites

Nuttige sites
Picardië
Departement Aisne
Departement Oise
Departement Somme

Bronnen: Frans Verkeersbureau, Frankrijk Vakantieland, opvakantie-frankrijk.nl

Lees ook:Metz. L’endroit préféré de… Rob van Dijck.
Lees ook:Franse ouders opgepakt na foto van hun mishandelde baby op Facebook
Lees ook:Regionaal: Ile de France
Lees ook:Regionaal: Champagne – Ardennen
Lees ook:Lente in Noord-Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>