Wijnsoorten toegelicht

Glas rode wijnVorige week besprak ik het ontstaan van de meest geliefde drank van Frankrijk: de wijn. Deze week worden de wijnsoorten toegelicht. We onderscheiden namelijk verschillende soorten wijnen, te weten: witte wijn, rode wijn, dessert wijn, rose, mousserende wijn en versterkte wijn.

Witte wijnen zijn zoet, halfzoet of droog al naar gelang de omzetting van suiker in alcohol meer of minder volledig is geweest. Zoete wijnen zijn zoet omdat de suiker bij een alcoholgehalte van 15 a 16 niet meer gist. De alcoholishe gisting remt zichzelf af wanneer zijn taak is volbracht. Droge wijnen gisten in de praktijk tot alle suiker is omgezet.

Rode wijnen verkrijgt men door de druiven, in tegenstelling tot de witte wijn, met hun schil gedurende een bepaalde periode te laten gisten. Een en ander is afhankelijk van de soort druif, de specifieke kenmerken van de oogst en de plaatselijke tradities.

Dessertwijnen zijn volle, zoete wijnen, soms met alcohol versterkt, die heel goed bij het dessert of erna kunnen worden gedronken. De als dessertwijnen aangeduide natuurlijke tafelwijnen zijn die uit de Barsac en Sauternes en verder horen ook de zoete Vouvray en de zoete Loirewijnen in deze categorie thuis, alsmede de uit Rijn- en Moezelgebied afkomstige Beerenauslesen en Trockenbeerenauslesen.

Als de rosewijn op de juiste manier is gemaakt, is deze afkomstig van gedurende 2 a 3 dagen, of soms korter met de schil en de pitten vergistende druiven waardoor hij zijn kleur krijgt. De rose moet koel worden geserveerd.

Mousserende wijnen worden ook wel parelende wijnen genoemd. Alle franse wijnen van dit type worden met de franse term genoemd: mousseux, behalve die welke in de Champagne worden gemaakt; deze hebben als enige recht op de benaming Champagne.

Versterkte wijnen zijn wijnen waaraan wijnbrandewijn is toegevoegd. Het kan hier betreffen mistella, zoete natuurlijke wijnen of likeurwijnen, afhankelijk van het tijdstip waarop de alcohol bij de most of wijn is gevoegd. Versterkte wijnen zijn onder andere: port, sherry, malaga en madera.

Zie ook: de geschiedenis van de wijn

Lees ook:Rosé wordt weer slobberwijntje
Lees ook:Uitgelicht: champagne
Lees ook:Bekende streekproducten uit de regio Champagne-Ardennes
Lees ook:De bekendste streekproducten uit de Bourgogne
Lees ook:Hoeveel drinken Fransen?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wijnsoorten toegelicht

  1. A de

    ZIJN DE VOLGENDE WIJNEN OVER DE HOUDBAARHEIDSDATUM?
    1.Chateau de Martiny Haute Medoc 2002

    2.Baron de l´Asrstre Classiques 2002
    3.Bourgogne 2007 Emile Durand
    4. Clos de l´Aigullette 1988 A Corporeau Gironde
    5. Chateau Rahoul Graves Grand Vin e Bprdeaux 1983Bij voorbaat hartelijke dank voor uw reactie
    Met vriendelijke groetA de Vries

      /   Reply  / 
  2. jurgen

    ben in bezit van “chateau sint georges ” st emilion van 1967
    graag de waarde
    [email protected]

      /   Reply  / 
  3. Helene van Santen

    Ik ben geen wijnkenner, dus ik kan jullie hier helaas niet mee helpen. Groet, Helene van Santen, redacteur Frankrijk.blog.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>