Bekende streekproducten uit de regio Champagne-Ardennes

Champagne is uiteraard het gastronomische handelsmerk van deze regio, hierover lees je 7 december meer. Naast de champagne worden in de regio ook enkele niet-mousserende witte wijnen geproduceerd, de Coteaux Champenois. In het Pays d’Othe (www.tourisme-paysdothe.fr) wordt met de appelen uit de zeldzaam geworden boomgaarden een droge, mousserende appelcider.

Een echte streekspecialiteit zijn de ‘andouillettes’ uit Troyes, een typische worst op basis van dikke darm en in plakjes gesneden varkensmaag. Een delicatesse die de benaming ‘les cinq AAAAA’ kreeg, verwijzend naar de Association Amicale des Amateurs d’Andouillette Authentique (www.atfrance.fr/charcuterie/andouillette.php).

Bekende kazen zijn de Chaource (www.aube-saveurs.com/pdf/chaource.pdf), de Langres (www.fromagedelangres.com) en de Mussy (www.fromageriedemussy.com/pages/fromages.php).

De departementen Aube, Marne en Haute-Marne koesteren zo’n 250 streekproducten (http://produitsduterroir.champagne-ardenne.cci.fr), champagne niet mee geteld. Restauranthouders die streekgerechten voorstellen zijn herkenbaar aan het logo ‘Table Régionale’, een witte koksmuts op een rode achtergrond.

Lees ook:De bekendste streekproducten van de Auvergne
Lees ook:Uitgelicht: champagne
Lees ook:Nieuw wijncentrum geopend in Archiac
Lees ook:Streekproducten uit de regio Ile de France (Parijs)
Lees ook:Regionaal: Champagne – Ardennen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>