Archief: februari 2009

Recept van de week: Moules frites uit de Charente-Maritime

Vandaag laat ik jullie kennismaken met mijn favoriete recept: mosselen met frites. Zoals ze deze in de Charente-Maritime maken, kan nergens lekkerder!

Dit recept is eenvoudig te maken en vooral heerlijk om te eten:

Ingredienten:

  • 1 kg mosselen pp (de duurdere smaken zeker beter! Ben je in Frankrijk: moules de boulot)
  • witte wijn
  • prei
  • frites

Bereidingswijze:

  • Allereerst is het belangrijk dat de mosselen goed gewassen worden en dat de dode mosselen eruit verwijderd worden (mosselen die open blijven als ze in water geweest zijn, ook als je erop tikt, zijn dood!).
  • Doe een gedeelte van de mosselen in een grote pan, met wat gesneden prei en een grote scheut witte wijn.
  • Als het vocht kookt, laat dan de mosselen even koken, en roer ze steeds om met een schuimspaan.
  • Als zo goed als alle mosselen open zijn, giet ze af in een vergiet met de prei erbij. Bewaar het kookvocht in de pan voor de volgende ronde.
  • Bak ondertussen wat frites goudbruin en zet deze op tafel met een schaaltje mayonaise.
  • Dien de mosselen op met daarbij een glas frisse witte wijn.
  • Kook naderhand de tweede portie met het bestaande kookocht en een scheutje nieuwe witte wijn en nieuwe prei. Dien weer op met frites.

Bon appetit!

Nieuwe Franse film: King Guillaume

Genre: Komedie
Release: 11 februari 2009
Waar te zien: Momenteel alleen nog in
België

Samenvatting:
Magali, lid van de plaatselijke fanfare en Guillaume, treinconducteur van beroep, leven een rustig leventje in een buitenwijk. Ze zijn nog steeds even verliefd als op de allereerste dag en wachten vol ongeduld op gezinsuitbereiding. Hun leventje wordt plots een stuk ingewikkelder wanneer de vader van Guillaume na jaren afwezigheid voor de deur staat met de mededeling dat, door middel van een akkoord dat bestaat sinds de Middeleeuwen, Guillaume de rechtmatige troonopvolger is van een gebied zo groot als Frankrijk en Groot-Brittanië samen. Guillaume en zijn vrouw worden overdonderd door het nieuws maar langzaam aan lijkt het uitzicht op een eigen Rijk, met kasteel, diennaars en een heus fortuin toch best aantrekkelijk… (Bron: Cinebel.be) Lees verder

Frankrijk en Italie sluiten atoomdeal

Frankrijk en Italië gaan een gezamenlijk kernenergieprogramma opzetten. President Nicolas Sarkozy en premier Silvio Berlusconi hebben daartoe dinsdag een overeenkomst getekend. Twintig jaar geleden besloten de Italianen in een referendum om hun kerncentrales te sluiten. Maar de regering van Berlusconi wil graag weer gebruik maken van kernenergie. Frankrijk, dat al veel kernenergie opwekt, en Italië gaan daarom samenwerken op het vlak van technologie en training.

Bron: nieuws.nl

 

Recept: plateau fruits de mer (vis/zeevruchten plateau) uit de Charente – Maritime

Een gerecht dat je vooral heel veel en heel lekker in de regio Charente-Maritime tegen komt, is het plateau fruits de mer. Een overheerlijke schotel met zeevruchten en vis, en vooral het liefste nog een paar verdiepingen hoog. Een lust voor het oog en voor de mond! Maak het nu zelf:

Ingrediënten

  • 100 gram gepelde garnalen
  • 8 langoustines
  • 4 krabbescharen
  • 2 kreeften
  • 250 gram wulken, kokkels, alikruiken enz
  • 250 gram mosselen in de schelp
  • oesters!
  • 2 citroenen
  • enkele blaadjes sla
  • 2 liter visbouillon of van blokjes of een pot
  • stokbrood, boter

Bereiden

Kook alle zeevruchten (behalve de al gekookte garnalen) kort gaar in de visbouillon en laat ze afkoelen. Bedek de bodem van een diepe schaal met ijsblokjes en leg hierop wat blaadjes sla. Garneer de gehele schaal nu met de schaal- en schelpdieren. Snijd de citroenen in partjes en steek in ieder een flinke speld om de kleine schelpdiertjes uit hun huis te kunnen peuteren. Geef daarnaast aan iedere disgenoor een flinke vingerkom mer citroen. Brood met boter maakt het gerecht af.

Streekproducten uit de regio Poitou-Charentes

De regio Poitou-Charentes heeft een rijke variatie aan streekproducten: geitenkaas, meloen en ander fruit, zuivel, charcuterie, wild en gevogelte, oesters en vis, slakken en kikkerbillen, te vinden à la Ferme, op de dorpsmarkten en in de warenhuizen. Vooral de zeevruchten, oesters en mosselen zijn bekend in deze regio. Hierover geen blog, dat kan je alleen maar leren door te proeven! Dus op naar de Charente!

Het bekendste is toch wel de Cognac.

Cognac is een sterk alcoholische drank (40%) verkregen door het destilleren van witte wijn. Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
  • er moet dubbel gedestilleerd worden
  • de drank moet uit de Cognac-streek komen.

De drank is afkomstig uit streek rond de gelijknamige Franse stad. Ook in de departementen Charente en Charente Maritime (regio Poitou-Charentes) worden cognacs gemaakt. Cognac wordt gemaakt van het sap van meerdere druivenrassen. De hoofdmoot is ugni blanc, maar ook Colombard; Folle Blanche en Sémillon worden gebruikt. De druiven worden meteen na de oogst geperst en in 5 tot 7 dagen tijd gefermenteerd tot een zure, troebele wijn. Deze wordt een eerste maal gedestilleerd (Première chauffe) volgens de alambiek methode. Dit eerste destilaat geeft een soort brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30 Vol%. Na een tweede destillatie die men bonne chauffe noemt wordt de aldus verkregen ‘eau de vie’ (wijnalcohol) aangelengd met Lees verder

Nu al voor meer dan 307 miljoen verkocht aan YSL kunst

Op de tweede dag van de driedaagse veiling van de collectie van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé is voor ruim 101 miljoen euro aan art déco, edelsmeedwerk en oude en negentiende-eeuwse meesters verkocht.Met een totale opbrengst van 307 miljoen euro na twee van de drie veilingdagen heeft de veiling georganiseerd door Christie’s en Pierre Bergé in het Grand Palais in Parijs, historische proporties aangenomen. De meeste aandacht trok de verkoop van de twintigste-eeuwse decoratieve kunst. Saint Laurent en Bergé bouwden vanaf de jaren zeventig een aanzienlijke verzameling art deco op, die gisteren ruim 59 miljoen euro waard bleek, veel meer dan verwacht. Vooral Eileen Gray bleek in trek. Haar beroemde ‘drakenstoel’ bracht 21,9 miljoen euro op, de hoogste prijs voor art deco ooit.

Lees de rest van het bericht op NRC.nl

Regionaal: Poitou – Charentes

De regio Poitou – Charentes is persoonlijk mijn favoriet. Hier voel ik me thuis, in ruimte en sfeer, in gezelligheid en natuur, met heerlijk eten en drinken, prachtige stranden en dorpjes en vooral heel veel vriendelijke goedlachse Fransen.

Deze regio is bijna net zo groot als België en bestaat uit vier departementen: Charente Maritime aan de kust, Charente, Deux Sèvres en Vienne. In Charente Maritime vindt u 300 km kust met zandstranden (géén rotsen!). Het mooie microklimaat maakt de streek populair bij echte kampeerders of de « luxe » kampeerders….ook buiten het hoogseizoen

Kijk hier het promotiefilmpje van de regio Poitou Charentes!

Lees verder

Clint Eastwood krijgt ere-Palm in Cannes

Acteur en regisseur Clint Eastwood heeft vandaag van het Filmfestival van Cannes een speciale ere-Palm ontvangen voor zijn gehele oeuvre. Dat meldt het Britse filmblad Screen. Het 78-jarige icoon werd met de prijs verrast in Parijs, toen hij de stad aandeed ter promotie van zijn nieuwe film Gran Torino.Festivaldirecteur Thierry Fremaux prees Eastwood om zijn gave om ,,de klassieke en de moderne Amerikaanse cinema te kunnen combineren”. Meerdere films van Eastwood draaide in competitie op het Filmfestival van Cannes. Vorige jaar beleefde zijn thriller Changeling met Angelina Jolie er nog zijn wereldpremière.

 Bron: de gelderlander.nl

In hoeveel landen is het Frans de officiele taal?

Een leuke vraag om op te zoeken. Wist jij in hoeveel landen op de wereld het Frans de officiele taal is? Gokje? 12? 16? 8? 23? Fout! Het zijn er 31! Had jij dat gedacht?

Zie hier om welke landen het allemaal gaat. De landen zijn gerangschikt op inwoneraantal.

1. Frankrijk 63.213.894 inwoners, 58.156.324 franstaligen (92%)
2. Congo-Kinshasa 60.764.490 inwoners, 24.320.000 franstaligen (40%)
3. Canada 32.805.041inwoners, 6.691.942 franstaligen (22,3%)
4. Madagaskar 18.040.341 inwoners
5 . Ivoorkust 17.298.040 inwoners, 12.740.000 franstaligen (73,7%)
6. Kameroen 16.322.000 inwoners, 7.343.400 franstaligen(45%)
7. Burkina Faso 13,228,000 inwoners, 11.959.156 franstaligen (90%)
8. Niger 12.162.856 inwoners
9 . Senegal 11.706.498 inwoners, 9.500.310 franstaligen (90%)
10. Mali 11.415.261 inwoners
11. België 10.364.388 inwoners, 4.266.746 franstaligen(40%)
Lees verder

Hoofdinspecteur Michelin licht werkwijze toe

Het interieur van een restaurant is niet van invloed op een ster, een restaurant kan geen ster en een Bib Gourmand tegelijk hebben en restaurateurs kunnen de beoordelingen van Michelin niet inlezen. Dat zegt Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux in een interview met Misset Horeca. Dat schrijft de Telegraaf. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de inrichting van een restaurant niet van invloed op het wel of niet verkrijgen van een felbegeerde ster. „De sterren worden puur gegeven op basis van wat er op het bord ligt, wat je daarvoor betaalt en de manier waarop de chef werkt. Het is soms moeilijk te bevatten voor de gasten, maar de aankleding is voor de ster totaal niet van invloed,”aldus Loens. Ook kunnen restaurants tegenwoordig geen ster en een Bib Gourmand tegelijk hebben. „In het verleden zijn er in Frankrijk restaurants geweest die dat hadden. We hebben er echter voor gekozen het niet meer te doen. Als een restaurant aan alle criteria voor een Bib én voor een ster voldoet, kiezen we voor een ster.”

Lees de rest van het bericht hier.

Yves Saint Laurent veiling breekt alle records

Op de eerste dag van de veiling van de kunstcollectie van modekoning Yves Saint Laurent zijn verschillende records gebroken. Men spreekt nu al van de ‘kunstveiling van de eeuw’. Dat bericht NOS vandaag.

Het werk ‘Koekoeks op een blauw en roze tapijt’ van Matisse bracht een recordbedrag van 32 miljoen euro op. Ook werken van Brancusi (ruim 29 miljoen) en van de Nederlandse schilder Mondriaan (19,2 miljoen) braken records. In totaal leverde de eerste dag van de veiling 206 miljoen euro op.

Verwacht wordt dat de veiling van Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé zo’n 300 miljoen euro gaat opbrengen. Er komen 732 kavels onder de hamer uit één van de grootste particuliere kunstcollecties. Veilingshuis Christie’s houdt een fotoblog bij van de veiling.

Eerder bepaalde een Franse rechtbank dat China twee bronzen beelden uit de collectie niet terugkrijgt. De kunstwerken worden nu ook geveild. Een Chinese organisatie wilde dat de veiling van de beelden werd verboden omdat de werken in de negentiende eeuw zijn gestolen.

Bekijk ook het filmpje op Volkskrant.nl.

Bron foto: Dag.nl

Oscar winner: La maison de petits cubes

Zondagnacht kreeg La Maison en Petits Cubes de oscar voor beste korte film!

De animatie werd geregisseerd door Kunio Kato en vertelt over een oude man in een wereld die overspoeld wordt door water. Om het steeds rijzende water voor te zijn bouwt hij huis boven huis boven huis. Het is een verhaal van herinneringen aan zijn familie.

Lees verder

Nieuwe Franse film: Je veux voir

Genre: Drama, documentaire
Release: 4 februari 2009
Waar te zien: Momenteel alleen in
België

Samenvatting:
In deze kruising tussen drama en documentaire krijgen we de situatie te zien in Libanon net na de oorlog in 2006. De bekende franse actrice Catherine Deneuve (als zichzelf) bezoekt Beiroet en wil er zien wat de gevolgen zijn van de gevechten. Deneuve’s chauffeur Rabih is zelf een fan van haar en is zelf ook acteur. Hij wil Catherine graag rondleiden en samen brengen ze de dag door in Libanon, van de hoofdstad tot in het dorpje waar Rahib geboren is. Deneuve wordt er beschermd door een bodyguard maar toch is het gevaar soms korterbij dan men denkt zoals wanneer gevechtsvliegtuigen rakelings overscheren. Rahib zorgt ervoor dat Deneuve zowel de schoonheid van Libanon als de verwoestingen die het Israelische leger aanrichtte, te zien krijgt. (Bron: Cinebel.be) Lees verder

Nu bezig: veiling kunst Yves Saint Laurent

De kunstcollectie van de modekoning Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé wordt op dit moment geveild. In de kranten wordt het de veiling van de eeuw genoemd. Vanuit de hele wereld zijn mensen ervoor naar Parijs gekomen. De veiling in Grand Palais duurt drie dagen en moet in totaal 300 miljoen euro opbrengen. De collectie bestaat uit zevenhonderd stukken, waaronder werken van Matisse, Picasso en Léger. Yves Saint Laurent overleed vorig jaar. Bergé verkoopt de collectie omdat het na de dood van Yves Saint Laurent “zijn betekenis verloor”. De opbrengst schenkt hij voor een deel aan het goede doel.

 Bron: NOS.nl

Frankrijk is derde fruitproducerende land van EU

Met een oogst tussen de 3 en 3,6 miljoen ton is Frankrijk het derde belangrijkste fruit producerende land van Europa, na Spanje en Italië, volgens het internationale nieuwsoverzicht zoals gepubliceerd door het ministerie van milieu en plattelandsontwikkeling op de Spaanse website www.Agrocope.com.Appelen zijn het meest geproduceerde fruit in Frankrijk met een jaarlijkse productie van 1.8 miljoen ton, hiermee is Frankrijk dan ook de 2e grootste producent van de EU, met de Golden Delicious als het belangrijkste ras. De productie van perziken en nectarines bedraagt rond de 360.000 ton, terwijl de oogst van peren ongeveer 300.000 ton is. Abrikozen geven een jaarlijkse oogst van tussen de 120.000 tot 180.000 ton per jaar, wat het zelfde volume is als in Spanje en Italië.

Bron: agf.nl