Streekproducten uit de regio Poitou-Charentes

De regio Poitou-Charentes heeft een rijke variatie aan streekproducten: geitenkaas, meloen en ander fruit, zuivel, charcuterie, wild en gevogelte, oesters en vis, slakken en kikkerbillen, te vinden à la Ferme, op de dorpsmarkten en in de warenhuizen. Vooral de zeevruchten, oesters en mosselen zijn bekend in deze regio. Hierover geen blog, dat kan je alleen maar leren door te proeven! Dus op naar de Charente!

Het bekendste is toch wel de Cognac.

Cognac is een sterk alcoholische drank (40%) verkregen door het destilleren van witte wijn. Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
  • er moet dubbel gedestilleerd worden
  • de drank moet uit de Cognac-streek komen.

De drank is afkomstig uit streek rond de gelijknamige Franse stad. Ook in de departementen Charente en Charente Maritime (regio Poitou-Charentes) worden cognacs gemaakt. Cognac wordt gemaakt van het sap van meerdere druivenrassen. De hoofdmoot is ugni blanc, maar ook Colombard; Folle Blanche en Sémillon worden gebruikt. De druiven worden meteen na de oogst geperst en in 5 tot 7 dagen tijd gefermenteerd tot een zure, troebele wijn. Deze wordt een eerste maal gedestilleerd (Première chauffe) volgens de alambiek methode. Dit eerste destilaat geeft een soort brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30 Vol%. Na een tweede destillatie die men bonne chauffe noemt wordt de aldus verkregen ‘eau de vie’ (wijnalcohol) aangelengd met water, waardoor er brandewijn ontstaat met 72 Vol%. Deze wordt op fusten gelegd om te rijpen, waarvan het eikenhout afkomstig moet zijn uit de regio Limousin. De cognac wordt gemaakt van een mengsel van meerdere wijnen van verschillende leeftijden. De leeftijd van cognac is de tijd dat ze in een eikenhouten vat gelagerd is geweest, waarbij de jongste cognac van het mengsel bepalend is voor de leeftijd die op de fles mag komen te staan. Als cognac eenmaal gebotteld is, wordt ze niet meer ouder.

Lees ook:De bekendste streekproducten uit de regio Basse-Normandie
Lees ook:Regionaal: Poitou – Charentes
Lees ook:Wijnsoorten toegelicht
Lees ook:Streekproducten uit de regio Centre Val-de-Loire
Lees ook:De bekendste streekproducten van de regio Alsace (Elzas)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>