Regionaal: Centre Val-de-Loire

In dit bericht speciale aandacht voor het midden van Frankrijk, de regio Centre Val-de-Loire:

Algemeen
Het middelpunt in dit mooie en glooiende landschap is natuurlijk de rivier de Loire die voor een groot deel tot het werelderfgoed van Unesco behoort.
De streek Centre Val-de-Loire, bestaat uit maar liefst 6 departementen: Cher (18) met als hoofdstad Bourges; Eure-et-Loire (28) met als hoofdstad Chartres; Indre (36) met als hoofdstad Châteauroux; Indre-et-Loire(37) met als hoofdstad Tours; Loir-et-Cher (41) met als hoofdstad Blois en Loiret (45) met als hoofdstad Orléans.

Geschiedenis
Centre Val-de-Loire is het gebied waar in de 15e eeuw het hof van Frankrijk neerstreek. De vele kastelen zijn daar nog steeds stille getuigen van. De reden waarom de edelen een voorkeur voor deze streek hadden, is dat men hier niet alleen de krijtsteen kon vinden om hun paleizen mee te bouwen, maar ook uitgestrekte jachtgebieden, sappige weilanden en vruchtbare grond, die de prachtige streekwijnen voortbracht.

Belangrijkste steden
Bourges, Amboise, Blois, Chartres, Tours en Orléans zijn steden met een rijk verleden, Zes ‘
Villes et Cités de Caractère‘. Ze zijn rijk aan in totaal 740 religieuze monumenten en 200 musea.
Dan is er nog Châteauroux. De kerk St-Martial en het museum Bertrand zijn de voornaamste gebouwen. In het museum vindt u herinneringen aan Napoleon I en generaal Bertand, oude en moderne schilderijen en collecties van personen die ter plaatse bijzonder bekend zijn, zoals George Sand. Ook bezit het museum oudheden en folklore van Berry.

Toeristische informatie
Deze streek wordt van oost naar west doorstroomd door de Loire. De geologische variatie en de grote hoeveelheid water hebben landschappen opgeleverd die sterk van elkaar verschillen. De heuvels van het Centre vormen een overgangsgebied tussen die van het Bassin parisien en het Massif central. De hellingen, van verschillende hoogten, zijn voornamelijk ontstaan door riviererosie.
De Loire is die veel te bieden heeft. Een prima klimaat, prachtige kastelen, mooie rivierlandschappen, oude genoeglijke dorpjes, lekker wijnen en heerlijk eten. De uitgestrekte bossen maken het tot die het tot een waar fiets- en wandelparadijs.

Cher: Dit departement grenst aan het Centraal Massief. Het landschap wordt bepaald door de bossen en vennen van de Sologne en aan de andere kant de graanvelden van de Champagne Berrichonne
De streek is rijk aan wijngebieden waar hoofdzakelijk witte wijnen vandaan komen, zoals de bekende Sancerre, Menetou Salon en Pouilly-fumé. Ook liggen er verschillende mooie tuinen, onder andere het in Engelse stijl aangelegde bloemenpark van Apremont-sur-Allier en de rozentuin van Ainay le Vieil. Doordat de wegen zeer rustig zijn en niet al te heuvelachtig, is Cher een prima fietsgebied.
In Bourges staat de beroemde kathedraal Saint-Étienne de Bourges. Het is ook de geboortestad van kunstenares Berthe Morrisot (1841-1895), de eerste vrouw die zich aansloot bij de Impressionisten.

Eure-et-Loire: Dit departement wordt ook wel de graanschuur van Frankrijk genoemd. Naast graanvelden heeft Eure-et-Loire een zeer afwisselend landschap: het Euredal, het bovendal van de Loir, de Beauce, de Perche en Chartres. De kathedraal van Chartres is een van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk.

Indre: Het departement Indre is een haast ongeschonden streek met golvende landschappen en weilanden. De vele meren in het natuurpark La Brenne zijn zeer geliefd. La Brenne is in totaal 160.000 hectare groot met zeldzame flora en fauna en veel wild en roofvogels. Ideaal voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, paardrijders en vissers.

Indre-et-Loire: Met mooie wijngaarden, forse bossen en talrijke meren ook wel de Tuin van Frankrijk genoemd. Het gebied rond de hoofdstad Tours wordt Touraine genoemd. Deze landstreek is het hart van het Loiredal en wordt gekenmerkt door de rivierdalen van de Loire, Vienne, Creuse en de Indre. Het Loiredal is bekend om zijn prachtige landschap met wijngaarden en tuinen en zijn aangename klimaat. De streek is rijk aan cultuur en geschiedenis en er zijn veel kastelen. Het bekendste is Chenonceau. Het is gebouwd in het water van de rivier de Cher. Het kasteel heeft prachtige tuinen, die het hele jaar bezocht kunnen worden. Indre-et-Loire is ook een streek van de akkerbouw (groenten, asperges), en, op de hoger gelegen plateaus, wijnbouw en veeteelt.

Loir-et-Cher: Ook dit is een streek met rivieren en kastelen. Het kasteel van Chambord is het grootste kasteel aan de Loire. Een van de opvallendste onderdelen van het kasteel, dat werd gebouwd in de 16e eeuw, is de dubbele wenteltrap, ontworpen door niemand minder dan Leonardo da Vinci. De hoofdstad Blois is een mooie stad met kleine, kronkelige straatjes aan de oever van de Loire.

Loiret: Deze streek leent zich uitstekend voor wandelingen, zoals het Pont-Canal (gebouwd in 1896) over de Loire en de uitgestrekte vloedbossen op de oever. En in de nabije omgeving de wijngaarden van Pouilly sur Loire en Sancerre voor een bezoek aan de caves. Het stadje Briare staat bekend als de mozaïekstad van Frankrijk. Het heeft een museum en er is een mozaïekwandelroute door de stad. De hoofdstad Orléans is een van de belangrijkste steden van deze streek en bekend door Jeanne d’Arc. Rond Orléans ligt ook het grootste gemeentelijke bos van Frankrijk.

Bezienswaardigheden
Kastelen: In deze regio staan meer dan 800 kastelen waarvan er 442 officieel ‘monument historique’ zijn. Hoogtepunten van de Franse architectuur zijn de kastelen van Amboise, Chambord, Chenonceau en Azay le Rideau.
● De kathedralen van Bourges en Chartres staan op de monumentenlijst van de Unesco.
● Diverse wijnroutes, zoals de
Route des Vignobles in de Cher: langs de caves van de 5 AOC-wijnen: Sancerre, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly en Coteaux du Giennois. Of de Route des Vins de Touraine: De route begint in Mesland (Loir-et-Cher) en eindigt in Chinon. Het unieke van de route is dat de liefhebber ook in de gelegenheid komt om ‘en passant’ een aantal beroemde kastelen te bezoeken.
● De rivier de Loire zelf biedt met zijn 400 km veel mogelijkheden om te kanoën, te kayakken, te waterfietsen of traditionele boottochten te maken. Verder zijn er 86 parken en tuinen en 3 regionale natuurparken (
Brenne, Loire-Anjou-Touraine en Perche).
La Loire à Vélo: Deze fietsroute wordt uiteindelijk 800 km lang (van Cuffy (Cher) tot Saint-Brévin-les-Pins (Loire-Atlantique). De route voert door 2 streken, 6 departementen, 6 steden en langs een twintigtal SNCF-treinstations. Op Europees niveau zal ‘La Loire à Vélo’ deel uitmaken van de toekomstige Eurofietsroute langs rivieren tussen Nantes en Budapest (2400 km).
● Museum “Maison des Sancerre“: De Sancerre, een van de bekende wijnen uit deze regio, ontdekt u in het Maison des Sancerre.
Musée des Beaux-Arts d’Orleans
Le Musée des Calèches in Apremont-Sur-Allier
Maison Jeanne d’Arc in Orléans: In het centrum van de stad, op het Place du Général de Gaulle, staat het Maison Jeanne d’Arc, waar zij na de overwinning in Orléans gedurende tien dagen verbleef. Zie ook ons eerdere bericht over
Jeanne d’Arc.

Tips
● Ontdek de Loire met een luchtballon: Je hebt uitzicht over de prachtige en bekende wijngaarden.
● In Loches is de Troglodietensteengroeve van Vignemont helemaal gerestaureerd. Op twee niveaus kun je hier door de onderaardse gangen wandelen en er de technieken van het steenhouwen leren. Een interessante reis door een ondergrondse wereld.
● Ooit aan ‘
tree climbing‘ gedaan? Bekijk de eiken en de dennen eens van de andere kant! In Nogent-sur-Vernisson (ook wel ‘le village de l’arbre’ genoemd) kun je, zonder op de grond te komen, zelfs een meerdaags parcours afleggen.
● De streek van Anjou bij Saumur biedt verrassende plekjes zoals bijvoorbeeld de grotwoningen en de abdij van Fontevraud.
● Leuke dorpjes:
Yèvre-le-Châtel, Apremont-sur-Allier, Gargilesse-Dampierre, Saint-Benoît-du-Sault, Candes-Saint-Martin, Crissay-sur-Manse, Montrésor en Lavardin.
● Bijzondere winkel: Maison des Forestines in Bourges: een confiserie sinds 1879. Met name bekend om de forestine, een snoepje van chocolade praline met een glanzend suikerlaagje in de vorm van een kussentje. Daarnaast maakt de confiseur o.a. de ‘Richelieu’, ‘Amandines’, “Noisettes” en “Mascareignes”.

 

Verblijfsinformatie
Campings
Hotels
Bed & Breakfast
Originele logeeradressen
Gites

Nuttige sites
Regio
Centre Val-de-Loire
Departement
Cher 
Departement
Eure-et-Loire
Departement
Indre
Departement
Indre-et-Loire (Touraine) 
Departement
Loir-et-Cher
Departement
Loiret

Bronnen: France Guide, Verkeersbureaus, France Individuelle, Tout de France, Weg in Frankrijk, Op vakantie-Frankrijk

Lees ook:Regionaal: Pays de la Loire (Loire-streek)
Lees ook:Regionaal: Bourgogne (Bourgondië)
Lees ook:Ontdek het Loiregebied op de fiets
Lees ook:Regionaal: Auvergne
Lees ook:Regionaal: Midi – Pyrenees

1 Reacties // Reageer

One thought on “Regionaal: Centre Val-de-Loire

  1. anoniem

    kut site schrijf eens over eten

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>