Onschuldige Algerijn mag Fransman worden

Frankrijk onderzoekt de mogelijkheden om een Algerijnse gevangene uit Guantanamo op te nemen. Twee Algerijnse gevangen zijn in november door het Amerikaanse gerecht onschuldig bevonden. Sindsdien komen Lakhdar Boumediene (42) en Saber Lahmar (39) in aanmerking voor vrijlating.

Frankrijk overweegt de stap ‘vanwege de historische banden die tussen Frankrijk en Algerije bestaan’, aldus een Amerikaanse woordvoerder. Algerije is een voormalige Franse kolonie; het land stond onder Frans bestuur vanaf het midden van de negentiende eeuw tot 1962. De Fransen ontwikkelden een economie waarbij de lokale bevolking achtergesteld werd. In november 1954 verklaarde het Front de Libération Nationale (FLN) de oorlog aan de Franse machthebbers. Deze vaak bloedige onafhankelijkheidsoorlog, waarbij veel Fransen en Algerijnen sneuvelden, duurde tot maart 1962.

President Obama en president Sarkozy zullen elkaar vrijdag in de marge van de NAVO-top en de dag na de G20-top ontmoeten voor bilaterale gesprekken. De Algerijnen zijn dan ongetwijfeld onderwerp van gesprek.

Maarre… waarom dan maar eentje, Monsieur Sarkozy?

Bron: De Standaard, Wikipedia

Lees ook:Franse geschiedenis (deel 13): De Vijfde Republiek
Lees ook:President Hollande dineert twee keer omdat Obama en Poetin niet samen aan tafel willen!
Lees ook:François Hollande wint eerste ronde presidentsverkiezingen
Lees ook:Franse geschiedenis: De Vierde Republiek
Lees ook:11 november: L’Armistice (dodenherdenking) in Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>