11 november: L’Armistice (dodenherdenking) in Frankrijk

Op 11 november wordt in Frankrijk de wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) hebben vele Franse mannen gevochten in de loopgraven in het noorden en oosten van het land, waarbij 1,25 miljoen van hen om het leven kwamen. In Nederland is geen strijd geleverd, omdat Nederland zich neutraal had verklaard. Voor de Franse samenleving had deze oorlog veel consequenties, vandaar dat de 'Grande Guerre' tot op de dag van vandaag met een nationale vrije dag herdacht wordt.

L'Armistice is een plechtige dag waarop alle doden worden herdacht die zijn gevallen in de oorlogen waaraan Frankrijk in de twintigste eeuw heeft deelgenomen. In Parijs leggen de president en hoge ambtenaren bloemenkransen bij het graf van de onbekende soldaat aan de voet van de Arc de Triomphe.

Overal elders in Frankrijk worden militaire parades georganiseerd en vinden er herdenkingsbijeenkomsten plaats waarbij men kransen legt bij de plaatselijke oorlogsmonumenten en waar men één voor één alle namen opnoemt van de gevallenen uit dat dorp.

Lees ook:11 november: dodenherdenking in Frankrijk
Lees ook:Allerheiligen en Allerzielen in Frankrijk
Lees ook:Frans Feest van de Overwinning
Lees ook:Fans kunnen graf Oscar Wilde niet meer kussen
Lees ook:Fransen staken weer eens, dit keer op het water

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>