Voor spek en bonen in de NAVO

Sarkozy en de NAVO

Sarkozy en de NAVO

Ik had het eerlijk gezegd niet zo gemerkt, maar vandaag leerde ik dat Frankrijk al 33 jaar voor spek en bonen meedoet met de NAVO. Op 7 maart 1966 stuurde generaal De Gaulle namelijk een briefje naar zijn Amerikaanse collega, president Johnson, met de boodschap dat Frankrijk soeverein wilde blijven. Zich niet wilde onderwerpen aan de militaire commandostructuur van de NAVO. Plat gezegd: dat Frankrijk zelf wilde bepalen of ze zo nodig wel of niet kernwapens in zou zetten. En de NAVO, dat was toch een club die te veel gedomineerd werd door de Verenigde Staten, vond De Gaulle in 1966.

Sarkozy zou Sarkozy niet zijn als hij die redenering niet feilloos wist om te draaien. Als Frankrijk wél officieel deelneemt aan de militaire structuur van de NAVO, stelt hij, krijgt Europa daar een grotere stem, en wordt de invloed van de VS vanzelf kleiner. Dus draait Frankrijk vanaf nu weer volwaardig mee in de NAVO.

Niet dat er in de praktijk veel zal veranderen. Frankrijk leverde net als alle andere lidstaten troepen voor grote militaire operaties van de NAVO, zoals nu in Afghanistan. Dat gebeurde al die tijd al, sinds 1966. En Frankrijk is één van de grootste geldschieters van de NAVO. Maar vanuit strategisch oogpunt is deze move van Sarkozy toch belangrijk, zeggen politiek waarnemers.

Sarkozy is pro-Washington, en Obama zoekt meer toenadering tot Europa. Washington heeft vooral ‘military power’ (strijdkrachten), Europa is gespecialiseerd in ‘soft power’ (diplomatie). De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, pleitte nu voor een samenvoeging daarvan. Dat moet bij de NAVO resulteren in ’smart power’: zowel militaire en diplomatieke als economische en culturele maatregelen moeten zo nodig worden ingezet.

Saillant detail: NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer verwelkomde Sarkozy’s besluit al vóórdat die het zelf had aangekondigd. Sommige mensen zijn nou eenmaal helderziend…

Bron: Wereldomroep Nederland, nu.nl

Lees ook:Franse geschiedenis (deel 13): De Vijfde Republiek
Lees ook:Sarkozy helpt Obama met sluiting Guantanamo Bay?
Lees ook:Franse kaas verbannen uit het Elysée
Lees ook:WikiLeaks: Sarkozy “autoritair” en “pro-Amerikaans”
Lees ook:Onschuldige Algerijn mag Fransman worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>