Recensie Tour des Vacances – Saai op z’n Franzzz

Rick de Leeuw tijdens Tour des Vacances in Tivoli

Zelden ben ik voor het eind van de show vertrokken, maar je hebt van die avonden en Tour des Vacances in Tivoli was daar een van. De avond liep gewoon niet. Presentator Guuzzz (Ja, dat schrijf je heel hipster-avant-la-letrre met een Z en de rest kwam vanzelf)  Hoogaerts presenteerde de avond en had duidelijk zijn dag niet.

Het was natuurlijk ook een avond van vlees noch vis. De Tour de France start 4 juli in Utrecht en daar wil de stad wat mee doen. Dus moest er een Franse avond komen in het nieuwe Tivoli. Overigens: Wat een rotgebouw is dat nieuwe Tivoli Vredenburg. Zaal Cloud Nine zit op de 9de verdieping, daar moet je naartoe met roltrappen en nog meer trappen en nog meer trappen, de Eiffeltoren en de Domtoren samen hebben minder treden. En dan ook nog zonder leuning aan sommige kanten. Mijn naaldhakken waren aan het eind van de klim afgesleten tot formaat Franse piemel (ja mensen, dat is heul klein) en ik hijgde alsof ik de Mont Ventoux had beklommen. Had ik er maar wat meer van genoten, want dit was het enige hoogtepuntje van de avond.

En dan moet je dat hele pleuriseind ook weer teruglopen naar beneden…

Retour naar de Franse avond. Kom je eindelijk aan in zaal negen, blijken er niet genoeg stoelen te zijn. En met een night of the living dead, qua de leeftijd van het publiek, verwacht je voldoende stoelen. Maar goed, we hadden een plek, met achter ons drie dronken vrouwen, die uiteindelijk nog voor het meeste vermaak zorgden. “Oh, wordt het zo’n avond”, verzuchtten ze luid en duidelijk toen Hoogaerts met zijn microfoon de zaal in liep. Maar nee, zo’n avond werd het niet. Want de anekdotes stonden niet in het script, men was al te laat begonnen (DIE STOELEN) en Rick de Leeuw hield maar niet op met babbelen (overigens heel leuk), dus werd het publiek met rust gelaten.

Rick zong goed, Kasper van Kooten was grappig (hij is bekend van de film Ventoux. Welke film? Pas 10.000 man zagen hem. Die arme Kasper heeft net sinds 3,5 week een baby en moet luiers betalen. Ga die film dus zien mensen!).  Maar de avond begon met *zucht, saai, slaap* een schrijfster, die kwam vertellen over haar boek over de Tour de France in… jawel… 2003. Oh, dus pas 12 jaar oud? Ja mensen, superactueel. (Het boek is overigens dus wel net uit, heet De Baas en de schrijfster heet Monique Huijdink).

Guuzzz vroeg haar of ze nog een mooie vakantieherinnering uit Frankrijk had. “Ja, toen ik met een vriendin met een Eend met een Nederlands nummerbord door Frankrijk reed, lachten de Franse kinderen ons uit. We snapten niet waarom…” Wij ook niet. “Wellicht omdat je lag te scharen achter het stuur?”, hoorde ik vanuit onbekende hoek. Tja, dat zou dan weer wel grappig zijn geweest. Maar nee, mevrouw dacht dat het wellicht aan het Nederlandse nummerbord op een Eend in Frankrijk lag. Zzz probeerde het niet eens meer en het gesprek verliep net als die brakke auto van haar, nogal stroef.

De muziek kwam van Tess & Les moutons magnifiques. De zangeres met de mooie naam had goed opgelet tijdens de film ‘La Vie en Rose’ over het leven van Edith Piaf en stond in haar oude zwarte jurk (met hoge split) haar handen te gebruiken (“gebruik je handen Edith, gebruik je handen!”) alsof ze een doventolk was tijdens de herdenking van Mandela. Prachtige meid, prachtige jurk en prachtig uitzicht op haar donzige mouton tijdens de nummers van Rick. Ja, dankzij haar hoge-split-jurk en de verkeerde pose op een bankje, was er voor de mannen naast mij ook wat te zien. Jammer dat ze allemaal homo waren. Tja, dat krijg je bij een Frans evenement, daar komt geen hetero op af, al staan er 100 Cancanmeiden in jurken. Die waren er overigens niet, voordat u enthousiast wordt.

Tja, toen was het alweer 10 uur ’s avonds en tijd voor een pauze. Want in Tivoli mag je niet drinken tijdens de avond. Ze sluiten de bar. ZE SLUITEN DE BAR! Die tent heeft een tekort van 1 miljoen euro per jaar en houdt de hand op bij de gemeente Utrecht, maar verkoopt geen drank tijdens een Franse avond! Jongens, jongens, jongens, ga toch fietsen.

Anyways, deze journalist moet morgen weer vroeg op om te schrijven, dus kan niet tot middernacht doordeweeks in de kroeg zonder bier blijven hangen. Na de pauze zou de zanger van The Kik, Rotterdammer Dave von Raven, in Utrecht komen vertellen wat Frankrijk voor hem betekent. Ja daag, daar ga ik niet op wachten.

Ik ben eerder bij ‘dit soort’ Franse events geweest en zelden was het zo saai op z’n Franzzz. Men keek om zich heen en vroeg zich af: “Waar is Chazia Mourali? Leeft Liesbeth List nog? Waarom kan Herman van Veen in Utrecht niet een Frans liedje zingen? Ivo is er Niehè?!”

Okee, de woordgrappen beginnen. Het is nu alsnog laat. Fijne avond, fijne tour en fijne volgende events, die hopelijk wat meer pit hebben dan deze avond.

Qui, Que, Quoi?!

Lees ook:Waar denk jij aan als het over Frankrijk gaat?
Lees ook:Tour de France 2010 start in Nederland!
Lees ook:300 jaar Vrede van Utrecht, Pierre Ménat en het Centraal Museum
Lees ook:29 juni 2013: start van de 100e Tour de France op Corsica
Lees ook:Luxe thee- en koffiemerk Dammann uit Parijs in Nederland te koop

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Recensie Tour des Vacances – Saai op z’n Franzzz

 1. Kees

  ik heb dus niks gemist

    /   Reply  / 
 2. Marjanne

  Hoi Tess.. Ik genoot van jouw blog en heb h’m doorgestuurd.
  Wij vertrokken uit verveling in de pauze van deze voorstelling. “Saai” twitterde ik ook naar Guuzzz! Slaapverwekkend.
  Ik ben bezig een blog te schrijven, maar jij kan dat veel beter en ik wil graag wat stukjes gebruiken?
  Ik zal de bron en je naam gebruiken, als je het goed vindt?

    /   Reply  / 
  1. Tessa Heerschop Auteur

   Dank!

     /   Reply  / 
 3. Gerrit

  Wij zijn ook halverwege weggegaan. Rick de Leeuw en Kasper van Kooten verieten het pand ook tijdens de pauze. Zelfs de gasten vonden het saai.

    /   Reply  / 
 4. Bert

  Wat een onzinverhaal! Hoe kan je in godshemelsnaam een avond recenseren als je al in de pauze vertrekt?
  Ik was er ook en ik heb genoten! Tess was -met split- enorm goed, en haar band was super. Rick de leeuw was zowel in woord als op het podium uitstekend.
  De optredens na de pauze waren ook erg goed. Dave erg grappig, Janne fantastisch en Maaike Ouboter een openbaring.
  Beetje vreemd dus om te gaan zeiken over een evenement waar je maar half bent bijgeweest. Klinkt als klagen over je vakantie in Frankrijk als je niet verder bent gekomen dan Luik…..

    /   Reply  / 
 5. Guuz Hoogaerts

  Beste Tessa. Spijtig dat jij en een handjevol anderen een vervelende avond hadden. Dat je de aandrang voelt om op je eigenste blogje over mij, Tess en de hele avond heen te braken, ach ja. Iedereen mag zich tegenwoordig journalist of recensent noemen. Het is een vrij beroep in een vrij land, he. De behoefte om je narcistische pisvlek een keer of vijf naar mij en mijn collega’s toe te twitteren en er nu ook mijn FB-pagina mee te bevuilen, is omdat je kennelijk enorm zit te hengelen naar een reactie. Bij deze: blijf voortaan weg bij door mij georganiseerde evenementen (ja! er komen er nog meer!) en bovenal: val mij merdenomdedieu niet meer lastig met je amechtig geschreven schoolkrantjesproza.
  En verder: alles wat Bert zegt.
  Groetjes, GH

    /   Reply  / 
  1. Tessa Heerschop Auteur

   Wat ik al schrijf: je bent niet iemand die mensen wil entertainen…

     /   Reply  / 
 6. Robbie

  Leuk geschreven. Kan me voorstellen dat het een saaaaaie avond was. Jammer dat ik niet bij het rijtje homo’s zat ;)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>