Waar denk jij aan als het over Frankrijk gaat?

Tivoli Vredenburg in Utrecht is 10 juni het toneel voor Tour des Vacance. Dit wordt een vrolijke, muzikale praatavond waarin vijf Nederlandse artiesten en schrijvers herinneringen ophalen aan Frankrijk. Onder leiding van Guuz Hoogaerts bepraten en bezingen onder andere Janne Schra, Rick de Leeuw, Ronald Giphart, Kasper van Kooten, Maaike Ouboter en Dave ‘The Kik’ von Raven hun Franse vakantie- en muziekherinneringen in de stad waar de Tour de France start.

De Tour de France start in minder dan 100 dagen in Utrecht. Vijf Nederlandse artiesten herkennen die nostalgie, sterker, ze krijgen de Franse kriebels al zodra het woord ‘périphérique’ valt, het getik van pétanque-ballen klinkt of er ergens een chanson uit een radio galmt. Janne Schra, Rick de Leeuw, Kasper van Kooten, Maaike Ouboter en Dave ‘The Kik’ von Raven vertellen over hun fietsvakanties langs de Loire, hun geworstel met kikkerbillen en slakkenhuisjes, de vakantieliefdes aan de Cote d’Azur en hoe vaak ze ‘pain de stock’ hebben gegeten. En wanneer hun liefde voor het chanson begon. Voor deze ene keer zingen de vijf hun meest geliefde Franse lied, in het Frans. Welke liedjes dat zijn kunnen en willen we nog niet verklappen, maar het gaat hier om de Kanonnen van het Chanson.

Schrijvers

Extra duiding van het land, de ziel, de eigenaardigheden en hoe we daar vanuit Nederland tegenaan kijken komt van schrijver Ronald Giphart, die in Normandië blind de weg kan vinden, en van Monique Huijdink. Zij ging niet alleen vele tientallen malen op vakantie in Frankrijk, ze weet ook alles van wat beelden van de Tour de France losmaken – ze schreef samen met Anna Spapens het boek ‘Thuis voor de Tour’. En de fonkelnieuwe thriller ‘De Baas’ van Huijdink speelt zich af tijdens de Tour van 2003, waar zoveel rare dingen gebeurde dat het wel gescript leek.

Huisband is Tess & Les Moutons Magnifiques, specialisten in het oude en nieuwe chanson. Zij begeleiden de vijf zangers en spelen de favoriete Franse liedjes van de overige gasten. En ja, ook het publiek gaat een rol spelen. Want iedereen, echt ie-de-reen, heeft favoriete Franse vakantie- of muziekherinneringen.

Chansons

Presentatie is in handen van Guuz Hoogaerts, alias Guuzbourg. Hij vult al tien jaar het zuchtmeisjesweblog Filles Sourires, stelde zes cd’s samen met Franstalige popmuziek (onder meer Filles Fragiles 1 & 2, Musique Fantastique en een Gainsbourg-tribute) en zat als Franse-popexpert in programma’s als De Wereld Draait Door en Met het Oog op Morgen.

Tour des Vacances

Zaal: Hertz Tivoli/Vredenburg
Woensdag 10 juni
Aanvang: 20:15 uur
Tickets: €19,-

Lees ook:Recensie Tour des Vacances – Saai op z’n Franzzz
Lees ook:Tour de France live volgen
Lees ook:29 juni 2013: start van de 100e Tour de France op Corsica
Lees ook:Expositie Le Tour de France
Lees ook:Tour de France 2010 start in Nederland!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>