Brabantse wint Franse hoedenprijs

Hoedenmaakster Irene Bussemaker uit Eersel heeft in het Franse Chazelles-sur-Lyon (Loire) de prestigieuze Prix de la Technicité van het Musée du Chapeau gewonnen.

Haar hoed werd gekozen uit 153 inzendingen uit 21 verschillende landen. Het is na 2005 alweer de tweede keer dat ze de prijs (een geldbedrag van 500 euro) binnenhaalt. In 2007 werd ze door het Britse tijdschrift The Hat Magazine uitgeroepen tot Hoedenontwerpster van het Jaar. “Ik had niet gedacht dat ik de prijs nog een keer kon winnen. Ik hoop dat het me nu veel opdrachten gaat opleveren”, aldus de trotse Eerselse. “Er gaat veel werk in zitten. Ik ben met de winnende hoed in totaal wel twee maanden bezig geweest.”

Bussemaker is vooral in het buitenland bekend vanwege haar hoeden, die als spannend, innovatief en glamoureus omschreven worden. Ze verkocht al exemplaren aan Liberty in Londen, Alan Journo in Milaan en Colette in Parijs. Wie een echte Bussemaker wil, zal dus in het vliegtuig moeten stappen. De goedkoopste is zo’n 200 euro, de duurste gaat richting 2.000 euro. 

In Nederland verkoopt alleen Jan Janssen in Amsterdam haar hoeden. Bussemaker is internationaal georiënteerd sinds ze op de Premiere-Classe in Parijs heeft gestaan. “De prijs is hier in Nederland vaak een probleem. In het buitenland heb je dat niet. Hoeden worden daar serieuzer genomen.”

De winnende hoed is t/m 4 oktober te zien in het hoedenmuseum in Chazelle-sur-Lyon. Het volgende project voor Bussemaker is een expositie in de Menier Gallery in Londen. Van 28 april t/m 2 mei zijn haar hoeden daar te zien. Bussemaker heeft ook nog andere toekomstplannen. “Ik zou graag iets in de filmwereld willen doen. Bovendien zou ik wel een eigen zaak willen. Ik werk nu vanuit mijn atelier en daar heb ik niet echt contact met mijn klanten.”

Bron: Eindhovens Dagblad. Zie www.irenebussemaker.nl voor nog veel meer mooie hoeden.

Lees ook:Jackpot: Fransman wint half miljoen euro met kraslot
Lees ook:Samenwerking Frankrijk en Nederland tegen vrouwenbesnijdenis
Lees ook:Fransen winkelen in Londen deze kerst
Lees ook:Inschrijving voor prijzen Franse KvK van start
Lees ook:Topkok Marc Veyrat opent snackkar in Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>