Guillaume Canet: “Samenwerken met Marion was juist fijn”

Dit is deel twee van het interview met regisseur Guillaume Canet. Klik hier voor deel één.

Je hebt voor deze film samengewerkt met je geliefde Marion Cotillard. Was dat moeilijk, omdat je elkaar ook in je privéleven vaak ziet?
“Nee, het was juist heel fijn om met haar samen te werken. Ik denk dat het voor haar moeilijker was dan voor mij. Ik was strenger voor haar, denk ik, omdat ik niet wilde dat anderen zouden denken dat ik haar zou voortrekken of iets dergelijks. En wat voor haar ook moeilijk was: na een lange dag werken, wil je niets liever dan thuis even ontspannen. Maar zij zat dan nog steeds met haar regisseur op de bank.” 

De Franse roddelpers schrijft veel over jullie. Er gaan geruchten dat jullie verloofd zijn.
“Ik lees de roddelbladen nooit en ik praat ook nooit over mijn privéleven in interviews. Ik vind dat ik een geweldig beroep heb, en ik besef dat ik door mijn vak een publiek figuur ben geworden. De films die ik maak zijn al heel persoonlijk, ik laat veel van mezelf zien. Als ik dan ook nog van alles over mijn privéleven ga vertellen, blijft er niets meer over wat alleen voor mezelf is.” 

Houd je ook niet van rodeloperfeestjes?
“Af en toe is het wel leuk, om een smoking aan te trekken en te poseren voor de fotografen. Maar ik wil het niet te vaak doen. Het is niet mijn beroep. Mijn beroep is films maken.” 

Vind je al die geruchten over jou en Marion vervelend?
(Lacht) “Je m’en fous. Maar als de roddelbladen dingen schrijven die niet waar en gemeen zijn, sleep ik ze voor de rechter. Dat heb ik al meerdere keren gedaan en ik heb die zaken heel vaak gewonnen. In Frankrijk wordt men erg goed beschermd qua fotorechten. Als iemand een foto van mij op straat maakt, mag die niet gepubliceerd worden zonder mijn toestemming. Daarom kan ik roddelbladen makkelijk voor de rechter slepen.” 

Je bent in 2007 uitgeroepen tot meest sexy man door magazine Elle.
“Oh ja? In 2007? Ik vraag me af op welke positie ik in 2010 stond… Ik vind zulke dingen wel leuk. Ik word liever uitgeroepen tot meest sexy man dan tot minst sexy man.” 

Klopt het dat je als tiener professioneel paardrijder was?
“Jazeker. Maar op mijn zeventiende of achttiende heb ik een ongeluk gehad, waardoor ik moest stoppen met wedstrijden rijden. Ik heb een tijdje in een circus gewerkt. Eigenlijk lijkt dat wel een beetje op mijn huidige beroep: ik heb er altijd van gehouden om een spektakel te creëren. Dat doe ik nu als acteur en regisseur ook. Toen ik moest stoppen met paardrijden, was acteren een logische nieuwe stap. Ik heb altijd van de cinema gehouden.” 

Waarom heb je later de overstap van acteur naar regisseur gemaakt?
“Ik werk nog steeds als acteur. Ik heb onlangs een nieuwe film afgerond: Last Night, met Keira Knightley, Eva Mendes en Sam Worthington (de film komt in maart uit in Nederland, red.). Het is een erg mooie film geworden. Maar ik richt me tegenwoordig meer op het regisseren. Dat vak heeft me altijd geïnteresseerd.” 

Was je niet bang om te falen als regisseur?
“Nee. Ik heb vertrouwen in mezelf. Dat heb je ook wel nodig in dit vak.” 

Je hebt in 2007 de César voor beste regisseur gewonnen. Zo’n prijs schept hoge verwachtingen…
“Ik maak nooit films naar de verwachting van andere mensen. Ik maak een film die ik wil maken, en daarna zie ik wel of mensen hem waarderen of niet. De César was een geweldige prijs om te winnen. Het is natuurlijk altijd fijn als je gesteund wordt door mensen uit de filmwereld.”

Lees ook:Guillaume Canet: “Dit is mijn meest persoonlijke film ooit”
Lees ook:Lola Doillon over eenzaamheid, Stockholm Syndroom en kindermusicals (2)
Lees ook:‘Dansen in Disneyland Paris is een droom die uitkomt’
Lees ook:Brigitte Bardot wil geen film over haar leven
Lees ook:Het Geheim verkocht aan Frankrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>