Niet eens met de directie? Gijzelen!

Werknemers van Scapa France hebben in de fabriek in Bellegrade-sur-Valserine, bij de Zwitserse grens, drie Britse toplui van het bedrijf gegijzeld. Het is de zoveelste gijzeling van bedrijfsleiders in Frankrijk en ze illustreert de steeds hardere sociale strijd. President Nicolas Sarkozy veroordeelt de acties steeds scherper.

Na de veelvuldige stakingen, een middel waar de Fransen graag naar grijpen als ze het niet eens zijn met de gang van zaken, lijkt dit de nieuwe trend in Frankrijk. Als je vindt dat de directie niet goed bezig is, dan gijzel je die lui toch gewoon?

De werknemers van Scapa France, een bedrijf dat kleefmiddelen levert voor de autoindustrie, doen dat dus. Ze gijzelen momenteel drie Britten – de algemeen directeur Europa, de financieel directeur en de personeelsdirectrice – en de algemeen directeur van Scapa France, een Fransman. Scapa is een Brits bedrijf met zetel in Manchester. De directie van de groep die wereldwijd 1.500 werknemers heeft, wil de fabriek sluiten. Daarbij zouden zo’n zestig mensen hun baan verliezen.

Frankrijk kent de laatste tijd wel meer gevallen van gijzelingen van bedrijfsleiders die ontslagen hebben aangekondigd. President Sarkozy, die tot nu begripvol was voor de acties, heeft zijn toon nu verscherpt door te stellen dat hij dit niet zou laten gebeuren. Sarkozy en de regering vrezen een sneeuwbaleffect.

Bron: De Morgen (afp/gb)

Lees ook:Werknemers ontslagen door berichten op Facebook
Lees ook:Naast Sarkozy op de foto? Alleen onder de 1.70m!
Lees ook:Carla Bruni krijgt 187 luiers
Lees ook:Peugeot schrapt 8.000 banen
Lees ook:Belgische groenten worden Frans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>