Het kunstenaarsleven in Parijs: hoogtij langs de Seine

Parijs is een trekpleister voor velen, van toeristen en francofielen tot studenten en kunstliefhebbers. De Franse hoofdstad trekt ook al decennialang schrijvers en kunstenaars aan. Ook veel Nederlandse auteurs en kunstenaars hebben -een periode- in Parijs gewoond, zoals Karel Appel, Remco Campert, Simon Vinkenoog en Jan Wolkers.

In het boek Hoogtij langs de Seine van Diederik Stevens zijn deze periodes, waarin zij hun eerste serieuze stappen in de wereld van kunst en literatuur zetten, beschreven. Het zijn verhalen over rokerige cafés, obscure hotelletjes, donkere jazzkelders en hopeloze liefdes. De schrijvers en kunstenaars komen zelf ook aan het woord in het boek. Zo vertelt Remco Campert: ‘In Parijs broeide en gistte het voortdurend. Alles waar ik naar verlangde, was daar ruim aanwezig.’ (…) ‘Parijs associeer ik ook met vitaliteit. Met schrijven ook. Ik voelde me toen voor het eerst dichter.’

Erg leuk aan het boek zijn niet alleen de anekdotes, maar ook de lijsten met adressen van onder andere hotels, restaurants, ateliers en musea waar de schrijvers en kunstenaar graag kwamen. Zodat je bij een volgend bezoek aan Parijs in hun voetsporen zou kunnen treden.

Hoogtij langs de Seine. Nederlandse schrijvers en kunstenaars in Parijs. Auteur: Diederik Stevens. Uitgeverij: Atlas. ISBN: 978 90 450 21 201. Aantal pagina’s: 512.

Lees ook:Louis Vuitton brengt boek uit
Lees ook:Hollande schrijft brief naar rechtbank in zaak vriendin
Lees ook:Steeds meer soorten vis in de Seine
Lees ook:Zonnen langs de Seine in Parijs
Lees ook:Expositie Nederlandse fotografen in Parijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>